Πολιτική

20/02/2014 - 21:17

Συνάντηση μελών της ΟΝΝΕΔ με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ηλ. Κουνιαρέλλη

Την Τρίτη 18-02-2014 μέλη της ΟΝΝΕΔ Λέσβου συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Λέσβου κ. Κουνιαρέλλη, με σκοπό τη συζήτηση και ενημέρωση περί των θεμάτων και προβλημάτων καθαριότητας του νησιού. Εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ Λέσβου τέθηκαν ερωτήματα που αφορούσαν κυρίως σε λειτουργικά θέματα ως προς την καθαριότητα, και κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση και πιο εύρυθμη λειτουργία του συγκεκριμένου τομέα. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, ο Αντιδήμαρχος μας γνωστοποίησε τα προβλήματα του Δήμου αναφορικά με την υποχρηματοδότηση , την υποστελέχωση του προσωπικού και παρουσίασε σχετικές δράσεις και ενέργειες του τομέα καθαριότητας. Παράλληλα, απάντησε στα ερωτήματα και άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις μας, πολλές εκ των οποίων ασπάστηκε και έχει ήδη ο ίδιος πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες. Αναλυτικά οι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ Λέσβου για το θέμα καθαριότητας του νησιού είναι οι εξής:

  • Συλλογή απορριμμάτων αγοράς 3 φορές την ημέρα (Κοινό ωράριο σε συνεργασία με μαγαζιά).
  • Επιβολή προστίμων και ακολουθία κοινής γραμμής από το Δήμο και την αστυνομία για καταγγελίες (π.χ. κάψιμο κάδων).
  • Συνέχεια του προγράμματος  περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία.
  • Ενίσχυση του θεσμού της ανακύκλωσης με την καθιέρωση συλλογής απορριμμάτων για ανακύκλωση 2 φορές το μήνα στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, για εκπόνηση μελετών, σχετικά με την τοποθέτηση υπόγειων και επίγειων κάδων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν χρήματα από τον Δήμο για την οικονομική κάλυψη της μελέτης από το Πανεπιστήμιο, προτείνουμε την ανταποδοτική χρήση κτιρίων ή χώρων του Δήμου από το Πανεπιστήμιο (π.χ. δωρεάν ενοικίαση και χρήση για κάποια χρόνια). Μετά το χρονικό πέρας της δωρεάν ενοικίασης, θα μπορεί το Πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί αυτούς τους χώρους με συμβολικό ενοίκιο.
  • Τοποθέτηση υπόγειων κάδων, δηλαδή κάδοι που τοποθετούνται μέσα σε τσιμεντένια, ειδικά διαμορφωμένη βάση (τάφρος) κάτω από μεταλλικό καπάκι που ανεβοκατεβαίνει με τη βοήθεια υδραυλικού συστήματος, φέρνοντας τον κάδο στο επίπεδο του δρόμου για το άδειασμά του. Με το σύστημα αυτό αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα του χώρου, χάρη στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων. Το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος είναι η πλατφόρμα κυκλοφορίας μαζί με ένα καλαίσθητο, και συμπαγών διαστάσεων, πύργο τροφοδοσίας.
  • Λήψη μέτρων ως προς την ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση.
  • Μείωση δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις, με την προϋπόθεση οι επιχειρηματίες να φροντίζουν να έχουν καθαρό το δημόσιο χώρο μπροστά από τα μαγαζιά τους και να συμμετέχουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Έτσι θα έχουμε ενεργούς πολίτες.
  • Έμφαση στο συντονισμένο καθαρισμό της Προκυμαίας σε συγκεκριμένες ώρες (και των περιμετρικών οδών π.χ. το μέγιστο θέμα της οδού Κομνηνάκη), ώστε να αποτελέσει την κοινή λύση για τον καθαρισμό των σκουπιδιών. H οδός Κομνηνάκη είναι μία κεντρική οδός που απαιτείται ιδιαίτερη έμφαση στο τομέα των σκουπιδιών.
  • Διακίνηση εντύπου από τον Δήμο, με σκοπό τη γνωστοποίηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τόσο των πολιτών, όσο και του Δήμου για τα σκουπίδια σε όλη τη Λέσβο. Αποστολή υλικού μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στις δημόσιες υπηρεσίες και τοπικούς φορείς με στόχο τη μείωση του κόστους και τη στήριξη της ανακύκλωσης.
  • Συνεργασία για συνεχή καθαρισμό ακτών.
  • Ανεύρεση και αξιοποίηση πόρων είτε μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είτε μέσω Πράσινου Ταμείου για τα σκουπίδια και κάδους κτλ.
  • Συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες που θα κάνουν συλλογή των σκουπιδιών με την προοπτική απόδοσης και επιστροφής ποσοστού στον Δήμο σε οικονομικό επίπεδο.

Σε όσους επιθυμούν να ωφεληθούν επικοινωνιακά είτε με περισσότερες «θεάσεις» στο διαδίκτυο, είτε προκαλώντας την εύνοια τοπικών παραγόντων από υποτιθέμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ της οργάνωσης και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα μας βρουν αντίθετους.

Η ΟΝΝΕΔ Λέσβου σκοπεύει να γίνει σύμμαχος σε όλους όσους επενδύουν στη στήριξη και στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στην καθαριότητα και στη διαχείριση των αποβλήτων. Θα συνεχίσουμε να εκθέτουμε τις απόψεις μας για τα ζητήματα του τόπου και θα τα γνωστοποιούμε κάθε φορά που διαπιστώνεται, καταθέτοντας πάντα προτάσεις.

Εάν επιθυμούμε μία καθαρή πόλη θα πρέπει όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία, να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση και να γίνουμε καθημερινά «ενεργοί» πολίτες σεβόμενοι το περιβάλλον ,την κοινωνία που θέλουμε να ζήσουμε και την Λέσβο που αγαπάμε.

Μοιράσου το άρθρο!