Πολιτική

30/04/2012 - 09:51

Συνάντηση Τσίπρα-Βουνάτσου με φόντο το Καλλικράτη

mg class="size-full wp-image-43773 aligncenter" title="tsipras-vounatso" src="/lesvosnews.net/sites/default/files/2012/04/tsipras-vounatso.jpg" alt="" width="540" height="398" />Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα δεσμευθεί ενώπιων του Δημοτικού Συμβουλίου να επιδώσω στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα επισκεπτόντουσαν τη Λέσβο, τις ομόφωνες θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για μια σειρά φλεγόντων και στρατηγικής σημασίας θεμάτων, που απασχολούν τον τόπο μας. Γι’ αυτό χθές Κυριακή 29 Απριλίου 2012, το απόγευμα, παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου, Γιώργου Πάλλη, συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί μας και επέδωσα σχετικό υπόμνημα ζητώντας την αποδοχή και συμπαράστασή του, για την επίλυση τους».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Βουνάτσο, τη θετική αντιμετώπιση των αιτημάτων του Δημάρχου, ενώ αναλυτικά το υπόμνημα του Δημάρχου, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Έχω την τιμή να σας εκθέσω τα ακόλουθα μείζονος σημασίας προβλήματα, άκρως περιληπτικά, για τα οποία υπήρξαν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ανέλαβα δε την δέσμευση να τα διερμηνεύσω δια υπομνήματος προς όλους τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι θα επισκεφθούν κατά την προεκλογική περίοδο το νησί μας και να ζητήσω την συμπαράσταση τους, για την επίλυση τους.

Συμπληρωματικά σας αναφέρω ότι τις ως άνω σχετικές αποφάσεις τις έχουμε ήδη αποστείλει σε όλα τα κόμματα της μόλις διαλυθείσης Βουλής, από καιρού.

  1. Ο Δήμος Λέσβου είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της ελληνικής επικράτειας εκτατικά, έχοντας έκταση 1650 τετρ. χλμ., περίγραμμα ακτών 400 χλμ. περίπου, με ανώμαλο γεωγραφικό ανάγλυφο και ποικίλης επαγγελματικής συνθέσεως πληθυσμό, εν πολλοίς γηρασμένο, 18ος σε πληθυσμό στην επικράτεια. Προέκυψε δε, δυνάμει του νόμου του Καλλικράτη, εκ της διαλύσεως 13 πρώην Δήμων και είναι κατάχρεος οικονομικά, του χρέους υπολογιζομένου περί τα 35 εκατ. Ευρώ. Συνεπεία των ανωτέρω, έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα διοικητικά, λειτουργικά, οικονομικά, πέραν βέβαια της διαφωνίας μου ότι είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικός ο νόμος του Καλλικράτη, ως άκρως συγκεντρωτικός, καθότι έχει δολοφονήσει την αυτοδιοικητική δημοκρατία στα χωριά και στις κωμοπόλεις, αλλά και σ’ αυτή την ίδια την πρωτεύουσα. Η κατάσταση, όπως προέβλεψα προεκλογικά ευρίσκεται μεταξύ αδιοίκητου και δυσδιοίκητου, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουμε. Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) επικειμένης της νομοθετικής μεταρρυθμίσεως του 2010, εισηγήθηκε στην τότε Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., και εκείνη προς την κυβέρνηση, την δημιουργία πέντε Δήμων δια συγχωνεύσεως των δεκατριών. Έαν εγένετο δεκτή η πρόταση αυτή το σύστημα θα εξισορροπούσε κάπως, όμως η τότε πλειοψηφία της Βουλής εψήφισε τη δημιουργία μόνο ενός Δήμου- τέρατος, δυστυχέστατα!    
  2. Τα οικονομικά των Δήμων της επικράτειας ευρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, εξαιτίας  της κατακρατήσεως από τις κυβερνήσεις 400 περίπου εκατ. Ευρώ, τα οποία ουδέποτε απεδόθησαν, λόγος για τον οποίον έλαβε χώρα έκτακτη γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στις 24 Απριλίου 2012 και επακολούθησε πορεία προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με στόχο της διεκδίκηση τους, επί ματαίω όμως. Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού και επίκειται πλήρης κατάρρευση και του θεσμού τούτου.
  3. Η συγκυβέρνηση Παπαδήμου απεφάσισε την συρρίκνωση των Οικονομικών Εφοριών σε όλη την επικράτεια, κατ’ επιταγήν, προφανώς, της Τροϊκα. Δεν έλαβε όμως υπόψιν της την συνταγματική αρχή της Νησιωτικότητας η οποία επιβάλει διαφορετική μεταχείριση λόγω των ξεχωριστών – ειδικών συνθηκών που ισχύουν στα νησιά και εν προκειμένω στη Λέσβο. Έτσι, καταργήθηκαν οι οικονομικές εφορίες Πλωμαρίου και Μήθυμνας, απειλείται δε με κατάργηση και η Δ.Ο.Υ. Καλλονής, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες όπως π.χ. το Ι.Κ.Α., με αποτέλεσμα να καταβασανίζονται οι συναλλασσόμενοι πολίτες, υποχρεούμενοι να μεταβαίνουν στην πόλη της Μυτιλήνης, προσθέτοντας κυκλοφοριακό φόρτο στην πόλη.
  4. Κατ’ εντολή της Τροϊκα απειλείται με κατάργηση στα νησιά του Αιγαίου, ο ισχύων χαμηλός συντελεστής Φ.Π.Α., ο οποίος θεσμοθετήθηκε το έτος 1987-88 για λόγους οικονομικής δικαιοσύνης, εξαιτίας των συνεπειών της Ελληνοτουρκικής κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή μας, η οποία και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ως γνωστόν, και η εξομοίωση του με τα μεγαλύτερα ποσοστά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αν τελικά τούτο συμβεί, θα είναι η χαριστική βολή στην τοπική οικονομία. Λόγω της αδυναμίας ανταγωνισμού με την οικονομικά πανίσχυρη γείτονα μας Τουρκία, η οποία έχει ευνοϊκές φορολογικές κλπ. ρυθμίσεις, πολλαπλώς βοηθούσες την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.     
  5. Η Βουλή των Ελλήνων σε ειδική συνεδρίαση της το 1992, απεφάσισε παμψηφεί να ισχύσει, για τον ίδιο εθνικό λόγο, για τα νησιά του Αιγαίου και για τη Θράκη ένα ειδικό ταχύρυθμο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Την θέση αυτή επιβεβαίωσε και το ειδικό συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2001, στη Σάμο, ποτέ όμως τούτο μέχρι σήμερα δεν έγινε πράξη με αποτέλεσμα τα νησιά του Αιγαίου να έχουν βυθιστεί στην υπανάπτυξη με όλες τις εντεύθεν συνέπειες.

Κατόπιν αυτών, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, σας ζητώ στο όνομα όλου του Δημοτικού μας Συμβουλίου, την υιοθέτηση και υποστήριξη εκ μέρους σας των θέσεων μας αυτών, που θα οδηγήσουν σε μια θετική αναπτυξιακή πορεία. Βέβαιος για την αποδοχή τους και παραλείποντας κατανάγκην και πολλά άλλα αναγκαία για λόγους ευνοήτους και ευχόμενος στο κόμμα σας καλή επιτυχία στις επικείμενες εκλογές.  

Μοιράσου το άρθρο!