Πολιτική

02/11/2012 - 16:09

Συναντήτησεις Δημάρχου στην Αθήνα για Δ.Ο.Υ. - Άλλοθι της Κυβέρνησης το Μνημόνιο

Συναντήτησεις Δημάρχου στην Αθήνα για Δ.Ο.Υ.

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012, το απόγευμα, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, μαζί με τους Δημάρχους Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Μήλου, Κέας, Σκύρου, εκπροσώπους από τους Δήμους των νησιών Λήμνου, Καρπάθου, Καλύμνου, Κυθήρων, Παξών και άλλων νησιωτικών Δήμων, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρη Θεοχάρη και λοιπούς παράγοντες των δυο αυτών Υπουργείων, στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών και εξέθεσαν τα τεράστια προβλήματα σε βάρος των δημοτών, όλων των συναλλασσομένων, της ανάπτυξης γενικότερα, που με αδιαμφισβήτητη βεβαιότητα θα δημιουργήσει η απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τις Δ.Ο.Υ. στα νησιά και να τις μετατρέψει σε φορολογικά Κ.Ε.Π. με περιορισμένο αντικείμενο αρμοδιοτήτων και ζήτησε τη διατήρηση και επαύξηση του αντικειμένου των υφιστάμενων και όχι την κατάργησή τους. Αλλιώς θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά όργανα, τονίζοντας επίσης ότι ουδεμία εξοικονόμηση χρημάτων θα επιτευχθεί απ’ την κατάργηση τους και ότι η Συνταγματική Αρχή της Νησιωτικότητας, αλλά και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί των νησιών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπει τη διατήρηση ειδικού ευνοϊκού καθεστώτος υπέρ των νησιών, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, που δεν έχει καμία σχέση με τα χερσαία εδάφη των εν λόγω κρατών.  

Οι Δήμαρχοι διευκρίνισαν ότι, σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό όχι μόνο των Δ.Ο.Υ., αλλά και γενικότερα των Κρατικών Υπηρεσιών με την εισαγωγή μεθόδων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όμως επιβάλλεται ταυτόχρονα και η διατήρηση των Δ.Ο.Υ. για μια σειρά ουσιαστικούς λόγους, οι οποίοι αναφέρθηκαν αναλυτικά ανά νησί.    

Ο Δήμαρχος Λέσβου, τον οποίο συνόδευσε η υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Καλλονής – Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Λέσβου & Χίου, Μαρία Νικολάρα, παίρνοντας το λόγο, πέραν των προαναφερομένων αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην περίπτωση του Δήμου Λέσβου, όπου ήδη έχουν καταργηθεί οι Δ.Ο.Υ. Πλωμαρίου και Μήθυμνας, οι υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. στο Πλωμάρι, στη Γέρα και στη Μήθυμνα. Και όλα αυτά παρά τις τρεις ομόφωνες αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες επιδόθηκαν στους διατελέσαντες Πρωθυπουργούς, στους συναρμόδιους Υπουργούς, τους Αρχηγούς των κομμάτων, και τους Βουλευτές του Νομού Λέσβου, ήδη από πέρυσι το Σεπτέμβριο και την επίσκεψη της Επιτροπής Αγώνα των φορέων της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου, μαζί με το Δήμαρχο σ’ αυτούς στην Αθήνα. Τελικά, το μόνο που επετεύχθη ήταν η διατήρηση του Ειρηνοδικείου Πλωμαρίου. Τόνισε επίσης ότι, η συρρίκνωση της κρατικής παρουσίας στα νησιά αποτελεί εθνικό κίνδυνο πρώτου μεγέθους, πέραν των άλλων βλαπτικών συνεπειών για τους νησιώτες και ζήτησε επιτακτικά να παραμείνουν ως έχουν σήμερα η Δ.Ο.Υ. και το Ι.Κ.Α. Καλλονής. Ενεχείρησε τέλος προς τους Υπουργούς πλήρης φακέλους με όλα τα έγγραφα του Δήμου Λέσβου και της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων & Φορέων Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου.

Ανέφερε ακόμη ότι, ναι μεν ο Δήμος Λέσβου με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του ανέλαβε να στεγάσει τις καταργούμενες Δ.Ο.Υ. και του Ι.ΚΑ. σε δικά του κτίρια, αλλά όμως τα λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών αυτών, πρέπει να τα αναλάβει το αρμόδιο Υπουργείο, επειδή τα οικονομικά του Δήμου με τη σημερινή πτωτική – δυσμενή εξέλιξή τους δεν το επιτρέπουν. 

Οι προαναφερόμενοι Υπουργοί και ιδίως ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, δυστυχώς υπεραμύνθηκαν της ως άνω Κυβερνητικής απόφασης, με τον ισχυρισμό ότι αυτά είχαν συμφωνηθεί από διετίας περίπου, όταν ψηφίζονταν τα μνημόνια, και δεν άφησαν καμία δυνατότητα τροποποίησης της απόφασης αυτής, ως προς τα νησιά.

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Λέσβου έθεσε το ζήτημα της πολύμηνης καθυστέρησης εξόφλησης των δεδουλευμένων από το αρμόδιο Υπουργείο προς τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο ΝΠ.Δ.Δ του Δήμου Λέσβου, με συνέπεια να οδηγούνται οι εργαζόμενοι στην απόλυτη ένδεια, καθώς επίσης, και στην υπολειτουργία και υποβάθμιση του Προγράμματος λόγω ανυπαρξίας πόρων για την εκτέλεση των απαραίτητων δαπανών (βενζίνης, φαρμάκων κ.λ.π.). Κατέθεσε δε έγγραφη διαμαρτυρία- καταγγελία της κ. Αντωνέλλη, Προέδρου του Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου», φορέα υλοποίησης του εν λόγω Προγράμματος. Επίσης, ενεχυρίασε στους αρμόδιους Υπουργούς το με αριθ. πρωτ. 2308/31/10/2012 έγγραφο της κας Αντωνέλλη, στο οποίο ζητείται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχει η δυνατότητα καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων στο παραπάνω πρόγραμμα, λόγω ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, από το πλεονάζον ποσό από την υλοποίηση του προγράμματος του 2011, που η χρηματοδότησή του προήλθε από την πράξη «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές  πολιτικές απασχόλησης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΝΑΔ) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ή αν πρέπει να παραμείνει αδιάθετο, καθώς εκ του Νόμου είναι υπόχρεο το Ν.Π.Δ.Δ στην επιστροφή του. Ως προς το τελευταίο, οι κύριοι Υπουργοί δήλωσαν ότι δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν και θα συνεργαστούν με τους αρμόδιους διευθυντές των συναρμόδιων Υπουργείων, και θα απαντήσουν συντόμως.

Κατόπιν αυτών, το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  των Δημάρχων των νησιωτικών Δήμων στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. (Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ.) με την παρουσία της ηγεσίας της Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ. και αποφασίσθηκε :

α) Να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα απ’ τους Δημάρχους των Νησιωτικών Δήμων, η οποία να κινητοποιήσει όλους τους Δημότες, τους κοινωνικούς φορείς των νησιών αυτών, για να μη καταργηθούν οι Δ.Ο.Υ απ’ τα νησιά.

β) Να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα, προς τον ίδιο αυτόν στόχο.

γ) Να δοθεί συνέντευξη τύπου την επόμενη ημέρα Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2012, στα Αθηναϊκά Μ.Μ.Ε.

δ) Να πραγματοποιηθεί την ίδια αυτή ημέρα συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων στη Βουλή.

Πράγματι την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2012, το πρωί, η Επιτροπή Αγώνα στην οποία μετείχε και ο Δήμαρχος Λέσβου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στην οποία εξηγήθηκαν τα διαδραματισθέντα στη συνάντηση με τους Υπουργούς και αναπτύχθηκε λεπτομερέστερα η στρατηγική της Επιτροπής Αγώνα για το εν λόγω θέμα και γενικότερα τη μη εφαρμογή ενός ακόμα μείζονος «Καλλικράτη», όσον αφορά στην κατάργηση ή συρρίκνωση των Κρατικών, γενικότερα, Υπηρεσιών στα νησιά.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Αγώνα επισκέφθηκε τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και τους Βουλευτές των κομμάτων στα γραφεία τους στη Βουλή και συγκεκριμένα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., στην οποία συμμετείχε και ο Βουλευτής Νομού Λέσβου του κόμματος, Γιάννης Ζερδελλής, της Νέας Δημοκρατίας, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του Κ.Κ.Ε. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μοιράσου το άρθρο!