Πολιτική

17/12/2013 - 20:11

Συνδιάσκεψη Οικολόγων Πράσινων για Περιφερειακές-Αυτοδιοικητικές εκλογές

style="text-align: justify;">Ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η συνδιάσκεψη των αυτοδιοικητικών των Οικολόγων Πράσινων εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του συνεδρίου για επιδίωξη πολιτικών μετά από συμφωνία παρατάξεων και πολιτών. Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν από το βόρειο Αιγαίο ο Μιχάλης Μπάκας, περιφερειακός σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο, και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου από τη Σάμο.  
 
Η αυτοδιοίκηση μπορεί να επεξεργαστεί ένα σχέδιο εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση που θα βασίζεται στην βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση. Στα πλαίσια αυτά οι ΟΠ, χωρίς να αποκλείουν την αυτόνομη κάθοδο, είναι πρόθυμοι για έγκαιρες συμφωνίες που να ενσωματώνουν πράσινα κοινωνικά προγράμματα για το περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή. Δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν να δίνουν μάχες σε περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, αντιστεκόμενοι σε μίζερες, κοντόφθαλμες και “πελατειακές” πολιτικές, προωθώντας επεξεργασμένες λύσεις εξόδου από την κρίση και την ταφόπλακα του μνημονίου με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Προωθούμε σε αυτή τη βάση συνεργασίες με πρόσωπα φερέγγυα και με υποψήφιους που δεν συνδέονται άμεσα με θέσεις εξουσίας και πολιτικές που έφεραν τη χώρα και το λαό στον ξεπεσμό και την εξαθλίωση.
 
Στόχοι είναι η εξασφάλιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Ο αναπροσανατολισμός των στόχων και των οικονομικών πόρων της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου και βιώσιμου σχεδιασμού. Η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης των πολιτών με την υποστήριξη υπαρχόντων και με τη δημιουργία όπου χρειάζεται δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης με οικολογικό προσανατολισμό, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία και κοινωνικό έλεγχο. 
 
Ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο των Οικολόγων Πράσινων για την εφαρμογή των πράσινων πολιτικών με βασικό στόχο τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στις σημερινές συνθήκες της ολόπλευρης κρίσης, η Αυτοδιοίκηση έχει ιστορικές ευθύνες και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα προστασίας της κοινωνίας απέναντι στην κατάρρευση του επιπέδου ζωής και του κοινωνικού κράτους. Για να το πετύχει αυτό, οφείλει να αναδείξει το θεσμικό της ρόλο και να αξιοποιήσει τους περιορισμένους πόρους με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Ως οικολογικός Άνεμος μετά από 3 χρόνια στο περιφερειακό συμβούλιο έχουμε δείξει ότι με θετικές προτάσεις και πρωτοβουλίες μπορούμε να συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Ενόψει των επικείμενων εκλογών του 2014 σκοπός των πράσινων αυτοδιοικητικών σχημάτων είναι να συσπειρώσουν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις σε προγραμματικές θέσεις, που να ενσωματώνουν αυτή την οικολογική προοπτική για το περιβάλλον και την κοινωνία.
 
Οικολογικός Άνεμος - Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων
 

Μοιράσου το άρθρο!