Πολιτική

27/06/2018 - 07:19

Συνεχίζει την απεργία πείνας ο πρόεδρος της Μόριας

ΔΕΗ

Α

ποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας ο πρόεδρος της κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης καθώς όπως  τόνισε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ δεν έμεινε ικανοποιημένος από τα όσα δεσμεύθηκε  ο ΓΓ Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Γκουγκουλής που επισκέφθηκε για το σκοπό αυτό σήμερα το νησί.

Τρίτη μέρα χθες που πραγματοποιεί έξω από το κτίριο της ΓΓ Αιγαίου απεργία πείνας ο πρόεδρος της Μόριας, ζητώντας λύσεις πλέον και όχι δεσμεύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τρία χρόνια τώρα την περιοχή από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται στο χοτ σποτ.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Ανδέας Γκουγκούλης «συζητήσαμε με τον πρόεδρο της Μόριας τα ζητήματα που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση  και τον ενημέρωσα ότι για το θέμα των αποζημιώσεων των κατοίκων έχει πιστωθεί ο δήμος και τις επόμενες ημέρες οι δικαιούχοι θα πάρουν τα χρήματά τους. Για το θέμα του αποχετευτικού δικτύου του ΚΥΤ έχει δρομολογηθεί η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ΔΕΥΑΛ  για να ξεκινήσει το έργο. Επίσης από την αστυνομία έχουν ενταθεί  τα μέτρα ασφάλειας στην περιοχή ενώ για το θέμα της  αποσυμφόρησης, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα σε δομές της ηπειρωτικής χώρας  για να δημιουργηθούν νέες θέσεις , προκειμένου να  ξεκινήσει  το ταχύτερο δυνατό να η μεταφορά προσφύγων  για να μείνει τόσος πληθυσμός όση είναι η  δυναμική του κέντρου. Ο Νίκος ο Τρακελλης κάνει απεργία πείνας, είναι υποχρέωσή  μας να ακούμε και να πράττουμε σύντομα και αποτελεσματικά,  προκειμένου οι λόγοι που  τον οδήγησαν σε αυτή  την  κίνηση να εκλείψουν και να επιστρέψει σύντομα στο σπίτι του και τα παιδιά του.».

 

Ωστόσο «όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει»  λέει ο πρόεδρος της Μόριας που αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία πείνας και να περιμένει την αυριανή προγραμματισμένη επίσκεψη στο νησί του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα ο οποίος θα συνοδεύσει την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης . Συμφωνα με το πρόγραμμα στις 2:00 το μεσημέρι ο Υφυπουργός και η Επίτροπος θα επισκεφθούν το ΚΥΤ της Μόριας ακολούθως τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής. «Οι δεσμεύσεις δεν αρκούν, είπε ο Νίκος Τρακέλλης, θέλουμε άμεσα το κέντρο να  λειτουργεί ,  με αυτό το βάρος που μπορεί να σηκώσει , δηλαδή μέχρι 3.000 άτομα για να είναι ανεκτή η κατάσταση και για τους ντόπιους κατοίκους αλλά και για τους πρόσφυγες που διαβιούν μέσα στο χοτ σποτ».

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε για να συμπαρασταθεί στον αγώνα του προέδρου της Μόριας και ο πρόεδρος της κοινότητας Χαλκειούς στη Χίο που γειτνιάζει με το αντίστοιχο χοτ σποτ στη ΒΙΑΛ, ο Κώστα Φουτράκης τόνισε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ «οι πρόεδροι των χωριών καθημερινά ζούμε το πρόβλημα μέσα από τα παράπονα των δημοτών και δεν δίνεται λύση. Δεν πήραμε καμία απάντηση από τη συνάντηση σήμερα με το ΓΓ του Υπουργείου παρά αοριστίες που τις ίδιες ακούμε εδώ και δύο χρόνια».

 

πηγη: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ / Μυρσίνη Τζινέλλη

Μοιράσου το άρθρο!