Πολιτική

26/07/2011 - 13:30

Συνένετευξη Β. Τεντόμα για τους 6 μήνες της Περιφερειακής Αυτοδίοικησης

Α. «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» 6 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ

          Παλαιό και πάγιο αίτημα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς ήταν η συγκρότηση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας ώστε

  1. Να γίνει αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας με εκχώρηση σοβαρών αρμοδιοτήτων σε αιρετά περιφερειακά όργανα.
  2. Ταυτόχρονα να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την εξυπηρέτηση αυτών των αρμοδιοτήτων.
  3. Να συμμετέχει και να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, ευρισκόμενος πιο κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και

    όσον αφορά τη περιφέρειά μας,

  1. Να επιτευχθεί μια ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στα νησιά της περιφέρειας με αντιμετώπιση κατά προτεραιότητα των προβλημάτων των πιο «αδικημένων» περιοχών.

‘Όλα αυτά, λίγο-πολύ τα υποσχέθηκε και η κυβέρνηση με τη ψήφιση του «Καλλικράτη». Όμως η μέχρι τώρα εφαρμογή του ξεπέρασε και τους πιο αυστηρούς επικριτές του:

  1. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων είτε δεν πραγματοποιήθηκε λόγω αντιστάσεων του αθηνοκεντρικού κράτους, είτε αφορούσε τομείς που ήθελε να ξεφορτωθεί η κεντρική εξουσία, είτε –όταν αφορούσε σε βασικά θέματα- ήταν ψευδεπίγραφη, π.χ. για τις Μ.Π.Ε. σοβαρών ή και λιγότερο σοβαρών έργων («Λαφτσί») η άποψη της περιφέρειας δεν είναι αποφασιστική παρά μόνο γνωμοδοτική.
  2. Για τα οικονομικά, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. «Ήταν στραβό το κλίμα και (με το μνημόνιο) το έφαγε κι ο γάιδαρος». Η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2011 ήταν μια γραφειοκρατική διαδικασία λογιστικής τακτοποίησης των ελάχιστων πόρων, μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του μνημονίου, χωρίς όραμα, χωρίς αναπτυξιακές προβλέψεις και προτάσεις.
  3. Ο πολίτης όχι μόνο δεν βρέθηκε πιο κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο. Αυτό το ξέρουν  καλύτερα και το ζουν κάθε μέρα οι κάτοικοι των νησιών εκτός Λέσβου.
  4. Για το θέμα της ισόρροπης ανάπτυξης των νησιών μας, χαρακτηριστική περίπτωση απόστασης λόγων και έργων της κυβέρνησης είναι τα μέτρα Λομβέρδου για συγχώνευση των νοσοκομείων Λέσβου-Λήμνου και Σάμου –Ικαρίας με παράλληλη μείωση προσωπικού και των δαπανών για την υγεία.   Η περιφερειακή ανάπτυξη και το ΕΣΠΑ περιήλθαν στην αρμοδιότητα της περιφέρειας την 1/7/2011, ώστε σήμερα να μην υπάρχει θέμα απολογισμού. Όμως το ΕΣΠΑ και η πορεία υλοποίησής του είναι ένα μεγάλο θέμα με το οποίο πρέπει άμεσα να ασχοληθεί το περιφερειακό συμβούλιο. Όπως φαίνεται, τα μόνα χρήματα που προβλέπεται να πέσουν στη περιφέρεια είναι μόνο αυτά του ΕΣΠΑ. Στο θέμα αυτό η παράταξή μας τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
  5. Σαν κατακλείδα μπορούμε να πούμε ότι με τον «Καλλικράτη» δεν έχουμε περιφερειακή αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση, αλλά έχουμε περιφερειακή διοίκηση και αποσυγκέντρωση των κρατικών εξουσιών.

 

Β. Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ

          Αυτοί οι έξη μήνες ζωής της αιρετής περιφέρειας στο Βόρειο Αιγαίο κατάδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα ιδιαίτερα προβλήματα που περικλείει ο όρος «νησιωτικότητα».

     Η αδυναμία αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων των νησιών μας και η δυσκολία στη μεταξύ τους επικοινωνία έχουν σαν αποτέλεσμα η λεγόμενη «περιφερειακή συνείδηση» (που υποτίθεται ότι θα διαμορφωνόταν με τη καθιέρωση της αιρετής περιφέρειας), να βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Χαρακτηριστική περίπτωση η κατάσταση στο περιφερειακό συμβούλιο και ιδιαίτερα στη παράταξη της πλειοψηφίας:

  1. Όλοι σχεδόν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, εκτός Λέσβου και Χίου, παραπονούνται για τη δυσκολία συμμετοχής στα περιφ. συμβούλια λόγω συγκοινωνιών και κάποιοι από αυτούς, με εξαρτημένη εργασία, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της αναγκαστικής συχνής απουσίας τους από τον τόπο δουλειάς τους.
  2. Λόγω των παραπάνω δυσκολιών γίνονται κατά αραιά διαστήματα (1 φορά το μήνα) συνεδριάσεις των οργάνων με αποτέλεσμα, να γίνονται συνεχείς και κουραστικές συνεδριάσεις (πρωί – απόγευμα για δύο συνεχόμενες ημέρες), να συμπίπτει η ώρα που συνεδριάζουν οι επιτροπές του π.σ. (Οικονομική και Περιβάλλοντος) και να υπάρχει αδυναμία σύγκλισης του περιφ. συμβουλίου όταν αυτό χρειάζεται να γίνει λόγω έκτακτων συνθηκών.
  3. Οι δύο ανεξαρτητοποιήσεις περιφ. συμβούλων της πλειοψηφίας από Λήμνο και Σάμο, μη συνοδευμένες από πολιτική διαφοροποίηση, δείχνουν να έχουν σαν αποκλειστική αιτία την έλλειψη επαφής και συναντίληψης μεταξύ των στελεχών  της ίδιας παράταξης, μόνο και μόνο λόγω διαφορετικής τοπικής αναφοράς.

Αλλά και διοικητικά, η περιφέρεια 6 μήνες τώρα παραμένει χωρισμένη στα τρία, όσες και οι καταργηθείσες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Διαφορετικά πληροφορικά συστήματα, διαφορετικός τρόπος δουλειάς και αντιμετώπισης καταστάσεων, ξεχωριστές – αυτόνομες λειτουργίες ομοειδών υπηρεσιών (οικονομική, τεχνική, προγραμματισμού κλπ) με δυσκολία επικοινωνίας και συνεννόησης, διαφορετικός βαθμός στελέχωσης υπηρεσιών από νομό σε νομό.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, αντί να προχωρούμε στη διαμόρφωση μιας κοινής περιφερειακής συνείδησης, μιας αλληλέγγυας αντίληψης που θα δίνει προτεραιότητα για έργα και ενέργειες στις πιο αδικημένες περιοχές, διαπιστώνουμε με ανησυχία να εδραιώνεται (δικαιολογημένα ή και αδικαιολόγητα) η αντίληψη ότι η  περιφέρεια είναι «Λεσβοκεντρική»., ότι όλα αποφασίζονται στη Λέσβο και για τη Λέσβο. .

Η ύπαρξη αυτής της «ψυχολογίας», εκτός του ότι αναπαράγει το αρνητικό φαινόμενο του τοπικισμού, είναι παράλληλα αντιπαραγωγική για τη λύση των προβλημάτων και βολική για τους κρατούντες, αφού απομακρύνει από το κάντρο των υπευθύνων τον κύριο αίτιο της υποβάθμισης των νησιών μας, που είναι η διαχρονικά εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Γι αυτή τη κατάσταση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης η παράταξη του Γιακαλή, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, αλλά και με την άστοχη πολλές φορές  συμπεριφορά της, που δίνει λαβές για καλλιέργεια αυτών των τοπικιστικών αντιλήψεων. Ακόμα περιμένουμε την απάντηση του κ. περιφερειάρχη στο αίτημα της παράταξης του κ. Γιαννίρη, με το οποίο και εμείς συμφωνήσαμε, για τη δημιουργία Περιφερειακής Επιτροπής για τη νησιωτικότητα (προβλήματα – δυνατότητες).

Γ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Σαν περιφερειακή παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», από την ίδρυσή της είχαμε στόχο να καταγραφούμε σαν μία διακριτή δύναμη στο περιφ. συμβούλιο, με θετικές προτάσεις, με επεξεργασμένες θέσεις και με διάθεση να ακούσουμε και να δεχτούμε την αντίθετη άποψη, μακριά από παραταξιακούς πατριωτισμούς και με μόνο γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και κυρίως του πολίτη που δεν έχει φωνή, που δεν μπορεί ή δεν τολμά να ζητήσει το δίκιο του.

Στους έξη αυτούς μήνες προσπαθήσαμε στο μέτρο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας να καταστεί το περιφ. συμβούλιο εκείνο το πολιτικό όργανο που θα αναδεικνύει τις πολιτικές αιτίες της κακοδαιμονίας των νησιών μας, ένας μοχλός διεκδίκησης πολιτικών αποφάσεων και διασφάλισης οικονομικών πόρων που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της διπλής περιφερειακότητας της περιοχής μας.

Δεν επιδιώκουμε σώνει και καλά οι όποια συμβολή μας να πιστωθεί στη παράταξή μας. Είμαστε και θα είμαστε ικανοποιημένοι αν κάποιες από τις παρεμβάσεις μας πάνε τον τόπο ένα βήμα μπροστά, έστω και αν αυτό αποδοθεί στη παράταξη που κυβερνά.

Επιδιώκουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές των υπολοίπων μελών του περιφ. συμβουλίου.

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα γίνουμε γλάστρα κανενός υπουργού, αλλά και η αντιπολίτευση που ασκούμε θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνη και ότι ασκώντας την προσπαθούμε να βρεθούμε και στη θέση της συμπολίτευσης, αναλογιζόμενοι και τα περιθώρια που αυτή έχει για να δράσει διαφορετικά. Δεν απαιτούμε από τη συμπολίτευση θαύματα, απαιτούμε πνεύμα αγωνιστικής διεκδίκησης και συμπόρευσης με τα λαϊκά συμφέροντα.

Αγωνιζόμαστε στο περιφ. συμβούλιο σαν πολίτες του Βόρειου Αιγαίου και όχι σαν κάτοικοι της Λέσβου, προωθώντας την αντίληψη της κοινής διεκδίκησης όλων των νησιών προς τη κεντρική εξουσία. Να πάρει η περιφέρεια όλα όσα της αναλογούν και από αυτά κάθε νησί ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι το πληθυσμιακό ή πολιτικό τους βάάρος.

Στο διάστημα που είμαστε στο περιφ. συμβούλιο έχουμε στο ενεργητικό μας πολλές ενέργειες και παρεμβάσεις, όπως (ενδεικτικά):

  • Για το Κτηματολόγιο (κατ’ εξακολούθηση)
  • Για ΦΠΑ νησιών Αιγαίου
  • Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Για το Εργαστήριο Ελαιολάδου στο Κ. Τρίτος
  • Για τα αγροτικά Σχέδια Βελτίωσης
  • Για τον Συμπαραστάτη του Πολίτη (κατ’ εξακολούθηση)
  • Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Αρχοντικό Γεωργιάδη
  • Για τον Κανονισμό Λειτουργίας του περιφ. συμβουλίου
  • Για τον αυταρχισμό των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών στη Γ.Γ. Νησ. Πολιτικής
  • Για τους 300 απεργούς μετανάστες
  • Για το ενεργειακό πρόβλημα και τα αιολικά πάρκα
  • Για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας
  • Για τις υδατοκαλλιέργειες
  • Κλπ κλπ

Ομολογούμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από όσα κάναμε, αλλά και όσα έγιναν δεν τα έκανε μόνο ένας άνθρωπος. Ο επικεφαλής μιας παράταξης με μονοπρόσωπη εκπροσώπηση στο περιφ. συμβούλιο δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα υγειονομικός, μηχανικός, ιχθυολόγος, εκπαιδευτικός, κοινωνιολόγος, εργατολόγος κλπ ώστε να τα ξέρει όλα και για όλα να έχει σωστές και υπεύθυνες απόψεις.

Έτσι πίσω από την όποια δουλειά έχει γίνει υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια από τα μέλη του ψηφοδελτίου σε όλα τα νησιά και από άλλους φίλους και φίλες που βλέπουν με συμπάθεια και ενδιαφέρον τη προσπάθειά μας.

Σε ένα τομέα που αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε κάνει όσα έπρεπε είναι στη σύνδεση της δουλειάς μας μέσα στο περιφ. συμβούλιο με αντίστοιχες παρεμβάσεις μέσα στη κοινωνία. Ίσως, πέρα από τις όποιες αδυναμίες μας, αυτό να οφείλεται στη φύση των προβλημάτων που διαχειρίζεται η περιφ. αυτοδιοίκηση, που είναι λιγότερο σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη (όπως αυτό συμβαίνει με τους δήμους).

Επίσης η επαφή μας με τα άλλα νησιά μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί σε επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, αφού η ζωντανή επαφή είναι σχεδόν απαγορευτική για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους. Παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι με τη βοήθεια των μελών της παράταξης στα άλλα νησιά έχουμε μια καλή εικόνα των προβλημάτων και των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών. Όμως και στο τομέα αυτό κάτι παραπάνω πρέπει να γίνει.

Δ. ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

Μια γενική παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε είναι ότι ο κ. Γιακαλής και ο κ. Βογιατζής βρέθηκαν απροετοίμαστοι ουσιαστικά και ψυχολογικά για τους ρόλους που τους ανέθεσε το εκλογικό σώμα, γιατί απλούστατα περίμεναν τα πράγματα να έλθουν αντίστροφα.

Ο κ. Γιακαλής, χωρίς να το περιμένει, έπεσε στα βαθιά του «Καλλικράτη» και προσπαθεί με τη στήριξη της φιλικής προς τη παράταξή του κυβέρνησης να οργανώσει τη περιφέρεια και να παρουσιάσει ένα στοιχειώδες έργο.

Αυτή η πρόσδεση και η εξάρτηση στο κυβερνητικό άρμα έχει σαν αποτέλεσμα η παράταξη της πλειοψηφίας να αδυνατεί, να μη τολμά να αρθρώσει διεκδικητικό λόγο, για να μη στενοχωρήσει τη κυβέρνηση και αντίθετα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να εξωραΐσει και το πιο επώδυνο κυβερνητικό μέτρο, αφαιρώντας τη δυνατότητα στο περιφ. συμβούλιο να διαδραματίσει τον πολιτικό και διεκδικητικό του ρόλο. Και φυσικά ούτε συζήτηση αντίδρασης σε περιπτώσεις κυβερνητικού αυταρχισμού, όπως τα γεγονότα στη Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής τον περασμένο Φλεβάρη.

Έτσι, παρά τις προεκλογικές του εξαγγελίες, παρά τις αγωνιστικές κορώνες που με κάθε ευκαιρία εκτοξεύει, ο κ. Γιακαλής, είναι φανερό πλέον ότι δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με τη κυβερνητική πολιτική, κλείνοντας αυτιά και μάτια μπροστά τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί. Αντίθετα αρκείται να ακούει και να πιστεύει τα όσα τον διαβεβαιώνουν στις «κατ΄ιδίαν» συζητήσεις και επαφές οι κομματικοί του φίλοι – κυβερνητικά στελέχη και επίσης να συναινεί σε κυβερνητικές φιέστες (βλέπε Γερουλάνο – Σκανδαλίδη) χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

Έτσι σήμερα, που με τα αντιλαϊκά μέτρα Τρόϊκα-Κυβέρνησης μεγάλα τμήματα του πληθυσμού υποφέρουν χωρίς δουλειά, χωρίς υγεία, χωρίς παιδεία, χωρίς στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές, η αιρετή περιφέρεια φαντάζει να στέκεται μακριά και αμέτοχη, ανίκανη να τείνει χέρι βοήθειας.

Από τη πλευρά του ο κ. Δημηρούδης, σαν πρόεδρος του περ. συμβουλίου, κάνει σχετικά δημοκρατική διαχείριση του ρόλου του, μέχρις όμως του σημείου που δεν διακυβεύεται η κομματική γραμμή και η σύμπλευση με τη κυβερνητική πολιτική. Δεν είναι λίγες οι φορές που «επικίνδυνα» ψηφίσματα απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ άλλες προτάσεις της αντιπολίτευσης ούτε καν συζητούνται με το πρόσχημα διαδικαστικών λόγων ή της στενότητας χρόνου.

Σαν κατακλείδα, σε σχέση με τον κ. Γιακαλή και την πλειοψηφία του, θα θέλαμε να πούμε ότι «με αυτά και μ’ αυτά» πιο πολύ μοιάζει με κρατική υπηρεσία που διεκπεραιώνει τις περιφερειακές υποθέσεις του κράτους, παρά με αυτοδιοικητικό όργανο εκλεγμένο να προασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών.

Η άρνηση της πλειοψηφίας για εξεύρεση προσώπου κοινής αποδοχής για τη θέση του «συμπαραστάτη του πολίτη» και η αναμονή κυβερνητικών πρωτοβουλιών για δυνατότητα επιλογής ενός ακίνδυνου -όχι ελεγκτή- αλλά συνεργάτη της περιφερειακής αρχής, είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου άσκησης εξουσίας.

Ο κ. Βογιατζής, όπως είπαμε προηγούμενα, και αυτός άλλα περίμενε και άλλα του ήρθαν. Ο περιορισμός στη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης του στέρησε τη δυνατότητα να «διευθετήσει» τα του «νομαρχιακού οίκου» του με αποτέλεσμα σήμερα να αισθάνεται με τη πλάτη στο τοίχο, υπό το βάρος του Lesvoshop και της απίστευτης κακοδιαχείρισης καθώς και των ενδεχόμενων οικονομικών ατασθαλιών που θα εξετάσει η δικαιοσύνη.

Για τους παραπάνω λόγους, αλλά και με το δεδομένο της σημαντικής ταύτισης του κ. Βογιατζή και της παράταξής του με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ασπάζεται η παράταξη του κ. Γιακαλή, δεν μπορούμε να αναμένουμε ούτε τώρα ούτε στο μέλλον από τη μείζονα αντιπολίτευση να ασκήσει αποτελεσματικά και σε φιλολαϊκή κατεύθυνση τον θεσμικό της ρόλο.

Στο σημείο αυτό και με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Βογιατζής στη συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο για τους εργάτες δακοκτονίας, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τη ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά σαν το «χαϊδεμένο παιδί»  των διορισμών και του ρουσφετιού και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ, θα θέλαμε να  πούμε, αρνούμενοι φυσικά να απαντήσουμε σε αστειότητες και αυταπόδεικτες συκοφαντίες, ότι ο κ. Βογιατζής πρέπει να προσέξει ώστε, υπό το βάρος και τη ψυχολογική πίεση των βαρύτατων πολιτικών του ευθυνών σαν νομάρχη, να μη χάσει και την ηθική του ακεραιότητα.

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν κάνει συνεχή και συστηματική αντιπολίτευση, όπως φυσικά η ίδια την εννοεί. Καταγγελτικός λόγος, ο ιμπεριαλισμός τρυπωμένος πίσω και από το πιο άσχετο πρόβλημα του πολίτη και η συνηθισμένη επωδός, ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν με τη «λαϊκή εξουσία» και τη «λαϊκή οικονομία». Εν πολλοίς αντιπολίτευση άσφαιρη και ως εκ τούτου εύκολα αντιμετωπίσιμη από τη πλειοψηφία.

Εμείς, παρόλα αυτά και παρά τις δυσκολίες που οφείλονται στη γενικότερη αντιενωτική πολιτική του κομματικού φορέα στον οποίο αναφέρεται η «Λ.Σ.», προσπαθούμε να βρούμε κοινό τόπο και δεν δυσκολευόμαστε να δίνουμε θετική ψήφο σε όσες προτάσεις ή ψηφίσματα καταθέτει η «Λ.Σ.» , όταν θεωρούμε ότι υπάρχει μια σχετική σύμπτωση απόψεων, έστω και αν έχουμε αντιρρήσεις σε επί μέρους σημεία ή λεκτικές διατυπώσεις.

Με τον «Οικολογικό άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο» και με τον κ. Γιαννίρη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παρά τις όποιες διαφορετικές απόψεις που έχουμε σε επίπεδο ιδεολογίας, παρά τη διαφορετική βαρύτητα που δίνουμε σε θέματα όπως οι εργασιακές σχέσεις κλπ, παρά τη διαφορετική αντίληψη για το δίπολο «περιβάλλον – ανάπτυξη» κλπ, διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις, κάνουμε κοινές ενέργειες (π.χ. για λειτουργία Οικονομικής Επιτροπής, για τους 300 απεργούς μετανάστες, για τα θέματα υγείας στο Β. Αιγαίο) και πολλές φορές στη διάρκεια των συνεδριάσεων του περ. συμβουλίου ανταλλάσσουμε απόψεις πριν τη τοποθέτησή μας στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Άλλη μία παράταξη, που πήρε μέρος στις πρώτες περιφερειακές εκλογές χωρίς να καταφέρει λόγω εκλογικού νόμου να καταλάβει έδρα στο περιφ. συμβούλιο είναι η «ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ». Από τη πλευρά μας προσπαθήσαμε μέσω τροποποιήσεων του Κανονισμού του περιφ. συμβουλίου να δίνεται η δυνατότητα στον επικεφαλή της να εκθέτει τις απόψεις του για σημαντικά θέματα της περιφέρειας. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με τη νομαρχιακή παράταξή μας ¨΄Εχει ρεζέρβα τ’ όνειρο» , όταν η τότε νομ. πλειοψηφία του κ. Βογιατζή μας έδινε άτυπα το δικαίωμα λόγου στις συνεδριάσεις του νομ. συμβουλίου Λέσβου. Δυστυχώς από πλευράς πλειοψηφίας του περιφ. συμβουλίου και του προέδρου κ. Δημηρούδη αντιμετωπίσαμε παγερή αδιαφορία και τελικά άρνηση.

Με τη παράταξη του κ. Τσιριπλή αισθανόμαστε πολύ κοντά και με αφορμή τη κριτική του στη θέση που κρατήσαμε στο περιφ. συμβούλιο για το Lesvoshop, θα θέλαμε να πούμε ότι φυσικά κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη. Όμως μας λυπεί όταν αυτή η κριτική είναι «τραβηγμένη από τα μαλλιά». Στο συγκεκριμένο θέμα οι επιλογές ήταν περιορισμένες (αποποίηση ευθυνών-συνέχιση λειτουργίας επιχείρησης-εκκαθάριση) και εμείς δεν μπορούσαμε -και ούτε ποτέ θα το κάνουμε- να «ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα» ή να πετούμε λαϊκίστικες κορώνες για να χαϊδέψουμε τα αυτιά όσων, άθελά τους και τελείως άδικα, έπεσαν θύματα της αχαρακτήριστης διαχείρισης της επιχείρησης από πλευράς Π. Βογιατζή και των συνεργατών του.

-------------------------------------------------

Τελειώνοντας, υποσχόμαστε να βελτιώσουμε τη δουλειά μας στο άμεσο μέλλον , ώστε ο επόμενος 6μηνος απολογισμός να είναι καλύτερος και ουσιαστικότερος.. Και σ’ αυτό θα βοηθήσει η εποικοδομητική κριτική των πολιτών και των τοπικών ΜΜΕ, που τα θέλουμε κοντά μας έστω και κρίνοντάς μας αυστηρά. Το πρόβλημα θα υπήρχε αν μας αγνοούσαν......

Μοιράσου το άρθρο!