Πολιτική

20/02/2011 - 09:30

Συνέντευξη με την Ατιδήμαρχο Ταξιαρχούλα Πνακά-Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο

20/02/2011 ώρα 09:40

Ταξιαρχούλα Πνακά: Αντιδήμαρχος Τουρισμού - Απόδημου Ελληνισμού - Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Ισότητας των δύο φύλων

Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1998. Αρχικά είχα εκλεγεί Τοπική Σύμβουλος Σκουτάρου. Στη συνέχεια, είχα λάβει μέρος στις εκλογές μαζί με τον Απ. Αλατζά αλλά δεν είχαμε εκλεγεί. Την προηγούμενη τετραετία, εκλέχθηκα Δημοτική Σύμβουλος σε μια ομολογουμένως επεισοδιακή περίοδο. Διοικήσαμε μόλις δύο χρόνια και απ αυτά στην ουσία μόνο ένα χρόνο, αφού ως γνωστόν οι τελευταίοι δώδεκα μήνες στο Δήμο Πέτρας είχαν σημαδευτεί από διάφορα γεγονότα, αντιπαραθέσεις και επαναληπτικές εκλογές την άνοιξη.

Όταν αποφασίσατε να είστε υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος για τον Καλλικρατικό Δήμο Λέσβου, προβληματιστήκατε με την προοπτική ότι θα έχετε να αντιμετωπίσετε έναν τεράστιο Δήμο με πολλά και δισεπίλυτα πιθανόν προβλήματα; Ήμουν αντίθετη από την πρώτη στιγμή στην προοπτική συνένωσης του νησιού σε έναν ενιαίο δήμο. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για εμάς, χωρίς να λάβουν υπόψη τη γνώμη μας και χωρίς να είναι έτοιμοι να μας δώσουν κάποιο νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε.

Παρολ αυτά, όμως, τολμήσατε να είστε υποψήφια και μάλιστα με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι ανήκετε σε συγκεκριμένο κόμμα, κατέχοντας και επίσημη θέση στη Νομαρχιακή Επιτροπή του. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι κομματικό όργανο. Κατά την άποψή μου οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρέπει να εργάζονται με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη προκειμένου να λύσουν τα προβλήματά του και να βελτιώσουν την καθημερινότητα. Δεν αντιμετώπισα ποτέ την κομματική μου ταυτότητα ως μέσο προσωπικής μου προβολής και ασφάλειας μέσα σε μια παράταξη. Μου αρέσει να τολμώ και θεωρώ ότι αυτοδιοικητικά στην προκειμένη περίπτωση, έπραξα το σωστό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι άνθρωποι που ο καθένας τους γνωρίζει, τους έχει εμπιστοσύνη και ανάλογα τους επιλέγει, για να υπηρετήσουν τα συμφέροντά του.

Σας στενοχώρησε το γεγονός ότι κατηγορηθήκατε από ανθρώπους του κόμματός σας, της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή, για την επιλογή σας να ταχθείτε με το Δημήτρη Βουνάτσο και όχι με τον Άρη Χατζηκομνηνό; Όχι, τα διάφορα σχόλια και οι κατηγορίες δεν με ενόχλησαν. Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, δεν έκανα κανένα σχόλιο στις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα όλο αυτό το διάστημα. Ακόμη και σήμερα που κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν πιθανή διαγραφή ή αποπομπή μου από το κόμμα, εγώ δεν έχω επίσημη ενημέρωση. Εάν και εφόσον είναι αλήθεια, κάτι που είναι πολύ πιθανό, εγώ παραμένω σταθερή στις απόψεις μου, ότι δηλαδή αυτοδιοικητικά έκανα το σωστό. Εάν το κόμμα επιλέξει να με διαγράψει, η απόφασή του είναι σεβαστή. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να επιβάλω την παρουσία μου σε κάποιο χώρο. Δεν θεωρώ ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι αρνητική για την παρουσία μου στην αυτοδιοίκηση, άλλωστε στις τελευταίες εκλογές ο κόσμος με τίμησε με την ψήφο του και την εμπιστοσύνη του και έχω σκοπό να εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πολίτες, άλλωστε, δεν υπηρετούν τα κόμματα, τα κόμματα πρέπει να υπηρετούν τους πολίτες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει κατανοητό απ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που είμαστε σήμερα.

Σήμερα είστε Αντιδήμαρχος Τουρισμού - Απόδημου Ελληνισμού- Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Ισότητας των δύο φύλων. Όταν ο νέος Δήμαρχος σας ανέθεσε αυτές τις ευαίσθητες και μεγάλης ευθύνης αρμοδιότητες και ιδιαίτερα του τουρισμού, είχατε κάποιο πλάνο στο μυαλό σας για το πώς και σε ποιες κατευθύνσεις θα κινηθείτε; Στην αρχή ομολογώ ότι προβληματίστηκα. Όχι, όμως, από το αντικείμενο, αλλά από την κατάσταση της Λέσβου. Εργάζομαι στον τομέα του τουρισμού επί σειρά ετών και γνωρίζω τα προβλήματα εκ των έσω, γνωρίζω καλά τον πόνο του Λέσβιου επιχειρηματία. Καλούμαι, λοιπόν, εγώ αυτή τη στιγμή, αν όχι να ιάσω τον πόνο αυτό, τουλάχιστον να τον μετριάσω. Σ αυτό το σημείο έγκειται ο προβληματισμός μου. Κατά τα άλλα θεωρώ ότι πρέπει κανείς να ξεκινήσει με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οργάνωση και με σταδιακά βήματα να κατακτά τους στόχους του.

Παρά το γεγονός ότι στο Δήμο Λέσβου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για μεγάλα ανοίγματα στο χώρο της προβολής του τόπου μας, μετά τη συμμετοχή στην έκθεση της Κων/πολης έχετε κάποιες σκέψεις για το πώς θα κινηθείτε; Θέλω αρχικά να συλλέξω υλικό και να δω πώς μπορώ να κινηθώ προς την κατεύθυνση του εναλλακτικού τουρισμού, του θρησκευτικού, του συνεδριακού, με παράλληλη ανάδειξη των ιαματικών πηγών μας και των περιπατητικών διαδρομών του τόπους μας. Όλα αυτά, όμως, θα γίνουν με αργά και σταθερά βήματα. Αυτή τη στιγμή είμαστε ακόμη στο στάδιο της οργάνωσης. Δεν έχουμε ούτε καν προϋπολογισμό. Επομένως, δεν ξέρω πού θα κυμαίνεται το ποσό που μπορεί να διατεθεί. Η δική μου, πάντως, πεποίθηση από την αρχή και αυτό το έχω μεταφέρει σε όλους τους φορείς, είναι η συλλογική προσπάθεια. Θεωρώ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συμβάλλουν, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν μπορεί πλέον ένας φορέας μόνο, να αναλάβει ολόκληρη την ευθύνη. Η οικονομική κρίση είναι πραγματική και ο Δήμος Λέσβου, αυτή τη στιγμή, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική του κατάσταση. Ήδη στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε συνεργασία φορέων από τη Λέσβο σε αυτόν τον τομέα και μπορώ να πω ότι εξελίχθηκε πολύ θετικά. Φυσικά στις άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι και η σύσταση της Τουριστικής Επιτροπής, η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των τουριστικών θεμάτων και των θεμάτων προβολής. Η αντιδημαρχία Τουρισμού θα συνεργάζεται άμεσα με την επιτροπή αυτή και θα λαμβάνονται από κοινού κάποιες αποφάσεις.

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως η σημερινή, που πλήττεται η τουριστική αγορά σε όλη την Ελλάδα, πού πιστεύετε ότι πρέπει να στραφεί η Λέσβος, ώστε να ανακάμψει τα επόμενα χρόνια; Η Λέσβος είναι ένα ευλογημένο νησί, επομένως κύριος στόχος και μέλημά μας είναι να αναδείξουμε τα αγαθά του. Πρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το θρησκευτικό τουρισμό, ο οποίος ανθίζει τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και πέρα, όλες οι αγορές είναι ευπρόσδεκτες, τόσο της Ευρώπης, όσο και των απέναντι παράλιων. Θα πρέπει πλέον εμείς να αποφασίσουμε τι στόχο θέτουμε και τι θέλουμε να προβάλουμε προς τα έξω. Ο επισκέπτης όταν έρθει στον τόπο μας, να ξέρει για ποιο λόγο το κάνει. Πρέπει να αποκτήσουμε ταυτότητα, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχουμε.

Είστε ικανοποιημένη από τις επαφές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην έκθεση της Κων/πόλης; Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των επαφών αυτών. Θεωρούμε ότι οι στόχοι που βάλαμε ως Δήμος Λέσβου και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση επετεύχθησαν. Από εδώ και πέρα, είναι στο χέρι των παραγωγικών τάξεων να εισπράξουν τα οφέλη του καλού κλίματος που καλλιεργήθηκε.

Έχουμε κάποιες εξελίξεις αναφορικά με το άνοιγμα 2ης πύλης εισόδου από την πλευρά της Βόρειας Λέσβου; Παρακολουθώ στενά το θέμα και μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, όμως όλοι οι φορείς έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες, έτσι ώστε να καταφέρουμε μέχρι το μέσον ή το τέλος της σεζόν να ολοκληρωθούν. Αν τελικά τα καταφέρουμε, η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει ανάσα για ολόκληρο το νησί.

Η δεύτερη ιδιότητά σας που σχετίζεται με τον Απόδημο Ελληνισμό, θα έλεγε κανείς ότι συνδέεται με τον τουρισμό. Έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις; Σε πρώτη φάση έχω ξεκινήσει να συλλέγω στοιχεία από συλλόγους απόδημων Λεσβίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήδη, έχουμε προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους πληγέντες της Αυστραλίας, με κάλεσμα προς τους φορείς και τους πολίτες του νησιού μας, να βοηθήσουν σ αυτή την κατεύθυνση. Μέσω του Απόδημου Ελληνισμού μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα προστασίας και δικτύωσης, για να βγούμε εκτός συνόρων. Οι απόδημοι Έλληνες μπορούν να βοηθήσουν τόσο τουριστικά, όσο και εμπορικά τον τόπο μας, με προβολή των αξιόλογων προϊόντων που παράγουμε.

Αναφορικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, πώς μπορεί ο Δήμος Λέσβου να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, με δεδομένο ότι την ευθύνη έχουν κυρίως οικονομικοί και επαγγελματικοί φορείς; Αυτό που έχω ήδη ξεκινήσει να κάνω, είναι να έρθω σε επαφή με τους γυναικείους συνεταιρισμούς, που ήδη δραστηριοποιούνται στις αγορές. Μάλιστα, θα ήθελα με την ευκαιρία να τις ευχαριστήσω για τη βοήθεια και την προσφορά των προϊόντων τους, τα οποία εκτέθηκαν στην Τουριστική Έκθεση της Κωνσταντινούπολης. Από εκεί και πέρα επιθυμώ μια συνάντηση μαζί τους, για να δω πώς μπορούμε να στηρίξουμε ως Δήμος την προσπάθεια που κάνουν. Παρακολουθώ στενά τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα που κατά καιρούς ανακοινώνονται και είναι σχετικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε στενή συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς.

Σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων και τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον τόπο μας, τι μπορεί να προσφέρει ο Δήμος Λέσβου; Έχω έρθει σε επαφή με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και υπάρχει συνεργασία, για τη δημιουργία ενός κέντρου στήριξης κακοποιημένων γυναικών. Μόλις τακτοποιηθεί το στεγαστικό ζήτημα του ενιαίου Δήμου Λέσβου, άμεση προτεραιότητά μας είναι να αναζητήσουμε χώρο γι αυτή τη δραστηριότητα. Ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους θα ήταν ίσως και η δημιουργία κάποιου ξενώνα, όπου θα μπορεί να φιλοξενεί αυτές τις γυναίκες. Επίσης, θα αξιοποιηθούν προγράμματα ενημέρωσης για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, τα κοινά και τα διάφορα άλλα κοινωνικά δρώμενα.

  Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατής"  στη  Μ. Χατζηγεωργίου.

Μοιράσου το άρθρο!