Συνέντευξη Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Νάσου Γιακαλή
- Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τις πρώτες 100 ημέρες στη θέση του αιρετού περιφερειάρχη αλλά και τα άμεσα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε λόγω της προσαρμογής στον «Καλλικράτη»;«Κατ’ αρχήν, πρέπει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να συνενώσουμε τρεις τέως νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου σε μια ενιαία περιφέρεια, σε ότι αφορά το προσωπικό, τις οικονομικές εκκρεμότητες που θα υπάρχουν, να συντάξουμε ένα λειτουργικό οργανόγραμμα και να καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καταγράφοντας όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, ώστε στη συνέχεια να ιεραρχήσουμε μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο τις λύσεις που απαιτούνται. Θεωρώ, ότι άμεσα, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, πρέπει σε συνεργασία με τους ανθρώπους που ασχολούνται με το αντικείμενο του τουρισμού, να προωθήσουμε μια διαφημιστική καμπάνια για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου για το 2011. Επίσης, πρέπει να τρέξουμε και να ολοκληρώσουμε τις μελέτες για την ένταξη των σημαντικότερων έργων για τα νησιά μας στο ΕΣΠΑ.»
- Οι νέες αιρετές περιφέρειες αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή στην προσπάθεια της χώρας μας για ανάπτυξη. Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα η δική σας περιοχή και άρα πρέπει να επικεντρώσετε την προσπάθειά σας; «Οι τομείς στους οποίους θα επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας, θα είναι η ένταξη και η δημιουργία οδικών έργων στα νησιά μας, λιμένων, όπου υπάρχουν έτοιμες εγκρίσεις και μελέτες, καθώς και οι συντονισμένες ενέργειες μας για τη στήριξη και ανάδειξη εκλεκτών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, που παράγονται σε όλα σχεδόν τα νησιά μας, σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και τους ιδιώτες παραγωγούς της περιοχής μας. Πιστεύω, ότι στον τομέα αυτό, μπορούμε να κάνουμε σημαντική δουλειά.»- Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Έχετε σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση για τη δική σας περιοχή;
«Ναι. Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα είχαμε δεσμευτεί ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε έργα, που έχουν σχέση με την πράσινη ανάπτυξη και τα οποία είναι βέβαιο, ότι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην περιοχή. Εξάλλου τα νησιά μας ενδείκνυνται για τέτοιου είδους έργα, τα οποία σκοπεύουμε να προωθήσουμε, συντάσσοντας τις κατάλληλες μελέτες.»
-Σε παλαιότερες δηλώσεις σας είχατε χαρακτηρίσει τον «Καλλικράτη» «αυτοδιοικητικό έκτρωμα». Όντας πλέον περιφερειάρχης εμμένετε στην ίδια άποψη;
«Ποτέ δεν είχα χαρακτηρίσει τον «Καλλικράτη» ως «αυτοδιοικητικό έκτρωμα». Αυτό είναι απολύτως ανακριβές. Είχα χαρακτηρίσει ως τέτοιο, τη δημιουργία ενός δήμου για ολόκληρη τη Λέσβο –δήμος ο οποίος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος σε έκταση σε όλη την Ελλάδα- λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών που έχει η Λέσβος. Πιστεύω ότι θα δικαιωθώ σε αυτή μου την εκτίμηση. Για τον «Καλλικράτη», πίστευα και πιστεύω ότι ήταν και είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση, που αν υποστηριχθεί κατάλληλα από την Πολιτεία και από εμάς τους αυτοδιοικητικούς, θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών και θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και προοπτική στην ελληνική περιφέρεια.»
- Με αφορμή το θέμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) στην αιρετή περιφέρεια σας ακούσαμε να λέτε πριν μερικές ημέρες στη Βουλή ότι «δεν γίνεται να δίνονται αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους, γιατί τότε θα βουλιάξει το σύστημα». Ισχύει αυτό γενικά για τον «Καλλικράτη» ή μόνο στα θέματα της υγείας; Μιας και μιλήσαμε για το θέμα των ΔΥΠΕ, θεωρείτε ότι έχει δίκιο ο κ. Λοβέρδος που υποστηρίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή δεν πρέπει να μεταφερθεί στις περιφέρειες;«Ναι, πράγματι, είπα στη Βουλή, με αφορμή το θέμα των αρμοδιοτήτων των ΔΥΠΕ στην αιρετή περιφέρεια, ότι για να πετύχει η βελτίωση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην επαρχία, δεν μπορεί να μεταφέρονται μόνο αρμοδιότητες, χωρίς τους αναλογούντες πόρους. Δε φοβάμαι να ασκήσει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και αυτή την αρμοδιότητα. Έχω υπηρετήσει ως Πρόεδρος –Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, είμαι γιατρός και πιστεύω ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να ασκηθεί με επιτυχία αυτή η αρμοδιότητα, πάντα σε αγαστή συνεργασία με ένα Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα έχει τον επιτελικό ρόλο, που πρέπει να ασκεί το κράτος και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που οφείλει να προωθεί για το νοικοκύρεμα και τη βελτίωση του –με πολλά προβλήματα σήμερα- Εθνικού Συστήματος Υγείας.»- Δεδομένου ότι η συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου παραμένει βασικό πρόβλημα για την περιοχή σας που έχει και επιπτώσεις στον τουρισμό, ποιες ενέργειες θα κάνετε προκειμένου να αρθεί η απομόνωση των νησιών;«Όπως αναφέρεται και στο νόμο, η αρμοδιότητα για τις συγκοινωνίες περνά στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση από την 1η Ιουλίου του 2011. Θα αξιοποιήσουμε το μεταβατικό διάστημα των έξι μηνών, ώστε σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τους φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου να καταρτίσουμε ένα αξιόπιστο και λειτουργικό πρόγραμμα αναβάθμισης των συγκοινωνιών της περιοχής. Επίσης, μέσα από το ήδη υπάρχον αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες, που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των νησιωτών και θα τονώσουν το τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή μας. Έχω και έχουμε δεσμευτεί ως παράταξη, για την καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου, ένα θέμα αρκετά σημαντικό για τα νησιά μας. Τις υφιστάμενες δυσκολίες για την καθιέρωσή του, θα προσπαθήσουμε να τις ξεπεράσουμε με συντονισμένες ενέργειες, αναδεικνύοντας το ως ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα, για τα οποία θα παλέψει η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση του Βορείου Αιγαίου, με την ανάληψη των καθηκόντων της.»
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: aftodioikisi.gr , 10/12/2010