Πολιτική

15/03/2011 - 09:19

Συνέντευξη Θ. Βαλσαμίδη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ"

- Κατ’αρχήν θα ήθελα ένα σχόλιο για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών για το συνδυασμό σας.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η πρόταση μας για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε τη συντριπτική αποδοχή των πολιτών στη Λέσβο. Εδώ γνώριζαν την προσπάθεια, εκτίμησαν το έργο μας. Για το τοπικό αποτέλεσμα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και μπορώ να πω και υπερήφανος.
Δυστυχώς, στα υπόλοιπα νησιά δεν μας ήξεραν, αλλά και δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολίτες για τη δική μας πρόταση. Σ’ αυτό συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό και οι τοπικές ιδιαιτερότητες, τα κομματικά πιστεύω του καθενός, αλλά και οι προσωπικές στρατηγικές που δεν έλειψαν και σ’ αυτή την περίπτωση. Σίγουρα, σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε και καλύτερες επιλογές στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Επίσης, η υπερβολική σιγουριά των δημοσκοπήσεων δε δημιούργησε την απαραίτητη εγρήγορση, το αντίθετο θα έλεγα. Και αυτή η παράμετρος έπαιξε σημαντικό ρόλο.
- Πιστεύετε ότι υπήρξαν παράγοντες από το χώρο της Ν.Δ. που υπονόμευσαν το συνδυασμό του Παύλου Βογιατζή;
Δε θέλω σε καμία περίπτωση να πιστέψω ότι αυτό συνέβη, αν και είναι κάτι που συζητήθηκε. Σε κάθε περίπτωση ο τόπος είναι μικρός, τίποτα δε μένει κρυφό και ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του ..
Αυτό όμως που οφείλω να επισημάνω είναι η περίπτωση της Χίου, όπου 2.000 περίπου ψηφοφόροι που μας ψήφισαν την 1η Κυριακή δεν πήγαν να μας ψηφίσουν τη 2η Κυριακή. Αυτή ήταν και η βασική αιτία του αποτελέσματος των εκλογών. Και για την κίνηση αυτή δεν αποδόθηκαν ευθύνες μέχρι σήμερα σε κανένα. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που θα έπρεπε να εξετάσει η Ν.Δ. σε κεντρικό επίπεδο.
- Η τοπική οργάνωση της Ν.Δ., η ΝΟΔΕ δηλαδή, θα λέγατε ότι ανταποκρίνεται στις “απαιτήσεις των καιρών”; Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, την εφαρμογή του μνημονίου και το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν πιστώνεται σε ένα σημαντικό ποσοστό τη φθορά της κυβέρνησης.
Η Νέα Δημοκρατία γενικότερα, θα έλεγα ότι οφείλει να ανταποκριθεί στις «απαιτήσεις των καιρών», να έρθει πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών, ιδιαίτερα δε στα πολλά προβλήματα της απομακρυσμένης και της νησιωτικής Ελλάδας.
Σε οργανωτικό επίπεδο δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να πείσει την κοινωνία και τον κάθε πολίτη χωριστά για τη δική της πρόταση για την κρίση. Και τα προβλήματα όπως βλέπετε είναι πολλά. Τίποτα πλέον δεν είναι αυτονόητο, κανένα πρόβλημα δεν έχει απλή λύση και για το καθετί χρειάζεται αγώνας.
Επομένως χρειάζεται περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερη και συλλογική προσπάθεια. Επαφή με τους πολίτες, με τους νέους ανθρώπους και τα προβλήματα τους.
- Από Νομαρχία σε Περιφέρεια με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα είστε αισιόδοξος ότι με τον “Καλλικράτη” ο τόπος μας θα καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ιδιαίτερα όταν το ΕΣΠΑ που τρέχει θεωρείται η τελευταία ευκαιρία ;
Όπως το λέγαμε προεκλογικά, η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη σχεδιάστηκε πρόχειρα, δεν υπήρξε σωστή προετοιμασία και προφανώς δεν υπάρχει καμία ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με επιπλέον πόρους. Αυτό γίνεται αντιληπτό καθημερινά και δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Ως αιρετή πλέον Περιφέρεια, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ προκειμένου, αφενός να επιλύσουμε τα βασικότερα προβλήματα υποδομών που έχουν ακόμη τα νησιά μας, αφετέρου να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, θα προωθήσουν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και θα τονώσουν την τουριστική ανάπτυξη. Σ’ αυτούς τους 3 τομείς θα πρέπει σήμερα να δώσουμε το μεγαλύτερο βάρος. Αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα, με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες στο πλαίσιο ενός 3ετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ταυτόχρονα θα πρέπει η Περιφέρεια πλέον να προγραμματίζει μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων. Δεν είναι δυνατό ακόμη και σήμερα τα έργα να αποφασίζονται στο πλαίσιο κλειστών συναντήσεων και συμφωνιών !!
-Χειριστήκατε τα τελευταία χρόνια ως Αντινομάρχης με επιτυχία –κατά κοινή ομολογία-τα έργα της Νομαρχίας Λέσβου. Θα μπορούσατε να αναφερθείτε επιγραμματικά σε κάποια από αυτά και κατά δεύτερο αν είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη τους μέσα από την αιρετή περιφέρεια πια.
Πιστεύω ότι πετύχαμε να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε παρεμβάσεις που ήταν για πολλά χρόνια ζητούμενο στον τόπο μας. Ολοκληρώσαμε τα μεγάλα έργα του Γ΄ ΚΠΣ, όπως η ολοκλήρωση της 1ης Επαρχιακής Οδού Μυτιλήνης – Λάρσου, η Βόρεια Παράκαμψη Μυτιλήνης, ο ΧΥΤΑ Λέσβου και Λήμνου, ο ΣΜΑ Μυτιλήνης, το ΤΕΕ Μούδρου και Δημ. Σχολείο Κάπης. Αξιοποιήσαμε το ΕΣΠΑ και πετύχαμε την ένταξη σημαντικών έργων οδοποιίας για την βελτίωση του δρόμου προς το Πλωμάρι Π/Υ 12,8 εκ. ευρώ και την κατασκευή της Παράκαμψης Άγρας Π/Υ 5,3 εκ. ευρώ, καθώς και 2 νέων σχολικών κτιρίων σε Μύρινα και Ερεσό, ενώ ολοκληρώσαμε σημαντικές μελέτες που είναι έτοιμες για τη χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ. Πραγματοποιήσαμε χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, χρηματοδοτήσαμε έργα για τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων μας και σταθήκαμε στο πλάι των Δήμων στηρίζοντας τους όπου αυτό ήταν εφικτό.
Την προσπάθεια αυτή πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσει η Περιφέρεια, αξιοποιώντας τις επιπλέον δυνατότητες που δίνει ο νέος θεσμός.
- κ. Βαλσαμίδη είστε ένα νέο και άφθαρτο στέλεχος της αυτοδιοίκησης. Ποιος θα είναι ο ρόλος σας για τα τρία χρόνια που έχουμε μπροστά μας στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ποια τα επόμενα πολιτικά βήματα σας.
Χρέος όλων μας είναι απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου, για να δρομολογήσουμε έργα και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και θα τονώσουν την τοπική οικονομία. Η προσπάθεια αυτή είναι κοινή, είναι μια προσπάθεια πάνω από κόμματα και χρώματα. Στην προσπάθεια αυτή για τον τόπο μας θα συνεχίσω και εγώ να συμβάλλω με τις δικές μου δυνάμεις, πάντα μέσα από το μετερίζι της τοπικής αυτοδιοίκησης ..

Μοιράσου το άρθρο!