Πολιτική

13/12/2010 - 16:40

Συνέντευξη της Γ.Γραμματέας Σ.Θεολογίτου - Σιωπά για το δάνειο στο Δήμο Μυτιλήνης....

Συνέντευξη της Γενικής Γραμματέα στην Εφημερίδα Συνήγορος Βορείου Αιγαίου “Αρ. φύλλου 014, 10/12/2010″

-          Με αφορμή τη μη έγκριση του δανείου για το Δήμο Μυτιλήνης, βρεθήκατε στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από τη Δημοτική Αρχή. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Δε θα ήθελα να δώσω συνέχεια στο θέμα αυτό. Οφείλω, ως Γενική Γραμματέας, να τηρώ τη νομιμότητα, πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, που όφειλα να λάβω σοβαρά υπόψη μου και την προσφυγή του Συλλόγου Εργαζομένων.

 

-          Γνωρίζοντας πλέον καλά την ιδιομορφία και τα χαρακτηριστικά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου  ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα του Βορείου Αιγαίου;

Τα προβλήματα του Βορείου Αιγαίου κυρίως πηγάζουν από δύο στοιχεία:

- τη νησιωτικότητα και συνεπώς τα προβλήματα προσβασιμότητας και επικοινωνίας που δημιουργούν λογικές εσωστρέφειας και μειώνουν την ανταγωνιστικότητας της οικονομίας,

- τη διαχρονική μείωση της σημασίας της Περιφέρειας, με την έννοια της χαμηλής διεκδίκησης από την πλευρά του Βορείου Αιγαίου ειδικών πολιτικών.

Αυτή η χαμηλή διεκδικητικότητα είναι αποτέλεσμα της εσωστρέφειας, αλλά και του   συγκεντρωτικού κράτους, χωρίς να παραγνωριστεί το γεγονός ότι την προηγούμενη πενταετία οι Γενικοί Γραμματείς που υπηρέτησαν στη δική μου θέση δεν είχαν πολιτικό σχεδιασμό, τέτοιο που να διεκδικεί αποτελεσματικά πόρους από το ελληνικό κράτος. Η δική μου πολιτική στόχευε στη διεκδίκηση πόρων που θα έρθουν στην Περιφέρεια για να υλοποιηθούν έργα και μάλιστα, ως επί το πλείστον, από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες της.

 

-          Από τις εκλογές του Νοεμβρίου εκλέχθηκαν τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα σε Δήμους και Περιφέρεια και τα οποία θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση του Καλλικράτη. Αισιοδοξείτε για την επιτυχία του προγράμματος και εάν ναι γιατί;

Πιστεύω σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση, ο «Καλλικράτης» είναι μια προοδευτική μεταρρύθμιση, είναι μια μεγάλη αλλαγή. Ο «Καλλικράτης» στην πράξη, σημαίνει διαφάνεια, λογοδοσία, αποτελεσματικότητα και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ενισχύει και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη λήψη των αποφάσεων που τις αφορούν.

Οι άνθρωποι που εκλέχθηκαν και σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, είμαι σίγουρη ότι θα αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες και με συλλογικότητα, όραμα και διαφάνεια θα υπηρετήσουν τον πολίτη του Βορείου Αιγαίου.

Ο «Καλλικράτης» στην πράξη σημαίνει αποκέντρωση και αποτελεσματικότητα. Ο πολίτης έχει λόγο και δύναμη, έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί, να ελέγξει και να παρέμβει, να βελτιώσει τη γειτονιά του, το χωριό του, την πόλη του, τη ζωή του. Φέρνει ένα άλλο πολιτικό πολιτισμό. Η ενσωμάτωση και η εσωτερίκευση από τα στελέχη θα συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης.

-          Παρότι η απορρόφηση κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ, όπως δηλώσατε, βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο στην Περιφέρεια μας από το πανελλαδικό μέσο όρο, πιστεύετε ότι θα προλάβουμε μέσα σε δυο χρόνια να απορροφήσουμε τους πόρους που μας αναλογούν;

Πρόκειται για ένα στοίχημα για όλους μας που θα πρέπει να το κερδίσουμε. Εγώ, όπως ξέρετε, έδωσα ένα καθημερινό αγώνα για να πετύχω τα αποτελέσματα που γνωρίζουν όλοι στο Βόρειο Αιγαίο. Το ΕΣΠΑ που στις αρχές του έτους, κοντά τρία χρόνια από την έναρξη της εφαρμογής του, είχε προσκλήσεις που αφορούσαν μόλις στο 50% του προγράμματος, αυτή την στιγμή έχουν ανέλθει στο 90%, ενώ οι εντάξεις από 9,7% του προϋπολογισμού έφτασαν στο 50,5%, με την ένταξη στο πρόγραμμα σημαντικών έργων σε όλα τα νησιά μας. Οι συμβάσεις που μόλις έφταναν το 7,5%, σήμερα είναι 22,4% και, τέλος, οι δαπάνες από 2,3% στις αρχές του έτους σήμερα ξεπερνούν το 12,6%. Οι στόχοι, λοιπόν, επιτυγχάνονται με γοργούς ρυθμούς και επιβεβαιώνουν ότι με όραμα και δουλειά μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Και μαζί με αυτά ενεργοποιήθηκαν και άλλα προγράμματα για τα νησιά μας, ειδικές πολιτικές για την ανάπτυξη, όπως αυτή για τα μικρά νησιά, τις αστικές περιοχές, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με πόρους από το ΠΔΕ και άλλα.

 

-Στα αιτήματα  και στην αγωνία του κατασκευαστικού κλάδου για έναρξη  έργων στο Βόρειο Αιγαίο τι απαντάτε;

Απαντώ ότι το αποτέλεσμα που σας περιέγραψα παραπάνω θα ερμηνευθεί σε δημοπρατήσεις και αναθέσεις έργων στο πρώτο τετράμηνο του 2011. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο κατασκευαστικός κλάδος, όσο και γενικότερα η τοπική οικονομία θα κινήσουν γρήγορα και τα πρώτα απτά αποτελέσματα θα τα δούμε στα νησιά μας άμεσα.

-Μεταφέροντας σας, επίσης, τις αντιδράσεις του ΤΕΕ, του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου με το δεύτερο να έχει κάνει προσφυγές στο ΣτΕ για την εκχώρηση έργων στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ», γιατί επιλέχθηκε η λύση αυτή;

Η λύση της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» είναι μια πολιτική και επιχειρησιακή επιλογή που στοχεύει στην αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

- Η Εγνατία είναι εταιρεία του Δημοσίου.

- Κατασκεύασε το μεγαλύτερο έργο στη χώρα την «Εγνατία».

- Έχει την υψηλότερη τεχνογνωσία στη χώρα.

- Εποπτεύει έργα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής.

- Δεν είναι κατασκευαστική ούτε μελετητική εταιρεία.

- Είναι project manager και διαχειριστής έργων.

- Με όλα αυτά τα στοιχεία που διαθέτει θα συμβάλει στην ποιοτική και γρήγορη κατασκευή των έργων.

- Με την ποιοτική και γρήγορη δουλειά της θα βοηθήσει να ωριμάσουν και να κατασκευαστούν και νέα έργα αναγκαία στο Βόρειο Αιγαίο.

- Τέλος θα συνεργαστεί με τις τοπικές υπηρεσίες και φυσικά με το τοπικό μελετητικό και κατασκευαστικό δυναμικό.

-Πότε θα ανακοινωθούν προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο Βόρειο Αιγαίο;

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διαθέτει τους πόρους της στο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας. Η προκήρυξη αξιολόγηση και υλοποίηση αφορά αποκλειστικά τον ενδιάμεσο φορέα που στην περίπτωση μας είναι το Τραπεζικό Σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο ο νέος αναπτυξιακός νόμος όσο και τα προγράμματα ανταγωνιστικότητας θα ενεργοποιηθούν με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας και τα αποτελέσματα θα τα δούμε στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

-Πότε αναμένεται να ξεκινήσει το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας,  αλλά και το πρόγραμμα για τα μικρά νησιά ύψους 63 εκατ. το πρώτο και 5,2 εκατ. το δεύτερο;

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα είναι μια επιπλέον αναπτυξιακή ενίσχυση της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η έναρξη εφαρμογής του έχει δύο πλευρές. Η πρώτη που αφορά τον σχεδιασμό, την υποβολή για έγκριση και τελικά την έγκρισή του και η δεύτερη αφορά τη χρηματοδότηση των έργων. Έχει εγκριθεί η πρόταση από το Υπουργείο και ο νέος αιρετός, στις αρχές του 2011, θα αναλάβει την εφαρμογή του.

Η εικόνα του προγράμματος για τα μικρά νησιά είναι η εξής:

- υποβλήθηκαν οι προτάσεις των έργων από τους φορείς και η Περιφέρεια ολοκλήρωσε την αξιολόγηση για τη σύνταξη του προγράμματος.

- εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς και θα εκδοθεί πριν την λήξη του έτους απόφαση έγκρισης του προγράμματος.

Συνεπώς και τα δύο προγράμματα είναι πλέον σε τελική φάση εφαρμογής τους σε επίπεδο έργων πλέον.

 

-Σε ένα μήνα περίπου η θητεία  σας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τελειώνει. Τι κέρδισε η Σοφία Θεολογίτου τον ένα και πλέον χρόνο που υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας στην Περιφέρεια μας;

Υπηρέτησα το Βόρειο Αιγαίο με συνέπεια στις αρχές και τις αξίες μου. Το μεγαλύτερο κέρδος για μένα είναι ότι κατάφερα μαζί με τους συνεργάτες μου και όλους τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τους φορείς να παράγω ένα πολύ σημαντικό έργο για τον τόπο. Αγωνίστηκα καθημερινά για να αισθανθούν οι πολίτες την αλλαγή, να νιώσουν δίπλα τους το κράτος, να τους εξυπηρετεί και να παράγει γι’ αυτούς, να είναι συμμέτοχοι στη λήψη των αποφάσεων, να αποφασίζουν και να σχεδιάζουν για το μέλλον της δικής τους Περιφέρειας, να έχουν όραμα, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να συστρατεύονται και να δρουν.

Κέρδισα τη χαρά να σχεδιάζω και να δρω μαζί με τους συνεργάτες μου στη διοίκηση, να οικοδομώ μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, να εξυπηρετώ τους πολίτες και τις τοπικές αρχές με ένα σύστημα βασισμένο στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κέρδισα γνώση και εμπειρία, μα πάνω απ’ όλα τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς για τον τόπο.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι ήταν συνοδοιπόροι στα όνειρά μου και στους στόχους μου για το Βόρειο Αιγαίο. Ήταν όμορφες και δυνατές οι στιγμές μιας διαδρομής δημιουργικής για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ευχαριστώ, επίσης, όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την καθημερινή προσπάθεια. Μαζί όλοι καταφέραμε να αποκτήσει το Βόρειο Αιγαίο δυναμική, να διεκδικεί και να είναι πρωτοπόρο. Το Βόρειο Αιγαίο αλλάζει και αυτή η αλλαγή μου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά.

Μοιράσου το άρθρο!