Πολιτική

21/04/2012 - 14:22

Συνέντευξη του Κώστα Μουτζούρη στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

yle="text-align:justify;">Ένας διακεκριμένος Λέσβιος, ο Κώστας Μουτζούρης, γυρνά μια νέα σελίδα στη ζωή του. Μετά την πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «μετακομίζει» στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρεια του Νομού Λέσβου. Για το πώς πήρε την απόφαση να διεκδικήσει την ψήφο των συμπατριωτών του, αλλά και για τον τρόπο που θα πολιτευτεί, μας μιλά στη συνέντευξη που ακολουθεί, επισημαίνοντας ότι η ίδια η ελληνική κοινωνία επιζητά την ανανέωση. Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητά του στις εκλογές, τονίζει - δικαιώνοντας και το χαρακτηρισμό του ειλικρινή που του αποδίδουν - πως θα είναι ικανοποιημένος με την πρώτη θέση και υπογραμμίζει ότι δε φέρει παρελθοντικά βάρη απ’ την άσκηση εξουσίας.

Το ενδιαφέρον σας να υπηρετήσετε την ιδιαίτερη πατρίδα σας συμμετέχοντας και στα κοινά, εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το 2010, όταν και σας προτάθηκε να είστε υποψήφιος δήμαρχος στο νέο Δήμο Λέσβου. Είχατε σκεφτεί τότε και το ενδεχόμενο να μετάσχετε σε βουλευτικές εκλογές ή σας ξάφνιασε η πρόταση, πριν λίγους μήνες, της Ν.Δ.;

«Μέχρι πριν από ένα μήνα ουδέποτε είχε περάσει από το μυαλό μου η ιδέα της υποψηφιότητας για το κοινοβούλιο. Μου προέκυψε μετά την πρόταση που μου έγινε πριν περίπου ενάμιση μήνα απ’ τη Ν.Δ. και στη συνέχεια μετά από προτροπές τοπικών παραγόντων και κυρίως φίλων απ’ τη Λέσβο. Ποτέ άλλωστε κατά τα τελευταία επτά χρόνια δεν έπαψα να προσφέρω αρωγή στα νησιά του Νομού σε τεχνικά θέματα, με συνεργασία ειδικευμένων καθηγητών τού ΕΜΠ.

Μπορώ να προσθέσω και την ουσιαστική βοήθεια που παρέχω όλα τα χρόνια της ακαδημαϊκής μου πορείας σε φοιτητές, μεταπτυχιακούς σπουδαστές, αλλά και νέους μηχανικούς απ’ τα νησιά μας, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον των ιδίων και του τόπου.»

Δυσκολευτήκατε να αποφασίσετε; Τι ήταν εκείνο που μέτρησε περισσότερο στη στάθμιση των «υπέρ» και των «κατά»;

«Όντως δυσκολεύτηκα, κυρίως διότι η σκέψη μου είχε δρομολογηθεί για το εγγύς μέλλον στην εκ νέου υποψηφιότητά μου για τη θέση του πρύτανη του ΕΜΠ, μετά την εφαρμογή τού προ έτους ψηφισθέντος νόμου για τα πανεπιστήμια. Για το απώτερο μέλλον, η σκέψη μου ήταν επικεντρωμένη στη δημαρχία του καλλικρατικού Δήμου Λέσβου, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν συστρατευθεί για το σκοπό αυτό δίπλα μου.

Μέτρησε καθοριστικά η όλο και εντονότερη προτροπή των συμπατριωτών μου να συμμετάσχω στις εκλογές, ώστε να συμβάλω στην ανάπτυξη των νησιών μας με τις γνώσεις που διαθέτω στον τεχνικό τομέα. Πιστεύω ότι μπορώ ουσιαστικά να βοηθήσω τον τόπο μου προσφέροντας τις υπηρεσίες μου και απ’ τη θέση του βουλευτή.»

Είναι εύκολο για έναν καθηγητή, έναν πρώην πρύτανη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με ό,τι συνοδεύει τον τίτλο και το κύρος της συγκεκριμένης θέσης, να διεκδικεί την ψήφο των συμπατριωτών του και μάλιστα σε εποχές δύσκολες για τους πολιτικούς, όπως η περίοδος που διανύουμε;

«Κατ’ αρχήν είναι δύσκολο για έναν πρώην πρύτανη να ζητά σε ατομικό επίπεδο την ψήφο. Όμως η λεσβιακή μου καταγωγή, η τριβή μου και η αμεσότητα στην επαφή μου με τους ανθρώπους των νησιών μας, η οικειότητα που προκύπτει απ’ το γεγονός ότι οι δύο γονείς μου υπήρξαν δάσκαλοι πολύ μεγάλης μερίδας του λεσβιακού λαού, οι μεγάλοι και στενοί δεσμοί μου με πολλούς συμπατριώτες, η συνεχής παρουσία μου στα νησιά και ιδιαιτέρως στη Λέσβο, η αγάπη της συζύγου και των τριών παιδιών μου για τον τόπο καταγωγής μου, διευκόλυναν τα πράγματα.

»Σε όλα αυτά θα προσθέσω με έμφαση το γεγονός ότι δεν κουβαλώ βάρη από το παρελθόν από άσκηση εξουσίας σε τοπικό επίπεδο και συνεπακόλουθες τριβές, αλλά και ότι όλη η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται να επιθυμεί την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και την έγχυση νέων ιδεών από ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποδείξει στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους ότι μπορούν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν. Πόσο μάλλον ένας καθηγητής, που σε όλη του τη ζωή είναι σε άμεση επαφή, εκπαιδεύει, συναναστρέφεται, διαπαιδαγωγεί, μορφώνει, συγχρωτίζεται με νέους ανθρώπους, ιδιαιτέρως στην τρέχουσα περίοδο που πολλοί δρόμοι φαίνεται να κλείνουν για αυτούς.

Πιστεύω ότι η καταγωγή της οικογένειάς μου απ’ τη λεσβιακή ύπαιθρο και συγκεκριμένα από την περιοχή Πλωμαρίου, η συναναστροφή μου με ανθρώπους όλων των ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και επαγγελμάτων, μου έχει δημιουργήσει αμεσότητα στην επικοινωνία και κατανόηση.»

Ένα προσόν που σας αναγνωρίζουν φίλοι και γνωστοί σας είναι η αφοπλιστική ειλικρίνεια που σας διακρίνει. Συνάδει μια τέτοια προσωπική στάση με το ρόλο του υποψηφίου που επωμιστήκατε; Θεωρείτε ότι μπορεί να σταθεί εμπόδιο ή είναι πλεονέκτημα;

«Το μοντέλο του πολιτικάντη πολιτικού έχει φτάσει στο τέλος του. Η κοινωνία επιζητά ένα νέο μοντέλο, ειλικρινές, άμεσο, ανθρώπινο, ευαίσθητο και σίγουρα πιο αποτελεσματικό, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Συνεπώς, η ειλικρίνεια που πιστεύω ότι διαθέτω, συνάδει με το νέο και ζητούμενο μοντέλο.»

Συγκριτικά με τους συνυποψηφίους σας σε τι νομίζετε πως μειονεκτείτε; Θα προλάβετε να σας γνωρίσουν και να σας εκτιμήσουν οι ψηφοφόροι; Μπορούν να σας εμπιστευτούν για τα προβλήματα που τους αφορούν;

«Ένα θεωρητικό μειονέκτημα θα μπορούσε να ήταν η μη συμμετοχή μου μέχρι σήμερα σε εκλογικές διεργασίες και διαδικασίες σε τοπικό επίπεδο. Όμως, η συνεχής παρουσία μου σε όλα τα μήκη και πλάτη των νησιών μας για παροχή τεχνικής αρωγής και επίλυση προβλημάτων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, πιστεύω ότι υπερκαλύπτει το υποθετικό αυτό μειονέκτημα και το μετατρέπει σε πλεονέκτημα, ιδιαίτερα τούτη την περίοδο της απόρριψης από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας όσων έχουν στιγματιστεί από ανεπαρκή δείγματα γραφής.

Η εμπιστοσύνη των απλών ανθρώπων είναι το μεγαλύτερο στήριγμά μου. Δε σας κρύβω την απογοήτευση που μου εκδήλωναν οι συντοπίτες μας όταν δήλωσα τη μη συμμετοχή μου στη διαδικασία των δημοτικών εκλογών τού 2010. Η ίδια εκείνη απογοήτευση έχει σήμερα μετατραπεί σε αμέριστη στήριξη και μου δίνει δύναμη για το δύσκολο αγώνα που έχω μπροστά μου.

»Θεωρώ ότι έχω το μεγάλο πλεονέκτημα να έχω ήδη πλαισιωθεί - σε εθελοντική βάση - από πολύ αξιόλογα τοπικά στελέχη από την κοινωνική, εκπαιδευτική, οικονομική ζωή του τόπου, και κυρίως από νέους. Βασικό ατού μας θα είναι ότι προερχόμαστε από ένα πανεπιστήμιο κι επιδιώκουμε να εκλεγούμε σε μία περιοχή όπου ανθίζει ένα καλό περιφερειακό πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα. Όλοι μαζί είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου και την επίλυση προβλημάτων του. Η σύζευξη που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μόνο καλό μπορεί να αποφέρει.»

Πιστεύετε ότι θα «αποσπάσετε» ψηφοφόρους και από άλλους κομματικούς χώρους, λόγω και των προσωπικών σας σχέσεων κυρίως με πρώην αυτοδιοικητικά στελέχη;

«Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η μη περιχαράκωση σε προδιαγεγραμμένους και στενά οριοθετημένους χώρους, αλλά και η πολυσυλλεκτικότητα που με διακρίνει, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της ιδεολογικοπολιτικής μου τοποθέτησης, που δεν εγκαταλείπω. Είμαι βέβαιος και το διαπιστώνω καθημερινά στα νησιά μας, ότι η πολυσυλλεκτικότητα αυτή θα εκδηλωθεί σε μεγάλο βαθμό. Σημαντικός αριθμός αυτοδιοικητικών της περιοχής μας συνδέεται με φιλικές σχέσεις μαζί μου και συμμετέχει στην προσπάθειά μου για την υπηρέτηση του τόπου, και από άλλο μετερίζι.

Η ίδια η κοινωνία μας δείχνει να έχει ωριμάσει και να απομακρύνεται με βήμα ταχύ από οποιαδήποτε περιχαράκωση.»


Ποιο αποτέλεσμα θα σας ικανοποιούσε σε σχέση με την υποψηφιότητά σας το βράδυ των εκλογών;

«Σαφώς η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο στο οποίο βρίσκομαι, δεδομένου ότι η συμμετοχή μου στις εκλογές αυτές αποτελεί μια νέα σελίδα στη ζωή μου, μακριά απ’ τη σιγουριά του Πολυτεχνείου και της πρυτανείας, μακριά απ’ τον έως σήμερα αγαπημένο μου χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και της επαφής με τους φοιτητές.»


Αν εκλεγείτε, τι προτεραιότητες θέτετε;

«Ο τόπος μας διαθέτει εξαιρετικό αναπτυξιακό δυναμικό, πληθώρα εκπαιδευμένων στελεχών σε όλα τα αντικείμενα, ένα συνολικό πληθυσμό φίλεργο και με πολιτισμικές ευαισθησίες, που με την κατάλληλη οργάνωση μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την ανάπτυξή του. Επιβάλλεται η βελτίωση των υποδομών των νησιών μας, σε τομείς κυρίως συγκοινωνιακής διασύνδεσης και μεταφορών, στους οποίους καταφανώς υστερούμε. Δεν είναι π.χ. δυνατόν μια μεγάλη νήσος όπως η Λήμνος ή ο αγαπημένος πράσινος Άγιος Ευστράτιος να έχουν φτάσει σε ένα σημείο σχεδόν πλήρους απομόνωσης. Η Ελλάδα, οι μηχανικοί και όλοι μας οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στη βελτίωση της συνοχής της περιοχής μας.»

Θα στηριχθείτε στις ψήφους των συντοπιτών ανά την Ελλάδα; Γενικά εκτιμάτε πως θα υπάρξει συμμετοχή ή είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις;

«Οι συντοπίτες, οι διαμένοντες στα νησιά μας και οι κατοικούντες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ζητάμε να είναι υποστηρικτές μας. Πιστεύω ότι κάθε μέρα που περνά, φέρνει περισσότερους συνέλληνες πιο κοντά στην εκλογική διαδικασία. Οι καιροί είναι χαλεποί και η όποια εκλογική έκβαση θα πρέπει να βασιστεί σε ευρύτατο εκλογικό σώμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει με βεβαιότητα και την απαιτούμενη αυτοδυναμία στη Ν.Δ..»

Ποιος είναι…

Ο πρύτανης απ’ το Πλωμάρι 

Ο Κώστας Μουτζούρης, γιος των δασκάλων Ιωάννη και Χαρίκλειας Μουτζούρη, γεννήθηκε στο Πλωμάρι Λέσβου το 1949. Πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στη Λέσβο και σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Αποφοίτησε με άριστα το 1971 και ακολούθησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο αντικείμενο του υδραυλικού μηχανικού στο Πανεπιστήμιο της Grenoble στη Γαλλία. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Πολυτεχνείο Delft της Ολλανδίας.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο καθηγητικό δυναμικό αρχικά της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μετά του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο αντικείμενο της Ακτομηχανικής και των Λιμενικών Έργων. Υπήρξε ο πρωτεργάτης της ίδρυσης του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων, ενός πρότυπου χώρου διεξαγωγής πειραμάτων σε πραγματικά μοντέλα υπό κλίμακα, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παραμένει διευθυντής του Εργαστηρίου, από την ίδρυσή του έως και σήμερα.

Έχει εκλεγεί καθηγητής Α΄ βαθμίδας εδώ και 20 χρόνια και έχει διατελέσει πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών για τέσσερις θητείες και αντιπρόεδρος για μία θητεία. Επιπλέον, υπήρξε μέλος της Συγκλήτου επί 11ετία, αντιπρόεδρος του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας και αντιπρόεδρος της διοίκησης της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας τού ΕΜΠ. Το 2006 εξελέγη πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 2011 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με το παράσημο του Ιππότη της Τάξεως των Γραμμάτων για την προσφορά του στην παιδεία, την έρευνα και τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των ελληνικών και των γαλλικών πανεπιστημίων.

Η δράση του έχει υπάρξει πλούσια και εκτός Πολυτεχνείου. Επί 12 έτη έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και επί τέσσερα έτη, μέλος της Εταιρείας Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας. Τελεί γενικός γραμματέας του εθελοντικού κινήματος πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε» από την ίδρυσή του έως και σήμερα.

Παράλληλα με τις διδακτικές του υποχρεώσεις, έχει εκτεταμένο ερευνητικό, μελετητικό και συγγραφικό έργο. Έχει δημοσιεύσεις στα πλέον έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά του κλάδου του, ενώ έχει μετάσχει στη διοργάνωση πολλών ελληνικών και διεθνών συνεδρίων στο αντικείμενο της Ακτομηχανικής.

Η σχέση του με την πατρίδα του, τη Λέσβο, υπήρξε ανέκαθεν εξαιρετικά στενή. Έχει προσφέρει στο νησί μεγάλο αριθμό μελετών για τις τεχνικές της υποδομές, έχει κάνει δωρεές προς όλους σχεδόν τους καποδιστριακούς δήμους και έχει αναλάβει τη διοργάνωση στο νησί πολλών πανελλήνιων και διεθνών συνεδρίων, της Συνόδου των Πρυτάνεων, ημερίδων και παρουσιάσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.ά.. Επιπλέον, αρθρογραφεί συχνότατα στον τοπικό Τύπο και έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για θέματα που αφορούν τα νησιά.

Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Μουτζούρη και έχει τρία παιδιά, το Γιάννη, τη Μάγδα και το Χάρη.

Μοιράσου το άρθρο!