Πολιτική

10/10/2010 - 15:25

Συνέντευξη του Παύλου Βογιατζή στην εφημερίδα «Ο Συνήγορος του Βόρειου Αιγαίου».

Γιατί να σας ψηφίσω για τη θέση του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου;

Γιατί ο Συνδυασμός μας έχει όραμα και πρόγραμμα. Έχει μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία και σημαντικό έργο.

Έχουμε προτεραιότητες και λειτουργούμε ομαδικά, με απρόσκοπτη συνεργασία, σαν μια γροθιά. Όλοι οι υποψήφιοι του Συνδυασμού μας, είναι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους, έχουν διάθεση προσφοράς, ξέρουν τα προβλήματα και ξέρουν να δίνουν λύσεις. Όλοι μαζί ενώνουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας. Ήμασταν και θα είμαστε οι επικεφαλής όλων των κοινωνικών και λαϊκών αγώνων των νησιών μας. Η φωνή μας είναι η δύναμή μας. Για τον «Αγώνα για τα νησιά μας» το αυτοδιοικητικό μήνυμα των εκλογών αφορά πάνω από όλα στην πρόοδο των νησιών μας. Αφορά στην ατομική και προσωπική πρόοδο όλων μας, ενάντια στις συμπεριφορές της συντήρησης, των περιχαρακώσεων και των αποκλεισμών.

 

Ψήφος πολιτική με έντονο το άρωμα των εκλογών ή ψήφος με αυτοδιοικητικό χαρακτήρα θεωρείτε ότι είναι εκείνη της 7 Νοεμβρίου;

Πιστεύω ότι στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτό που πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η ικανότητα των υποψηφίων, το όραμά τους, οι προοπτικές που μπορούν να προσδώσουν στον τόπο μας, στα νησιά μας. Από κει και πέρα, αναμφίβολα κάποιοι συμπολίτες μας θα εκφραστούν περισσότερο ή λιγότερο με πολιτικά κριτήρια. Για το Συνδυασμό μας, το ζητούμενο είναι πρώτα απ’ όλα η θετική ψήφος στο πρόγραμμά μας και το όραμα που έχουμε για τον τόπο μας.

Σε όσους σκέπτονται η ψήφος να είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας τι απαντάτε;

Αυτό είναι κάτι που διαχρονικά συμβαίνει στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιτρέψτε μου, όμως, να επιμείνω στη θετική ψήφο. Δηλαδή, στη θετική επιλογή των συμπολιτών μας στα πρόσωπα που πιστεύουν ότι είναι ικανά να βοηθήσουν τον τόπο μας.

Στους ανθρώπους του δικού σας χώρου τι θα λέγατε;

Πρέπει να σας πω ότι δε με βρίσκει σύμφωνο, όταν μιλάμε για τα νησιά μας και τα παιδιά μας, η διάκριση ανάμεσα στο «δικό μας χώρο» και το «δικό τους». Τα προβλήματά μας είναι ίδια για όλους μας και σίγουρα δεν έχουν χρώμα. Το ζητούμενο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας προκειμένου να ηχήσει δυνατότερη στα κέντρα εξουσίας. Και έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας μη χάνουμε το χρόνο μας μοιράζοντας χωράφια που δε μας ανήκουν.

Ποια στοιχεία της προσωπικότητας σας θεωρείτε ως ατού έναντι των αντιπάλων σας;

Όσοι με γνωρίζουν από τις θητείες μου στην Αυτοδιοίκηση, ξέρουν ότι είμαι ένας άνθρωπος ήπιων τόνων, που δεν αρέσκεται στους λαϊκισμούς και τις ακρότητες. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν από τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου, αντιμετωπίζω εγώ και η πολυμελής οικογένειά μου τα ίδια προβλήματα με τους συμπολίτες μου, απολαμβάνω κι εγώ -όπως όλοι μας- το προνόμιο να κατοικώ στο μοναδικό στον κόσμο και πανέμορφο Αιγαίο, βιώνοντας καθημερινά την τύχη, αλλά και τη δυσκολία του να είσαι νησιώτης.

Όμως, τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου δε διστάζουμε να ερχόμαστε σε ρήξη με την εκάστοτε κυβερνητική ή ευρωπαϊκή πολιτική, όταν διαπιστώνουμε ότι ο τόπος μας δεν ωφελείται από αυτήν.Δε διστάζουμε να υψώνουμε τη φωνή των νησιών μας, ώστε να μας ακούν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Άλλωστε, έχω μάθει να αντιμετωπίζω τους συμπολίτες μου ως φυσικούς συνεργάτες μου στο έργο που καλούμαστε, όλοι μαζί, να φέρουμε σε πέρας. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε τους πάντες σ’ αυτή τη δύσκολη μάχη. Έτσι, πολύ ταπεινά, ζητώ στήριξη από τους πολλούς νησιώτες συμπολίτες μας. Για να γίνει η φωνή μας, η δύναμή μας. Κι αυτό το στοίχημα είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Αν σας ζητούσα να τους κρίνετε τι θα μας λέγατε;

Είμαι ο τελευταίος που θα έκρινε τους συνυποψηφίους του. Προτιμώ να κοιτάω τη δική μου «καμπούρα», να κάνω την αυτοκριτική μου και να προχωρώ σ’ αυτά που μπορώ να προσφέρω στον τόπο μας και τους νησιώτες συμπολίτες μου.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας εάν εκλεγείτε ως Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου;

Το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί μια νησιωτική Περιφέρεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σημαντικά πλεονεκτήματα και δυνατά σημεία, αλλά και αρκετές αδυναμίες που ανακόπτουν την αναπτυξιακή της πορεία. Στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας και στην αντιμετώπιση των αδυναμιών και προβλημάτων θα εστιάσουμε στο πρόγραμμά μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Το όραμά μας είναι ηισόρροπη ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και έμφαση στο περιβάλλον. Στόχος μας είναι, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων στα νησιά μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας. Την ανάπτυξη που βασίζεται στην έρευνα, τις καινοτομίες (όπως για παράδειγμα το «Άη Στράτης – Πράσινο Νησί»), την προστασία του περιβάλλοντος, την ανθρωπιστική και τεχνολογική εκπαίδευση. Την ανάπτυξη που αξίζει πραγματικά σε όλους εμάς, τους βορειοπελαγίτες νησιώτες.

Με απλά λόγια, λοιπόν, θα διεκδικήσουμε και θα κερδίσουμε τα μέγιστα για τα νησιά μας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, την επικοινωνία και την ενδοεπικοινωνίατων νησιών μας, προωθώντας τα απαιτούμενα έργα υποδομής, έχοντας πάντα σε προτεραιότητα τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα παροχής προηγμένων υπηρεσιών υγείας σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης ασθενειών, αλλά και ασφαλούς μεταφοράς ασθενών σε μεγάλα αστικά κέντρα. Είμαστε, επίσης, ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα προβλήματα των νέων και στεκόμαστε με ευθύνη απέναντί τους. Είμαστε υπερήφανοι για την ίδρυση του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στη Λέσβο το 2008 και τη δρομολόγηση της ίδρυσης της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ για τις ανάγκες ολόκληρου του Βορείου Αιγαίου, αν και θα προτιμούσαμε όλα αυτά να ήταν αχρείαστα και άδεια.

Η νέα «Καλλικρατική» Περιφέρεια θα σας επιτρέψει να υλοποιήσετε αυτές τις προτεραιότητες;

Η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν ζητούμενο τα τελευταία χρόνια απ’ όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Η έλλειψη της Ελλάδας, σε επίπεδο Περιφερειών, στην Ευρώπη ήταν ένα μείον για τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία, καθώς δε διαθέταμε περιφέρεια στον Β βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά νομαρχία. Για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο θα πρέπει τάχιστα να οργανώσουμε τη νέα διοικητική μορφή και να τη στελεχώσουμε με τα κατάλληλα στελέχη.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που πιστεύουμε ότι θα ενώσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις των νησιών μας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις, των νησιών μας, είναι κοινά.

Βασικό ζητούμενο όμως για να πετύχει το εγχείρημα αυτό, είναι η εξασφάλιση και απόδοση των απαραίτητων πόρων για τη στήριξη των νέων αυτοδιοικητικών θεσμών. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει πράξη η δέσμευση για την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από την κρατική διοίκηση και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη μετάβαση στους νέους θεσμούς. Η πρώτη μας δουλειά, σε επίπεδο διοίκησης, θα είναι η δικτύωση όλων των υπηρεσιών των υφιστάμενων Ν.Α. (Λέσβου, Χίου, Σάμου), σε μία ενοποιημένη και αιρετή –πλέον- Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου.

Η διαφάνεια αποτελεί ένα παλλαϊκό αίτημα στις μέρες μας. Με ποιους τρόπους θα την διασφαλίσετε;

Έχω πολλές φορές μιλήσει για τακτική λογοδοσία. Έχουμε υποχρέωση να λογοδοτούμε στους συμπολίτες μας και αυτό, πιστεύω, μας ξεχωρίζει. Γιατί στη δική μας πολιτική αντίληψη, η λογοδοσία, συνδέεται άμεσα με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους συμπολίτες μας των νησιών μας. Το σύνθημα «όλα στο φώς», με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Για το λόγο αυτό, θα δημοσιεύουμε σε ετήσια βάση τον απολογισμό του έργου μας, ώστε ο κάθε νησιώτης του Βορείου Αιγαίου, να μπορεί να γνωρίζει τα πεπραγμένα μας.

Σας προβληματίζει η πιθανότητα ταύτισης της υποψηφιότητάς σας με τις όποιες κομματικές επιλογές του κόμματος της ΝΔ που σας παρείχε στήριξη;

Είναι γνωστό ότι πολιτικά ανήκω στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Στη μέχρι σήμερα πορεία μου, όμως, στο χώρο της αυτοδιοίκησης, απέδειξα ότι δε λειτούργησα ποτέ σε κομματικά πλαίσια και αντιλήψεις. Στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης τα προβλήματα είναι κοινά και για την επίλυσή τους θα πρέπει κανείς να παραμερίζει τα χρώματα και τα κόμματα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί το όραμα για την ανάπτυξη του τόπου να γίνει πράξη. Αυτή είναι η δική μου πολιτική αντίληψη και αυτήν ακολουθώ πιστά τα 20 χρόνια περίπου που υπηρετώ το θεσμό της αυτοδιοίκησης.

 

Μοιράσου το άρθρο!