Πολιτική

13/10/2011 - 19:00

Συνέντευξη τύπου και προτάσεις από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης

Σήμερα 13 Οκτωβρίου δόθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης. Παρόντες ο υπεύθυνος πόλης Γιάννης Παπαντωνίου, ο Αναπληρωτής υπεύθυνος Παναγιωτίδης  Στυλιανός,ο πρώην υπεύθυνος πόλης Τσιαγκλιώτης Κώστας και ο πρώην τομεάρχης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Αιγαίου, Καρασαρίνης Ανδρέας.

Σκοπός της συνέντευξης ήταν η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις καταλήψεις και τις ευθύνες που αναλογούν σε όλους.

Το απόφθεγμα της συνέντευξης ήταν οι νέες προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την φοιτητική εκπροσώπηση, η σωστή ενημέρωση των φορέων για τα τεκταινόμενα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και οι ανησυχίες για τα κλειστά Πανεπιστήμια.

Στόχος μας είναι η αφύπνιση του φοιτητικού κινήματα  στην Μυτιλήνη και το Αιγαίο ,η ουσιαστική ανάδειξη των προβλημάτων του Πανεπιστημίου και η προβολή των αρχών και θεσμών που πρέπει να δοθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Για να έχουμε όλοι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Αιγαίου των τριών ηπείρων στην λεκάνη της Μεσογείου θα πρέπει πάνω από όλα να υπάρχει όραμα από όους που περιβάλλον το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες».

Ως άμεσες προτάσεις θεωρούμε τις εξής:

Κοινή συνάντηση-εκδήλωση-ενημέρωση των Πρυτανικών Αρχών με τους τοπικούς φορείς, ώστε οι δεύτεροι να βοηθήσουν επιτέλους εμπράκτως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και όχι να θεωρείται το Πανεπιστήμιο ως ένα «ενοίκιο».

Άμεσα νέα Σύγκλητος που θα προβάλει την έρευνα ,τα τμήματα και όλες τις επιτυχίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην Εθνική Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ που δεν μας υπολογίζει να δείξουμε ότι έχουμε τις δικές μας δυνάμεις σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα με τις τοπικές κοινωνίας.

Σύσταση 3μελούς ή 5μελούς επιτροπής από το Πανεπιστήμιο με σκοπό την ανάδειξη μη εφαρμογής του νέου νόμου στην πράξη.

------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Χθες παρουσιάστηκαν  στα γραφεία μας στην Αθήνα οι προτάσεις μας για το πώς θα πρέπει επιτέλους να εκπροσωπούνται οι φοιτητές και πώς θα αφυπνιστεί ένα οργανωμένο φοιτητικό κίνημα.

Προτείνουμε λοιπόν, τη δημιουργία ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ (ΕΣΥΦ) και ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΕΣΥΣ), σε μια προσπάθεια να ενώσουμε το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα που ξεκινά από τα πανεπιστήμια και ανοίγεται στην κοινωνία.

Ειδικότερα, προτείνουμε τα εξής στάδια εκπροσώπησης:

Σύλλογος φοιτητών/σπουδαστών, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει κατατεθειμένο καταστατικό στο οικείο πρωτοδικείο, προσωποπαγές Διοικητικό Συμβούλιο, διαφάνεια στην διοίκηση και τα οικονομικά και πάνω από όλα σεβασμό στον εκπαιδευτικό ρόλο των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Σε περίπτωση που κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις δεν εκπληρώνεται, κανένας Σύλλογος Φοιτητών/Σπουδαστών δεν θα πρέπει να έχει δικαίωμα εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης. Ταυτόχρονα, προκειμένου να αποφεύγονται τα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος, ζητάμε να επιβληθεί μέγιστη θητεία 2 ετών σε κάθε επρόσωπο φοιτητών που συμμετέχει στα όργανα διοίκησης κάθε Ιδρύματος, κάτι που άλλωστε τη φετινή χρονιά εφαρμόζουμε και ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Παράλληλα, προτείνουμε ίδρυση 5μελούς Επιστημονικής Επιτροπής σε κάθε σύλλογο φοιτητών/σπουδαστών, η οποία θα αναδεικνύεται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα έχει στόχο: την ενίσχυση της επιστημονικής δραστηριότητας των φοιτητών, τη διοργάνωση ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου κάθε συλλόγου, την προώθηση δράσεων συνεργασίας των φοιτητών πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους αλλά και την παραγωγή προτάσεων που θα συνεισφέρουν στην τοπική κοινωνία.

Σύλλογος Φοιτητών / Σπουδαστών κάθε νομού. Σκοπός του θα είναι η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς και επιμελητήρια προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ παράλληλα θα οφείλει να έχει ρόλο στη βελτίωση της σύνδεσης των φοιτητών με την αγορά εργασίας και της καταγραφής των προβλημάτων της οικείας φοιτητικής κοινότητας.

Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών (ΕΣΥΦ) / Εθνικό Συμβούλιο Σπουδαστών (ΕΣΥΣ), το οποίο θα έχει ως μέλη του όλα τα Δ. Σ. των τοπικών Συμβουλίων Φοιτητών/Σπουδαστών και τις εξής αρμοδιότητες: α.) να εκδίδει την ετήσια Πρόταση Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, β.) να εκπροσωπεί τους Έλληνες φοιτητές στην European Student’s Union και στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε., γ.) να συντάσσει έκθεση για την εναρμόνιση των ελληνικών ΑΕΙ με τις διεθνείς συνθήκες η οποία θα κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας, δ.) να διεξάγει υπό την εποπτεία του τις φοιτητικές/σπουδαστικές εκλογές - οι οποίες θα πραγματοποιούνται με παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, υπό ενιαίο εκλογικό κανονισμό - αλλά και να δημοσιεύει τα αποτελέσματα αυτών, ε.) να συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Νέων και στ.) να παρουσιάζει το έργο και τις ανάγκες των Ελλήνων Φοιτητών/Σπουδαστών καλώντας παράλληλα σε κοινές λύσεις δράσεις όλες τις οργανώσεις νεολαίας.

Για πρώτη φορά, προτείνουμε να δημιουργηθεί Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΣΥΦ/ΕΣΥΣ, το οποίο θα έχει ως βάση τις επιστημονικές επιτροπές των συλλόγων φοιτητών/σπουδαστών, (οι οποίες θα αναδεικνύονται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο) ενώ θα συμβάλει στην επιστημονική ενδυνάμωση και τεκμηρίωση του φοιτητικού κινήματος.

Σ’ αυτή την προσπάθεια και γνωρίζοντας τη δυναμική που μπορεί να δώσει αυτό, ζητάμε από την Πολιτεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας να ενεργοποιήσει άμεσα και έπειτα από διάλογο, το Άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, που ορίζει πως όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ' αυτούς, θα πρέπει να καθορίζονται μέσα από ειδικό νόμο, ο οποίος όμως ουσιαστικά ουδέποτε θεσπίστηκε.

Είναι καιρός να επιλέξει η ελληνική Πολιτεία αν όντως επιθυμεί να υπάρχει υγιές φοιτητικό κίνημα ή επιθυμεί να το σβήσει οριστικά από το χάρτη. Εμείς βγαίνουμε μπροστά και ζητάμε την αλλαγή.

Καλούμε λοιπόν, την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε συνάντηση, με σκοπό να της αναπτύξουμε το όραμα μας για μία νέα, διαφορετική οπτική της φοιτητικής εκπροσώπησης, την οποία έχουν ανάγκη οι νέοι άνθρωποι.

Πάνω από όλα όμως, καλούμε όλους τους Έλληνες φοιτητές και σπουδαστές να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, ώστε να αποδείξουμε συλλογικά ότι θέλουμε να ενωθούμε σε κάτι υγειές και παραγωγικό.

Μοιράσου το άρθρο!