Συνεργασία Υπουργείου Ναυτιλίας με Πανεπιστήμια για ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο
Στη διαδικασία υλοποίησης τέθηκε χθες η δημιουργία ειδικού τομεακού προγράμματος στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να υπάρξει ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υποστήριξη σειράς δράσεων στη νησιωτική Ελλάδα.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής Άγγελος Κότιος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής Αθανάσιος Κουρεμένος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγητής Γιάννης Ψυχάρης, η Προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ κυρία Αθηνά Φωκά, καθώς και ο Ειδικός Σύμβουλος του υπουργού κ. Μανώλης Κουτουλάκης.
Στην σύσκεψη τέθηκαν οι βάσεις για την συνεργασία των παραπάνω φορέων, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για το νησιωτικό χώρο και να υποστηριχθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην κατεύθυνση αυτή. Στόχος της εθνικής αυτής στρατηγικής είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, συνεκτικού και ρεαλιστικού μοντέλου ανάπτυξης, μέσω της αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων με σαφή εδαφικό χαρακτήρα (territorial).
Στο πλαίσιο της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η άμεση ανάγκη εκπόνησης έρευνας η οποία θα αναδείξει το Κοινωνικό, Οικονομικό και Αναπτυξιακό Κεφάλαιο των νησιών, αναζητώντας αξιόπιστες απαντήσεις σε μείζονα ζητήματα όπως:
Τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες του νησιώτη επιχειρηματία.
Οι βέλτιστες και ρεαλιστικές λύσεις σε έργα υποδομών στον τομέα ενέργειας, κυκλικής οικονομίας και υδάτων.
Ο μηχανισμός υλοποίησης πολιτικών στους παραπάνω τομείς
Η υποστήριξη των κοινωνικών νησιωτικών εταίρων.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης μετά το πέρας της σύσκεψης: «Είναι η πρώτη φορά τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που δρομολογείται πρωτοβουλία για αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Κανονισμών και των χρηματοδοτικών εργαλείων της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υιοθέτηση μιας δημόσιας πολιτικής για το νησιωτικό χώρο της πατρίδας μας, οφείλει να αναδεικνύει το ζωτικό, οικονομικό και αναπτυξιακό ρόλο της περιοχής, στο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Η θάλασσα και τα νησιά της Ελλάδας πρέπει - και - θα αναδειχθούν από ουραγό, σε πρωταγωνιστή της ανάπτυξης του τόπου».