Πολιτική

30/05/2022 - 16:36

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: Αναπάντητα από την κυβέρνηση τα ερωτήματα για την επιβίωση των κτηνοτρόφων

Κοινή ανακοίνωση Βουλευτή Ν. Λέσβου και ΝΕ Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Αναπάντητα από την κυβέρνηση τα ερωτήματα για την επιβίωση των κτηνοτρόφων

 

Για άλλη μια φορά με την συμμετοχή τους σε εκδήλωση  για την αιγοπροβατοτροφία στην Αγ. Παρασκευή της Λέσβου, τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ απέδειξαν ότι είναι μακριά από τα προβλήματα, τους φόβους, τις αγωνίες των κτηνοτρόφων και των αγροτών μας. Απέδειξαν επιπλέον ότι δεν έχουν τη γνώση, την ικανότητα και την πολιτική βούληση να ασχοληθούν με  τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μιας νησιωτικής περιοχής. Αποκάλυψαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, παρόλα τα μεγάλα λόγια, δεν έχει κανένα σχέδιο για την δημιουργία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου κτηνοτροφικού τομέα στη νησιωτική χώρα. Γι αυτό και άφησαν αναπάντητο το βασικό της εκδήλωσης ερώτημα για το αν η προβατοτροφία έχει μέλλον στη Λέσβο.

Αντί να μας πουν με ποιο τρόπο σήμερα θα αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, που έχει «γονατίσει» τους κτηνοτρόφους, προτίμησαν να παρουσιάσουν το πρόγραμμα Ύδωρ 2 που δεν αφορά τα νησιά μας. Το ίδιο αφήγημα στον κάμπο και στα βουνά, το ίδιο και στα νησιά!  Κι ας μην έχουν αυτά Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)! Κανένα ειδικό μέτρο προστασίας των νησιών από την κλιματική κρίση, ενώ είναι γνωστό ότι οι νησιωτικές περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτήν! 

Μίλησαν για ενισχύσεις αλλά δεν μας είπαν πως θα  επιλύσουν το διοικητικό μπάχαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ενέχει κινδύνους στην καταβολή τους. Ούτε πόσο προετοιμασμένος και έτοιμος είναι ο Οργανισμός να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα στη νέα ΚΑΠ με δεδομένη την πολυπλοκότητά της.

Δεν μας εξήγησαν πως και με ποιον τρόπο θα επιλυθούν τα ζητήματα του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών, των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, της ενσωμάτωσης στο ΟΣΔΕ των επιλέξιμων εκτάσεων του ευρωπαϊκού κανονισμού omnibus που θα επηρεάσουν τα ποσά και τον τρόπο χορήγησης των ενισχύσεων.

Δεν μας εξήγησαν τι θα γίνει με τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων, που θα χαθούν αν καταργηθεί η Τεχνική Λύση στην κατανομή των βοσκοτόπων, που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ το 2015 και η ΝΔ πολέμησε τότε με κάθε τρόπο.

Δεν απάντησαν στο ερώτημα που ήδη έχει καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.,  Γιάννης Μπουρνούς, πότε και με ποιόν τρόπο θα εφαρμόσουν το μέτρο αύξησης της ενίσχυσης μεταφοράς  ζωοτροφών του Προγράμματος Μικρών Νησιών Αιγαίου (συν. 3,5 εκατ.) που έχουν ανακοινώσει εδώ και πέντε μήνες!

Επίσης δεν απάντησαν στο ερώτημα του Βουλευτή μας, πως θα διαμορφωθούν οι ενισχύσεις στην νέα ΚΑΠ. Είμαστε ένα βήμα πριν από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και ο αγροτικός κόσμος δεν γνωρίζει τον τρόπο και τα κριτήρια με τον οποίο θα καθορίζονται οι ενισχύσεις του. Κατάφεραν να κάνουν την Νέα Αγροτική Πολιτική κινούμενη άμμο και απειλή για το μέλλον των αγροτών!

Μας είπαν ότι ξεκίνησαν οι πληρωμές των επενδύσεων στο Leader, αλλά δεν μας είπαν γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ, ποιος φταίει γι αυτή την καθυστέρηση και ποιος θα πληρώσει τελικά το κόστος της αύξησης των επενδύσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις. Είναι φανερή η έλλειψη ρευστότητας στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζει υλοποίησης των αγροτικών επενδύσεων, επειδή το χρηματοδοτικό εργαλείο εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου και των ελληνικών τραπεζών, που τους άφησε κληρονομιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπόρεσαν να το λειτουργήσουν σωστά. Μέχρι και την κάρτα αγρότη  κατόρθωσαν να ακυρώσουν με τους κακούς χειρισμούς του ΟΣΔΕ!

Μας είπαν ότι κατέθεσαν το Στρατηγικό Σχέδιο της Χώρας για τη νέα ΚΑΠ, αλλά δεν μας είπαν ότι οι Ευρωπαίοι τους το επέστρεψαν πίσω με πλήθος σημαντικών παρατηρήσεων, αμφισβητώντας τη συνοχή και την ικανότητά του να υπηρετήσει τόσο τους στόχους και τις ανάγκες του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, όσο και τους στόχους που θέτει η ΕΕ στη νέα αγροτική της πολιτική.

Είναι μεγάλο ατύχημα για τη χώρα και τα νησιά μας που την διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ  θα την κάνει για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία στις σχεδιαζόμενες πολιτικές της αρνείται να λάβει υπόψη της  τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού αγροτικού τομέα, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των  νησιών μας.

Ο κ.  Μητσοτάκης τη συμβουλή του για τον ολιστικό τρόπο αντιμετώπισης της ζωής, αντί να την δώσει στους νέους, θα έπρεπε να τη δώσει στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η οποία με εντελώς ευκαιριακή και αποσπασματική πολιτική παρατηρεί τα οξυμένα και σύνθετα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου που τον οδηγούν στον αφανισμό.  

Είναι φανερή πλέον  η δημιουργία και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης των νησιών μας κι αυτό το σχέδιο θα εκπονήσει και θα υλοποιήσει η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ.

Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε:

Αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου.

Εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου σε αγροτικά προϊόντα και εφόδια που δεν επιδοτούνται από το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών νησιών Αιγαίου.

Αυξημένη εξισωτική ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους.

Επιπρόσθετες ενισχύσεις για αγορά γεωργικών εφοδίων και  ζωοτροφών.

Σύνδεση του  Στρατηγικού  Σχεδίου  της χώρας και των ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης με την νησιωτικότητα.

 

Μοιράσου το άρθρο!