Πολιτική

03/10/2019 - 13:29

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: Η ακροδεξιά ιδεολήψια στο προσφυγικό και η διαχειριστική ανικανότητα οδηγούν σε νέες τραγωδίες

Αφού επί δύο μήνες τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ σταμάτησε με πολιτική απόφαση (που μάλιστα διατυμπάνιζε!) τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση 13.000 ανθρώπων στη Μόρια και την τραγωδία που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες εκεί, ανακοίνωσε τελικά (και πάλι με τυμπανοκρουσίες) τα νέα μέτρα που προτίθεται να πάρει και που δυστυχώς αποκαλύπτουν την παντελή έλλειψη κατανόησης και διαχείρισης της πραγματικότητας από τη ΝΔ.

Σήμερα στο ΚΥΤ Μόριας χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής. Η επερχόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών είναι υπαρκτός κίνδυνος για τις ζωές τους. Η πρόσφατη τραγωδία στο ΚΥΤ ήταν αναμενόμενη και οφείλεται αποκλειστικά στην αδράνεια επί δύο μήνες της κυβέρνησης, που διέκοψε από τις 8 Ιουλίου το πρόγραμμα αποσυμφόρησης του ΚΥΤ και τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Στις 2 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, στο ΚΥΤ βρισκόντουσαν 5676 άνθρωποι, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 13.000!

Επιπλέον, παρ’ όλη την κορύφωση των ροών, οι νέοι κυβερνώντες άφησαν τις συμβάσεις διερμηνέων και γιατρών να λήξουν, αφήνουν τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ χωρίς ανανέωση συμβάσεων, άφησαν την Αστυνομία και το Λιμενικό χωρίς έξτρα ενίσχυση σε προσωπικό.

Δυστυχώς και οι τοπικοί άρχοντες αποδεικνύονται ανεπαρκείς για τις περιστάσεις, αφού έχουν επιλέξει τον «εύκολο» δρόμο της ξενοφοβικής ρητορείας, αντί για ουσιαστικές πράξεις αντιμετώπισης του προβλήματος. Με πρόσχημα την ασφάλεια των συνόρων, προωθούν το δόγμα της αποτροπής, ερχόμενοι σε ευθεία σύγκρουση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ξεχνώντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε καταδικαστεί για παρόμοιες ενέργειες.

Παραβλέπουν το γεγονός, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έρχονται στα νησιά όχι για να εγκατασταθούν, αλλά για να φύγουν.

Η ακροδεξιά ιδεοληψία και η πρωτοφανής διαχειριστική ανικανότητα της νέας κυβέρνησης έχει οδηγήσει λοιπόν σε πλήρες αδιέξοδο και τραγικές συνέπειες, πρωτίστως  για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και για την τοπική κοινωνία της Μόριας και της Μυτιλήνης.

Ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει όσα εγκληματικά έπραξε η ΝΔ μέχρι να πετύχει το στόχο της στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. 

Δεν θα κάνουμε φτηνή αντιπολίτευση πάνω στα πτώματα, την ανθρώπινη απελπισία των προσφύγων και των μεταναστών ή την ανασφάλεια των ντόπιων συμπολιτών μας. Γιατί εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς, τους αδίστακτους τύπους της νέας Δεξιάς.

Θα συνεχίσουμε τη μάχη εντός κι εκτός Βουλής, μέχρι οι κυβερνώντες να καταλάβουν, ότι ο μόνος δρόμος για την άρση του αδιεξόδου στο ΚΥΤ Μόριας και των υπολοίπων ΚΥΤ στα νησιά μας, είναι να συνεχίσουν όσα ήδη κάναμε, μέχρι να διαμορφωθούν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην τοπική μας κοινωνία.

Με βάση λοιπόν την υπάρχουσα δραματική κατάσταση, καλούμε την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία της:

1ον)  Να αποσυμφορήσουν άμεσα και δραστικά τα νησιά με μαζικές μεταφορές προς την ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών που έχουν διασφαλίσει άρση γεωγραφικού περιορισμού, δεδομένου ότι (το καταργηθέν από τη ΝΔ) Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής της κυβέρνησής μας είχε σχεδιάσει πρόγραμμα μεταφοράς και φιλοξενίας 15.000 θέσεων στην ενδοχώρα.

2ονΝα επιταχύνουν τις διαδικασίες ασύλου σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Βασική προϋπόθεση είναι η γενναία ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό έτσι ώστε η κάθε υπόθεση να εξετάζεται γρήγορα και ξεχωριστά, όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο. Η αυθαίρετη βάφτιση σε πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό»χωρίς να εξετάζονται εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζει κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.

3ον) Να δρομολογήσουν άμεσα την επέκταση των συμβάσεων των εργαζομένων στο ΚΥΤ από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ και να αποστείλουν άμεσα πρόσθετο διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό.

4ον) Να δρομολογήσουν άμεσα μέτρα πολύμορφης στήριξης στις κοινότητες της Μόριας και της Παναγιούδας (αποζημιώσεις,  υποδομές, καθαριότητα κ.α., αλλά και συνολικά στο νησί μας.

5ον)  Να αντιληφθούν επιτέλους την οριακή κατάσταση της Αστυνομίας και να εγκρίνουν αποσπάσεις αστυνομικών στη Λέσβο (στην τελευταία λίστα δεν προέβλεψαν ούτε μια έκτακτη απόσπαση!), δεδομένου μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 κενές οργανικές θέσεις.

6ον) Να πάρουν άμεσα πίσω την απόφαση Βρούτση για την ακύρωση της γρήγορης απόδοσης ΑΜΚΑ, ώστε να έχουν ξανά πρόσβαση οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας και να προστατευθεί έτσι η δημόσια υγεία τόσο των ίδιων, όσο και του τοπικού πληθυσμού. 

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!