Πολιτική

09/02/2022 - 13:05

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: Η Λέσβος χρειάζεται μια μικρή ανοιχτή δομή

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου χαιρετίζει τη μαζική κινητοποίηση των πολιτών του νησιού μας ενάντια στην κατασκευή της υπερδομής στη Βάστρια.

Ο Λεσβιακός λαός οφείλει να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία, κόντρα στη θέλησή του, καταδικάζει τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε μόνιμο ρόλο δεσμοφύλακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλει, παράλληλα, να προστατέψει τον αγώνα αυτό από προβοκατόρικες ενέργειες, που αμαυρώνουν τις κινητοποιήσεις και δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση.  

Βιαστική για ακόμα μια φορά, η ΔΕΕΠ Λέσβου της ΝΔ, λειτουργώντας ως φερέφωνο των Αθανασίου-Μηταράκη, προσπάθησε, με αφορμή μεμονωμένες ενέργειες, να ενοχοποιήσει και να υποβαθμίσει τη προχτεσινή κινητοποίηση. Έχουν το θράσος να αναφέρονται μάλιστα στο «αυγό του φιδιού», αυτοί που εξέθρεψαν και συμμάχησαν με την ακροδεξιά, με τους εθνικιστές, τους ρατσιστές και τους πατριδοκάπηλους, για να ανέλθουν στην εξουσία. Μιλάνε για «αυγό του φιδιού» αυτοί που υπουργοποίησαν υμνητές της Χούντας και πρώην Χρυσαυγίτες. Μιλούν για βία οι τοπικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης που πριν 2 ακριβώς χρόνια έστειλε 14 διμοιρίες ΜΑΤ να «συνετίσουν» με ακραία καταστολή τους πολίτες της Λέσβου και της Χίου.

Τη στιγμή που νοικοκυριά και επιχειρήσεις γονατίζουν από την ακρίβεια, τη στιγμή που γίνεται πάρτυ σκανδαλωδών απευθείας αναθέσεων από το Υπουργείο Μετανάστευσης, τη στιγμή που η εικόνα της χώρας μας αμαυρώνεται διεθνώς επειδή δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει σε ένα  ανθρωπιστικό  και περιβαλλοντικό έγκλημα στη Βάστρια, δίνοντας τη χαριστική βολή στην αναπτυξιακή προοπτική της Λέσβου.

Η πρόταση μας για τις δομές είναι σαφής. Η Λέσβος χρειάζεται μια μικρή, ανοιχτή (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία) δομή, με κανόνες και ανθρώπινες συνθήκες, όπου θα γίνεται  καταγραφή και ταυτοποίηση καθώς και κατάθεση του αιτήματος ασύλου, το οποίο στη συνέχεια θα εξετάζεται στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στο πλαίσιο μιας πραγματικά Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου.

Ο εμπαιγμός των πολιτών της Λέσβου πρέπει να σταματήσει, με πρώτο βήμα την ακύρωση των σχεδίων για την κατασκευή της υπερδομής στη Βάστρια.

Ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου, στηρίζουμε, συμμετέχουμε και καλούμε σε ειρηνικές και μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο ΚΥΤ, κόντρα στον κυβερνητικό εμπαιγμό, αλλά και μακριά από διχαστικές και μισαλλόδοξες φωνές. Δικός μας οδηγός, ο αγώνας για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.

Μοιράσου το άρθρο!