Skip to main content
|

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: όχι στην επένδυση Iberdrola - Ρόκα που υποθηκεύει την ανάπτυξη του νησιού μας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Λέσβος

 

Για την επένδυση της Iberdrola - Ρόκα

Τον επόμενο μήνα το Περιφερειακό Συμβούλιο, καλείται να γνωμοδοτήσει σχετικά με την επένδυση της πολυεθνικής εταιρείας  Iberdrola (μέσω της θυγατρικής της «Ρόκας ανανεώσιμες») για εγκατάσταση αιολικών πάρκων, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Λήμνο -για την παραγωγή σχεδόν τετραπλάσιας ενέργειας από τις σημερινές ανάγκες των νησιών.

Η επένδυση αυτή γίνεται με δύο κυρίως στόχους: Αφενός τα κέρδη της εταιρείας και αφετέρου την κάλυψη των αναγκών του ενεργοβόρου οικονομικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται σε αδυναμία να παράξει την διαρκώς περισσότερη ενέργεια που χρειάζεται από τις μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενες και -πολύ σωστά- απαξιωμένες πηγές (πυρηνικά, λιγνιτικά κ.ά ). Η όποιου βαθμού επίλυση του ενεργειακού ζητήματος στη Λέσβο, είναι κάτι σαν ανταποδοτικό όφελος, για να συναινέσουν οι κάτοικοι, αφού το νησί μας θα χάσει πολλά (όχι όλα άμεσα ορατά).

Για το ενεργειακό όμως του νησιού μας, μέχρι πρόσφατα άλλα λέγονταν και σχεδιάζονταν: μικρής κλίμακας αιολικά, γεωθερμία, αντλιοταμίευση, βιομάζα, έξυπνα δίκτυα (στα έξυπνα δίκτυα για την εξοικονόμηση ενέργειας πρόσφατα προγραμματιζόταν επένδυση 40 εκ.€ στη Λέσβο). Αυτή η ήπιας μορφής επίλυση του ενεργειακού (που διαχέει τα κόστη και προωθώντας  την εξοικονόμηση, δείχνει το δρόμο για τη διάσωση του πλανήτη) είναι συμβατή με την ήπιας μορφής ανάπτυξη του νησιού μας. Μια ανάπτυξη, που με μοχλό τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους προς όφελος των κατοίκων.

Αυτός ο σχεδιασμός είναι ως τώρα αποδεκτός και θεσμοθετημένος με το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του 2003 από το οποίο παραθέτουμε ένα απόσπασμα:  "Το περιβάλλον της Περιφέρειας αποτελεί κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής προοπτικής βασισμένης στην ελκυστικότητα, που μπορούν να προσδώσουν στην περιοχή, η ποιότητα της φύσης και των οικισμών της και οι γενικότερες συνθήκες ζωής. Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, ως στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί στο σχεδιασμό και τη λειτουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμός, οικολογικός τουρισμός κ.λπ.) θεωρείται σημαντικός αναπτυξιακός πόρος, δεδομένης της ιδιαίτερης θέσης που καταλαμβάνει ο τουριστικός τομέας στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο τόσο της σημερινής διάρθρωσης της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας, όσο και των βραχυ- και μεσοπρόθεσμων αναπτυξιακών προοπτικών της.."

Αντίθετα με την επένδυση αυτή:

  • Η Δυτική Λέσβος μετατρέπεται σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, με 153 ανεμογεννήτριες ύψους 107 μ. (όσο ένας ουρανοξύστης 30 ορόφων), και συνοδευτικά έργα ανάλογων διαστάσεων, όπως 97 χιλ. νέων δρόμων πλάτους τουλάχιστον 5 μ. και υπόγεια καλωδίωση μεταφοράς του ρεύματος ανάλογου μήκους. 
  • Υποβαθμίζεται βάναυσα το τοπίο και φυσικά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που αποτελεί βασικό στοιχείο τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της Λέσβου. Ανοίγοντας το παράθυρο στο Μόλυβο θα βλέπεις τριάντα ανεμογεννήτριες σαν λευκά καρφιά καρφωμένα στις απέναντι κορυφογραμμές (σύμφωνα με τη φωτορεαλιστική απεικόνιση της μελέτης της εταιρείας).
  • Δημιουργείται μια μόνιμη πηγή όχλησης των κατοίκων της περιοχής, η οποία έχει διάφορες παραμέτρους όπως οπτική, ηχητική αλλά και κίνδυνοι για την υγεία από τους υποήχους όπως δείχνουν πρόσφατες επιστημονικές έρευνες. Η ηχητική όχληση είναι αναμφισβήτητη σε μια ακτίνα εκατοντάδων μέτρων γύρω από τις ανεμογεννήτριες και γνωρίζουμε ότι σε άλλα κράτη, η επιτρεπόμενη από οικισμούς απόσταση εγκατάστασης τους είναι αρκετά μεγαλύτερη από την εφαρμοζόμενη σ' αυτό το έργο. 
  • Αμφισβητείτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού γνωρίζουμε ότι η εταιρεία μπορεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία να φτάσει σε απαλλοτρίωση, εάν ο ιδιοκτήτης δε συναινεί σε πώληση ή μίσθωση. Και εάν οι τίτλοι του ιδιοκτήτη δεν θεωρούνται ισχυροί, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία (ανταλλάξιμα κλπ), τότε πρέπει ο ίδιος να αποδείξει δικαστικά, ότι το κτήμα του ανήκει σ' αυτόν. 

Διαφωνούμε λοιπόν κάθετα με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, γιατί υποθηκεύει την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού και αγνοεί τις σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Καταγγέλλουμε ταυτόχρονα όλους αυτούς που ετοιμάζονται να πουλήσουν το νησί όσο-όσο και ούτε καν επιβάλλουν να τις απαιτούμενες βελτιώσεις της ΜΠΕ, μεγαλύτερες διασφαλίσεις, περισσότερα ανταποδοτικά.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις