Πολιτική

15/10/2019 - 06:43

Τα 8 "αγκάθια" του Πλωμαρίου - Περιοδεία της παράταξης “Με Πυξίδα Τον Πολίτη”

Συνεχίζει τις περιοδείες στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Μυτιλήνης η Εριφύλη Χιωτέλλη και η παράταξη “Με Πυξίδα Τον Πολίτη”.

Η  Επικεφαλής συνοδευόμενη από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Παράταξης Βασιλική Ανδρεαδέλλη και Δημήτρη Μαλλιαρό συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο παλιό δημαρχείο Πλωμαρίου με το Τοπικό Συμβούλιο που αποτελούν ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Ξανθούλης και οι Τοπικοί Σύμβουλοι Γιάννης Μιχαλέλης, Γιάννης Κουτζαμάνης, Λίτσα Βάμβουρα, Γιώργος Μιχαλέλλης, Δημήτρης Βελούτσος και Δημήτρης Μουτζούρης.

Παρόν και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πλωμαρίου κ. Δημήτρης Βαρβαγιάννης. Τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία είναι πολλά και η Τοπική Κοινότητα καλείται να τα λύσει με χωρίς αρμοδιότητες μετά τις αλλαγές που έφερε στον Κλεισθένη η νέα Κυβέρνηση. Τα βασικά θέματα για τα οποία ενημερώθηκε η κα Χιωτέλλη αφορούν:

1. Την Αγροτικής Οδοποιία για την οποία όπως τονίστηκε δεν επαρκούν τα 20 χιλιάδες ευρώ που θα δοθούν σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Για το θέμα πρέπει να γίνουν παρθούν σοβαρές αποφάσεις από τώρα για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων και την επόμενη χρονιά ευρισκόμενοι στο σημείο μηδέν ξανά.

2. Την Πύλη Εισόδου, που σύμφωνα με τον κ. Ξανθούλη έχει τελματώσει και χρειάζεται να γίνει μια ενημέρωση από την προηγούμενη διοίκηση και να στηριχτεί από όλους πρόοδος και η ολοκλήρωση του έργου που είναι σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη του Πλωμαρίου.

3. Το Φράγμα Σεδούντα, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και θα πρέπει να πιεστεί η Περιφέρεια για την αποκατάσταση και την ολοκλήρωση του έργου που εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργό.

4. Τον Μιχαλέλειο Οίκο Ευγηρίας. Βασικό και δίκαιο αίτημα είναι τη διοίκηση του ιδρύματος να ασκεί η Τοπική Κοινότητα βάση και της διαθήκης του κ. Μιχαλέλλη που παραχώρησε το ακίνητο στον τέως Δήμο Πλωμαρίου. Χρειάζεται νέο καταστατικό, μελέτη για την πυρασφάλεια, επισκευές στο κτίριο και φυσικά να διοικείται από την Τοπική Κοινότητα. Όμως δεν έχει ακόμα υπογραφεί ο Απολογισμός και ο Προϋπολογισμός με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η κα Χιωτέλλη δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ερευνηθεί από που μπορεί να ζητηθεί η χρηματοδότηση για τις κτιριακές ανάγκες. Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ανδρεαδέλλη τόνισε ότι σημαντική για τον Μιχαλέλειο Οίκο Ευγηρίας είναι η “Έγκριση Σκοπιμότητας” και η κατάθεση ερώτησης στη συνέχεια στο αρμόδιο Υπουργείο.

5. Τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν σε σεισμόπληκτα και μη Σχολεία της περιοχής, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του Γ' Δημοτικού και η αποκατάσταση του Α' Δημοτικού διότι μέχρι σήμερα οι μαθητές στεγάζονται σε λυόμενες εγκαταστάσεις που τοποθετήθηκαν στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου.

6. Το δρόμο Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου και τους δυο Περιφερειακούς δρόμους. Για το πρώτο έργο τονίστηκε ότι έχει μείνει πολύ πίσω και θα πρέπει η νέα Περιφερειακή Αρχή να δρομολογήσει την απαραίτητη μελέτη, για τους δύο περιφερειακούς θα πρέπει να επικαιροποιηθούν προϋπάρχουσες μελέτες.

7. Τα επικίνδυνα σεισμόπληκτα κτήρια που ανέρχονται στα 70 σε όλη την Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου για τα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών αυτών. Προεκλογικά η κα Χιωτέλλη με παρέμβαση της στον στην τότε Δημοτική Αρχή είχε δώσει λύση για ένα κτίριο που είχε κριθεί κατεδαφιστέο. Θα πρέπει και τώρα ο Δήμος να βάλει μπρος και να ξεκινήσει τις απαραίτητες κατεδαφίσεις.

8. Οι αποζημιώσεις για τα κτίρια που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις κατολισθήσεις το Φθινόπωρο του 2018. Θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να οριοθετήσει το χώρο και να ξεκινήσει η καταγραφή και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Επίσης δεν έχουν πληρωθεί τα ξενοδοχεία και ένα εστιατόριο που φιλοξένησαν και φρόντισαν για τη σίτιση των πολιτών αντίστοιχα. Τα χρήματα υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου και θα πρέπει να δοθεί η έγκριση.

Η Παράταξη “Με Πυξίδα Τον Πολίτη“ δεσμεύτηκε ξανά για την παροχή στήριξης όλων των Τοπικών Κοινοτήτων για τις δίκαιες αποφάσεις και αιτήματα προς το Δήμο Μυτιλήνης. Το Πλωμάρι ήταν η αρχή και θα συνεχιστούν οι περιοδείες σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, θα ακολουθήσουν το Αμπελικό, το Ακράσι, το Μεγαλοχώρι, το Νεοχώρι, το Παλαιοχώρι, η Πλαγιά και ο Τρύγονας.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Ανδρεαδέλλη Βασιλική

Ζερβού Μαρία

Μαλλιαρός Δημήτρης

Χιωτέλλη Εριφύλη

Μοιράσου το άρθρο!