Πολιτική

19/09/2020 - 12:23

Τα "καθαρά νούμερα" από το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Με αφορμή την ολοκλήρωση ενός ημερολογιακού έτους στη λειτουργία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, η Αντιδημαρχία προβαίνει σε έναν απολογισμό δράσης, παρουσιάζοντας χρήσιμα στοιχεία και ζητώντας ανοιχτά από τους πολίτες, να συμμετάσχουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Δήμου mwlesvos.gr σε προτάσεις για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται.

Βάσει του απολογισμού, είναι σημαντικό να καταγραφούν τα εξής:

δδ
Δήμος Δυτικής Λέσβου

Η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με 19 απορριμματοφόρα, δύο οχήματα ανακύκλωσης, ένα πλυντήριο κάδων και πέντε φορτηγάκια για μεταφορά βαρέων αντικειμένων από τις δημοτικές ενότητες. 

Το προσωπικό με το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί απαρτιζόταν από 32 μόνιμους υπαλλήλους και σε μία αχανή περιοχή ευθύνης του νεοσύστατου Δήμου όπου υπάρχει μία ιδιαιτερότητα που καταρρίπτει το πληθυσμιακό κριτήριο ως τον συντελεστή δυσκολίας στην αξιολόγηση του επιπέδου της καθαριότητας. Καθώς η Καθαριότητα του Δήμου στη Δυτική Λέσβο, γίνεται σε επτά δημοτικές ενότητες, με πολύ μεγάλες (σ.σ. και κοστοβόρες) χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους και 33 χωριά. Κάτι που σημαίνει δεκάδες σημεία διαλογής.

Παρ΄ όλες τις αντιξοότητες όμως το προσωπικό της Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κατάφερε σε αυτόν τον έναν χρόνο, να μαζέψει 6466,08 τόνους σκουπιδιών και 780 τόνους ανακύκλωσης και να σταθεί ομολογουμένως αξιοπρεπέστατα στο ύψος των περιστάσεων.

Με το πλυντήριο κάδων δε που διαθέτει ο Δήμος, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, πλύθηκαν και πλένονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Ενώ με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, το προσωπικό της καθαριότητας προχώρησε σε απολυμάνσεις όχι μόνο των κάδων αλλά και των χώρων συγκέντρωσης των πολιτών καθώς και των χώρων στους οποίους αποβιβάζονται και συγκεντρώνονται μετανάστες.

Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης της, η Διεύθυνση Καθαριότητας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πρασίνου, προχώρησε και στην κοπή χόρτων από τις δημοτικές ενότητες αλλά και στο κλάδεμα των δέντρων του Δήμου.

Ένας απολογισμός βέβαια δεν μπορεί να είναι μόνο θετικός. Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, έχει εντοπίσει και τις αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στον τομέα της καθημερινής καθαριότητας κάθε χωριού ξεχωριστά, λόγω έλλειψης προσωπικού. Με την ενίσχυση όμως της Κοινωφελούς Εργασίας αλλά και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, εκτιμάται ότι κάθε χωριό στη νέα χρονιά θα έχει δικούς του καθαριστές. 

δ
Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μιχάλης Ρούσσης με αφορμή τον απολογισμό δράσης, δήλωσε: 

«Οι πολίτες και εν προκειμένω οι δημότες μας, είναι εκείνοι που μπορούν να κρίνουν τη δουλειά που επιτελούμε. Με δεδομένο ότι η επιτυχής λειτουργία ενός δήμου και κατ΄ επέκταση μιας δημοτικής αρχής κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την ανταπόκριση σε επίπεδο καθημερινότητας και καθαριότητας, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να μιλήσουμε για τη δουλειά μας στον πρώτο χρόνο της θητείας μας. Σε έναν Δήμο με πλείστες ιδιαιτερότητες, εκ των μεγαλύτερων σε έκταση της χώρας, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας και θεωρώ ότι οι δημότες το αντιλαμβάνονται. Με αφορμή τον απολογισμό, ζητώ για μία ακόμη φορά τη συνεργασία των πολιτών, αφού οι υποδείξεις τους μας κάνουν καλύτερους. Και να ενημερώσω ότι μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», έχουμε παραγγείλει καινούργια απορριμματοφόρα και βοηθητικά οχήματα που θα μπουν στη νέα χρονιά στο στόλο μας. 

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους εργαζομένους της υπηρεσίας μας, γιατί το αποτέλεσμα της δουλειάς, είναι πρώτιστα δικό τους, τους συνεργάτες μου αλλά και τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη του. Συνεχίζουμε με την ελπίδα για έναν ακόμα καλύτερο απολογισμό του χρόνου»!

Μοιράσου το άρθρο!