Πολιτική

10/06/2016 - 06:22

Τα Παράκοιλα θα πληρωθούν... οι υπόλοιποι όμως;

Μ

ετά από εισήγηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε στη συνεδρίαση, την πληρωμή της οφειλής ύψους 17.361, 82 ευρώ της υπό εκκαθάριση Αναπτυξιακής Εταιρείας της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου «ΑΕΝΑΛ» προς τον Αγροτοτουριστικό- Μεταποιητικό Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων.

Στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική ενημέρωση για όλες τις ενέργειες της νέας Περιφερειακής Αρχής που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης των εταιριών ΑΕΝΑΛ και «Lesvoshop A.E.» της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου και αποφασίστηκε η παράταση της διάρκειας της εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ για δύο έτη ακόμη. Επίσης, αποφασίστηκε για την ανάθεση της παροχής υπηρεσιών εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ, να πραγματοποιηθεί πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός συνολικού προϋπολογισμού 24.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) από την Οικονομική Επιτροπή.

Η Περιφερειάρχης εξέφρασε τη βούληση για την πληρωμή των οφειλών της υπό εκκαθάριση Αναπτυξιακής Εταιρείας της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου «ΑΕΝΑΛ»  σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος, υποστηρίζοντας ότι: «οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί αποτελούν ένα από τα καλύτερα μέσα προβολής του τόπου, αλλά και μοχλό ανάπτυξης ιδίως στη μικροκλίμακα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας από όπου προέρχονται. Στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε, είναι σημαντικό να στηριχθεί η αξιέπαινη αυτή συλλογική επιχειρηματική προσπάθεια» και πρότεινε την πληρωμή της οφειλής της  υπό εκκαθάριση Αναπτυξιακής Εταιρείας της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου «ΑΕΝΑΛ» προς τον Αγροτοτουριστικό-Μεταποιητικό Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων, με βάση τη σχετική αίτηση του Συνεταιρισμού  και των υπ. αριθ. 65/2011 και 59/2012 αποφάσεων του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης, δυνάμει του άρθρου  109 παρ. 7 και παρ. 8 του Ν.3852/2010, της υπ. αριθ. 37/2014 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών και σχετικής νομικής γνωμοδότησης.

Τέλος η κα. Καλογήρου επισημαίνοντας ότι η καταβολή του ποσού από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κρίνεται εφικτή, με βάση τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα, ιδίως μετά την πρόσφατη αναχρηματοδότηση των δανείων της ΠΒΑ, πρότεινε την άμεση καταβολή από τον φορέα 0072 ΚΑΕ 0892.001 του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Περιφερειάρχη και η σχετική απόφαση αποστέλλεται άμεσα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για την κατά νόμο απαραίτητη έγκριση νομιμότητας.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης η Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι καθίσταται δυνατή η πληρωμή του Συνεταιρισμού των Παρακοίλων καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «συντελούμε με αυτόν τον τρόπο στην επιβίωση επιχειρήσεων του τόπου μας που αποτελούν πνοή για τα χωριά μας και διέξοδο για τις γυναίκες του μόχθου και της προσφοράς, που συλλογικά παλεύουν για το καλύτερο».

 

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου


 

Δεν υπάρχουν όμως μόνο τα Παράκοιλα ... η Μαρία Νικολάρα Περιφερειακή σύμβουλος αναφέρει: 

 

Υποβαθμισμένη και εκ του πλαγίου πέρασε χτες στο Π.Σ η χρονίζουσα και σκανδαλώδης υπόθεση  ΑΕΝΑΛ- LESVOSHOP, 21 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Περ.Αρχής της κ. Καλογήρου. Και μάλιστα 13ο και τελευταίο στην ημερήσια διάταξη, αφού εντάχθηκαν και ακόμα2 θέματα ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και παρά την πρότασή μας να προταχθεί η συζήτησή του .Παρά την δημόσια πρόταση που είχα απευθύνει  από τις 20 Απριλίου για ειδική συνεδρίαση επί του θέματος.

Η ηθική υποχρέωση όμως απέναντι στους εργαζόμενους που χρόνια σέρνονται στα δικαστήρια, απέναντι στους προμηθευτές, απέναντι στους γυναικείους συνεταιρισμούς που βούλιαξαν, απέναντι στη Λεσβιακή κοινωνία που θυμάται και πληρώνει εν τέλει τα σπασμένα , απέναντι στο αίσθημα δικαίου, απέναντι στην ανάγκη προστασίας των αυτοδιοικητικών επιχειρηματικών εγχειρημάτων, άγγιξε την παράταξη της κ.Καλογήρου μόλις το τελευταίο διάστημα. Και πως? Με το να φέρει την πρόταση για παράταση της εκκαθάρισης- και σωστά-,και για τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας για να βρεθούν εκκαθαριστές.

Μαζί και μια ακόμα πυροσβεστική κίνηση, για να ρίξει στάχτη στα μάτια όσων αγωνιούν για τις εξελίξεις πάνω στο θέμα. Την εισαγωγή, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, της πρότασης να πληρωθεί ένας από τους ταλαιπωρημένους Συνεταιρισμούς Γυναικών που παρέσυρε μαζί του το δίδυμο ΑΕΝΑΛ- LESVOSHOP. Του συνεταιρισμού Παρακοίλων, που ένα χρόνο πριν με αίτησή του , κατ εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που εν τω μεταξύ είχαν καταστεί οριστικές, παραιτούμενος από τη διεκδίκηση τόκων και δικαστικής δαπάνης, ζήτησε να πληρωθεί. Και η υπόθεση χρόνισε για να μπορέσει να δοθεί το πράσινο φως για την πληρωμή, συνοδευόμενη με απίστευτες κορώνες ευαισθησίας και ενδιαφέροντος, κατ εφαρμογή της εγκυκλίου 37 που ισχύει από τον Ιούνιο του 2014 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του αρ.109 του Καλλικράτη.

Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους- εργαζόμενους και προμηθευτές συνολικά ?

Γιατί  ενώ, από το Γενάρη 2015 και με αφορμή το τιμολόγιο των εκκαθαριστών, διαπιστωσαν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απόφαση 97/14, δηλ. Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ, δεν ενημερώθηκε το Π.Σ έγκαιρα , χάνοντας τουλάχιστον 1,5 χρόνο ακόμα?

Έχει ζητήσει η Π.Β.Αιγαίου, ως έχουσα  έννομο συμφέρον, εγγράφως και προς πάσα κατεύθυνση ( πολιτικές ,εποπτικές ή δικαστικές αρχές), την επίσπευση των διαδικασιών που θα ρίξει επί τέλους φως και θα καταλογίσει -αν αναδειχτούν- πειθαρχικές ή ποινικές ευθύνες? Μήπως ο χρόνος που κυλά αργόσυρτα για τις διαδικασίες, ευνοεί την παραγραφή τέτοιων ευθυνών?

Υπάρχει ενημέρωση για τις ασφαλιστικές εισφορές , τις αποδοχές και για την τύχη των εργαζομένων που τόσα χρόνια βρίσκονται σε ομηρεία? Υπάρχει εξέλιξη με το φορολογικό έλεγχο?

Πόσες δικαστικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί για εργαζόμενους και προμηθευτές , ποιο το ύψος τους, πόσες είναι οι αμοιβές δικηγόρων κλπ δαπάνες , τι ποσά  έχουν καταβληθεί συνολικά μέχρι σήμερα και τι εκκρεμεί μόνο από τις αποφάσεις των δικαστηρίων?

Γιατί η κινητικότητα των εγγράφων που παρουσιάστηκαν, καταλαμβάνει την περίοδο μετά τις 20/4/16 που ζήτησα την εισαγωγή του θέματος στο Π.Σ?

Γιατί το Π.Σ δεν έχει καμία ενημέρωση για ενημέρωση για τις ενέργειες της προηγούμενης περιόδου εκκαθάρισης? Μπορεί η  Περιφερειακή Αρχή ισχυρίζεται ότι ενημερώθηκε μετά τις 25/4/16 ότι δεν μπορούσε να πληρωθεί το τιμολόγιο των εκκαθαριστών που εκδόθηκε στις 30/1/15?

Γιατί νομίζει η Π.Αρχή έχουμε το δικαίωμα να αφήνουμε αναπάντητα ερωτήματα, απέναντι σε όσους έχουν ταλαιπωρηθεί από αυτή τη σκοτεινή ιστορία, απέναντι στη Λεσβιακή κοινωνία συνολικά, που φορτώνει επιπρόσθετες δαπάνες την ΠΕ Λέσβου, αφήνοντας το χρόνο να κυλά?

Πολλά τα ερωτήματα. Αυτά δεν απαντήθηκαν…… Καμία ενημέρωση επί της ουσίας δεν πέρασε χτες από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Προτάσεις για ενέργειες άμεσες ,που εντέλει θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας για μια υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη απ το 2003, που κατασυκοφάντησε τα αυτοδιοικητικά εγχειρήματα, αλλά και τον συνεργατισμό μέσω της εμπλοκής της και με την πάλαι ποτέ Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου- Λήμνου, δεν ενόχλησαν τα αυτιά της Περ.Αρχής και όχι μόνο.  Προτάσεις επίσης για δέσμευση για την πληρωμή εργαζομένων ή προμηθευτών δεν δέχθηκε η Περ. Αρχή να συμπεριληφθούν στην Απόφαση.

Μια ακόμα συνεδρίαση επί του θέματος, μετά από δύο σχεδόν χρόνια, στην ίδια γνωστή από παλιά λογική , που παραπέμπει εντέλει, ανεξαρτήτως προθέσεων, στην συγκάλυψη.

9/6/16

Μαρία Νικολάρα

Περ.Σύμβουλος

Με την παράταξη

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ- ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ

Μοιράσου το άρθρο!