Ταινία: «Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία»-
Ταινία: «Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία»- Βουλγαρία-2008-105΄ Κοινωνική.
Παίζουν: Μίκι Μανόλοβιτς, Κάρλο Λιούμπεκ, Χρίστο Μουταφτσίεφ, Άννα Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία: Στεφάν Κομαντάρεφ Ιστορία: Έπειτα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο Άλεξ δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε ποιο είναι το όνομά του. Για να μπορέσει να του επαναφέρει τη μνήμη, ο παππούς του ο Μπάι Νταν ταξιδεύει στη Γερμανία προκειμένου να οργανώσει ένα ταξίδι στο παρελθόν, ένα ταξίδι μνημών πίσω στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Βουλγαρία, 1980. Σύννεφα «γεμίζουν» τα μέχρι τότε ειδυλλιακά παιδικά χρόνια του Άλεξ, ο οποίος ζει σε μια μικρή επαρχική πόληΗ τοπική αστυνομία πιέζει τον πατέρα του να κατασκοπεύσει και να καταδώσει τον πεθερό του, τον Μπάι Νταν, που είναι ο βασιλιάς του ταβλιού στην περιοχή. Η οικογένεια πολύ γρήγορα αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Δύση για να γλιτώσει από όλα αυτά. 25 χρόνια μετά ο Άλεξ βρίσκεται στο νοσοκομείο μετά από έναν βαρύ τροχαίο, στο οποίο σκοτώθηκαν και οι δυο του γονείς. Εκεί πηγαίνει να τον βρει ο παππούς του, που θέλει να τον βοηθήσει. Ενώ «ταξιδεύουν» διαμέσου του χρόνου και του τόπου, διασχίζουν τη μισή Ευρώπη παίζοντας τάβλι, το πιο απλό και συνάμα περίπλοκο από όλα τα παιχνίδια. Αυτή η καθημερινότητα βοηθά τον Άλεξ να συνειδητοποιήσει ποιος είναι, καθώς το τάβλι μπορεί να ξεκλειδώσει όλο του το παρελθόν. Ο Άλεξ βγαίνει από το νοσοκομείο, επιστρέφει στη Βουλγαρία, ανακτά τη μνήμη του, και πλέον ζει όπως πάντα ήθελε. Η ιστορία βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ilija Trojanow, που έγινε μπεστ σέλερ στη Βουλγαρία.
Σχόλιο: Τάβλι λοιπόν και ζωή διαπλέκονται σε αυτή την κοινωνική ταινία που συνδυάζει πολύ καλά το παρελθόν( «Κομμουνιστική Βουλγαρία) με το παρόν (Γερμανία). Ουσιαστικά είναι μία διαδρομή από τη μία χώρα στην άλλη. Από την καταπιεστική Βουλγαρία στην «ελεύθερη» Γερμανία, από την αμνησία στη μνήμη και τελικά στο έρωτα( το χάπυ εντ). Το ύφος της ρεαλιστικό με στοιχεία γκροτέσκο( ο διάλογος των δύο ηρώων πάνω στο ποδήλατο στη διαδρομή από τη Γερμανία στη Βουλγαρία). Εξαιρετικός ο Μίκα Μανόλοβιτς( «Ο μπαμπάς είναι σε ταξίδι για δουλειές» «Αντεργκράουντ» κ.α.)
Βραβεία και υποψηφιότητες:-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ της Σόφιας, Συμμετοχή για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, -Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ του Bergen (Νορβηγία), ,-Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Εθνικό Φεστιβάλ Golden Rose της Βάρνα (Βουλγαρία), -Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ζυρίχης, Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κότμπους (Γερμανία), -Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Εθνικό Φεστιβάλ Film and the City της Nova Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Βραβείο Don Quijote στο Διεθνές Φεστιβάλ Black Nights του Ταλίν (Εσθονία). -Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Ειδικό Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Μίκι Μανόλοβιτς στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βίλνιους (Λιθουανία), -Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Μίκι Μανόλοβιτς στο Διεθνές Φεστιβάλ του Almaty (Καζακστάν), -Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ταϊπέι (Ταϊβάν), -Πρόταση της Βουλγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσής Ταινίας 2010 (έφτασε μέχρι τους 9 φιναλίστ), -Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Κοινού, Βραβείο SIGNIS στο Διεθνές Φεστιβάλ Festroia της Πορτογαλίας, -Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Benalmadena (Ισπανία), -Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Asmara (Ερυθραία), -Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μινσκ (Λευκορωσία), - Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Μίκι Μανόλοβιτς στο Διεθνές Φεστιβάλ Saturno του Alatri (Ιταλία), -Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Fajr της Τεχεράνης - Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ του Palm Springs, -Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ της Valenciennes (Γαλλία), -Βραβείο Κοινού, Βραβείο Macao στο Διεθνές Φεστιβάλ του Mamers (Γαλλία).