Πολιτική

12/12/2010 - 09:30

Τελειώνει η ζωή του lesvos shop στις 31-12-2010;

Στη συνεδρίαση της 6 Δεκεμβρίου το θέμα που προκάλεσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τη συνεδρίαση, ήταν η πρόταση της Νομαρχιακής Αρχής για παράταση λειτουργίας της ΑΕΝΑΛ. Στην εισήγησή του ο Νομάρχης, ζήτησε την παράταση λειτουργίας της εταιρείας για ένα έτος, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θεωρεί απαραίτητο να γίνει αυτό. Όπως τόνισε, το δάνειο που είχε ζητηθεί τους προηγούμενους μήνες από τράπεζα, για να εξοφληθεί μέρος των χρεών της εταιρείας Lesvoshop εγκρίθηκε, όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να εκταμιευθεί και να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους είναι η εταιρεία να συνεχίσει να υπάρχει και μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

«Επιπλέον, ανέφερε, αυτή τη στιγμή λειτουργεί το Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών, το οποίο απασχολεί υπαλλήλους και υλοποιεί προγράμματα και όπως γνωρίζετε το ΚΥΕ είναι δραστηριότητα της ΑΕΝΑΛ. Ακόμη ένας λόγος, για τον οποίο πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της, η εταιρεία είναι ότι πρέπει να κατοχυρωθούν οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων».

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους αναφορικά με τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας, ενώ ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ Γιώργος Διακορώνας ζήτησε να μάθει αν με τα χρήματα του δανείου θα καλυφθούν όλες οι οικονομικές απαιτήσεις, στις οποίες έχει εμπλακεί ο ίδιος και σήμερα κινδυνεύει μέρος της περιουσίας του. Μάλιστα, όπως επισήμανε, η εταιρεία «Ακίνητα Παλλάδος», με την οποία ο Γ. Διακορώνας είχε υπογράψει ως πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ συμβόλαια για τη μίσθωση ακινήτων, ζητά να της καταβληθεί από τον ίδιο το ποσό των 45.000 ευρώ. Ο Νομάρχης απαντώντας στο Γ. Διακορώνα δεσμεύτηκε ότι με τα χρήματα του δανείου θα εξοφληθεί και αυτή η εκκρεμότητα, προσθέτοντας ότι θα εξοφληθούν οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές της εταιρείας. ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Ηρακλής Βερβέρης υποστήριξε ότι σύμφωνα με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ οι αμιγώς Νομαρχιακές Αναπτυξιακές Εταιρείες διαλύονται αυτοδικαίως στις 31/12/2010 . Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι Αναπτυξιακές εταιρείες που εκτελούν ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Όμως το μοναδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εκτελεί η ΑΕΝΑΛ είναι το ΚΥΕ (Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών) που λήγει στις 31-12-2010, επομένως , από απόψεως νομικής δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης λειτουργίας πέραν αυτής της ημερομηνίας. Όσο αφορά τη τύχη των εργαζομένων , ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ προβλέπει τη μεταφορά, όσων υπηρετούν με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου χρόνου, στην αιρετή περιφέρεια.Μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη για την εξόφληση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις συμβάσεις των. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ψήφιση από το ΝΣ της πρότασης του κ. Νομάρχη είναι άνευ αξίας αφού κανένα έννομο αποτέλεσμα δεν δημιουργεί. Ο επικεφαλής της Ν.Α.Σ. Βαγγέλης Παλαιολόγος επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξής του που είναι κατά της λειτουργίας τέτοιων εταιρειών οι οποίες, δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν αλλότριους σκοπούς και φυσικά η πορεία έδειξε ότι δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργαζομένων, ζήτησε από τη Νομαρχιακή Αρχή με πολιτική απόφασή της να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων πριν τις 31 Δεκεμβρίου.

Τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ αρνητικά ψήφισαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης.

(από το Ιστολόγιο του Ηρακλή Βερβέρη)

Μοιράσου το άρθρο!