Skip to main content
|

Τελετή παράδοσης-παραλαβής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Για να επιτευχθεί ο στόχος της ΓΓΑΝΠ που είναι η νησιωτική πολιτική, ο νέος Γενικός Γραμματέας Γ. Σπιλάνης θα κινηθεί σε 3 επίπεδα. Το Ευρωπαϊκό, το Εθνικό και το Περιφερειακό.
Το προσεχές διάστημα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης επισκέπτεται τη Λέσβο. 

Προτεραιότητα στην άσκηση νησιωτικής πολιτικής στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης, ανήγγειλε ο νέος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι.

 

ΕΡΓΟ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ
Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Χαλκιώτης, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια. Όπως τόνισε, η Γενική Γραμματεία έχει ένα ρόλο πολύπλευρο και πολυσήμαντο στο νησιωτικό χώρο, ενώ παράλληλα παίζει και διαμεσολαβητικό ρόλο, προκειμένου να τρέξουν γρηγορότερα από την κεντρική διοίκηση διάφορες υποθέσεις που αφορούν τα νησιά μας. Ο Δ. Χαλκιώτης αναφέρθηκε και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Γενική Γραμματεία τους τελευταίους μήνες, όταν κάποιοι υπουργοί κινήθηκαν προς την κατεύθυνση κατάργησής της.
«Ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας είναι τριπλός. Ο πρώτος είναι η άσκηση αρμοδιοτήτων, οι οποίες δεν μπορούν να εκχωρηθούν με βάση και το σύνταγμα σε καμία μορφή αυτοδιοίκησης, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η πολιτική προστασία, η παλλαϊκή άμυνα και η ανάδειξη του πολιτισμού στο χώρο του Αιγαίου ως ενιαίο σύνολο.
Ο δεύτερος ρόλος είναι η άσκηση νησιωτικής πολιτικής και ο τρίτος, ο λεγόμενος διαμεσολαβητικός ρόλος. Δηλαδή η διαμεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα για διάφορα ζητήματα που αφορούν στα νησιά και είτε δεν προχωρούν, είτε είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν με ταχύτατες διαδικασίες.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και βιώνουμε ως δημόσιοι λειτουργοί και ως απλοί πολίτες, επιτελέσθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο αυτά τα 2,5 χρόνια, χτίζοντας πάνω στα θετικά στοιχεία που κληρονομήσαμε από τους προηγούμενους. Αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και πολλά προβλήματα. Προσπάθησα να κάνω άνοιγμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που πήγε καλά μέχρι ενός σημείου, πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί και τώρα.
Τα αρνητικά στοιχεία αυτής της θητείας ήταν οι συνεχείς μεταβολές και μετακινήσεις της Γενικής Γραμματείας από Υπουργείο σε Υπουργείο, γεγονός που αποσυντόνιζε τόσο το έργο το δικό μου, όσο και των εργαζομένων. Ένα ακόμη μελανό σημείο, είναι η αναστάτωση που προκλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, όταν υπήρξε βούληση κατάργησης της Γενικής Γραμματείας, ευτυχώς τελικά αυτό δεν συνέβη και από ό,τι φαίνεται η νέα κυβέρνηση, θέλει να διατηρήσει και να αναβαθμίσει το έργο που γίνεται σ αυτόν εδώ το χώρο».

ΑΣΚΗΣΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 
Ο νέος Γενικός Γραμματέας Γιάννης Σπιλάνης, τόνισε ότι ο ίδιος έχει υπηρετήσει το νησιωτικό χώρο και τους νησιώτες από τα φοιτητικά του χρόνια μέσα από το πανεπιστήμιο, ενώ επισήμανε ότι πρόθεση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι η άσκηση νησιωτικής πολιτικής. Προανήγγειλε δε, την επίσκεψη του Υπουργού τις επόμενες ημέρες.
«Γνωρίζουμε ότι αναλαμβάνουμε τη Γενική Γραμματεία σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν πολλά προβλήματα τόσο στα νησιά μας και τις δραστηριότητές τους, όσο και στην ίδια τη Γενική Γραμματεία που έχει υποστεί όπως και όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, δραματικές μειώσεις των κονδυλίων και των πιστώσεων.
Σήμερα η κοινωνία μας παρακολουθεί με αγωνία και με δυσπιστία. Και απαιτεί σε όλες τις λειτουργίες μας καθημερινά να προτάσσουμε το δημόσιο συμφέρον. Στόχος μας είναι η άσκηση νησιωτικής πολιτικής. Αυτό έχει ειπωθεί πολλές φορές, ελάχιστα πράγματα, όμως, έχουν γίνει. Αυτός θα είναι ο κύριος άξονας του ενδιαφέροντός μας και θα κινηθούμε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι το ευρωπαϊκό και η ενίσχυση των όποιων προσπαθειών έγιναν, για να υπάρξει κοινή πολιτική σε σχέση με το νησιωτικό χώρο. Το δεύτερο επίπεδο είναι το Εθνικό, αφού πρέπει να πεισθούν οι κυβερνητικοί εταίροι για την αλλαγή αυτή. Το τρίτο, στο οποίο η Γενική Γραμματεία πρέπει να λειτουργήσει είναι το περιφερειακό, συμπληρωματικά και βοηθητικά στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Μοχλός της προσπάθειας θα είναι το πώς θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια ολοκληρωμένη πολιτική σε συνεργασία με άλλους σημαντικούς φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιηθεί και το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο υφίσταται μεν στα χαρτιά στην ουσία, όμως, ακόμη δεν έχει λειτουργήσει. Όλα αυτά θα τα εξετάσουμε και θα τα δουλέψουμε παράλληλα με τις τρέχουσες αρμοδιότητες, οι οποίες δεν μπορούν να περιμένουν. Ορισμένες από αυτές εξάλλου, αφορούν τόσο στο δομημένο, όσο και στο φυσικό περιβάλλον. Προϋπόθεση για να υπάρξει μια επιτυχημένη πορεία είναι η καλή συνεργασία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των εργαζομένων - του ανθρώπινου δυναμικού».
Το νέο Γενικό Γραμματέα καλωσόρισε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Νίκος Ζαρταμόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ο σύλλογος είναι ενεργός και δραστήριος σε όλα τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και τη Γενική Γραμματεία, ενώ έχει άποψη και θέση για όλα τα ζητήματα.

Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

 

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία