Πολιτική

14/10/2022 - 16:24

Τελικά ποιος θα διαλέγει τον Πρόεδρο στα χωριά μας; - Τι αναφέρει η επιστολή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟTΗΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ                       

Προς: Υπουργό Εσωτερικών  κ.Πέτσα Στέλλιο



 

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ  ΠΡΟΕΔΡΩΝ  ΚΑΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, με το Νόμο 4804 του 2021 για τις Δημοτικές Εκλογές.

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του νόμου, δεν θα μετρά  η ψήφος των Δημοτών κάθε Χωριού για την εκλογή Προέδρου και Συμβουλίου της Κοινότητας. Δυστυχώς  θα ορίζονται στην πλειοψηφία κατά 60%, όποιοι θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου, ανεξάρτητα αν στο χωριό τους μειοψήφησαν!!! Στις  δε περιπτώσεις, που  εκλεγεί στον δεύτερο γύρο Δήμαρχος, ο υποψήφιος που έχει έρθει δεύτερος στον πρώτο γύρο, θα ορισθούν στις Κοινότητες δοτά Συμβούλια. 

Στις Κοινότητες με 301 έως 10.000 κατοίκους θα ορίζονται στα τριμελή Συμβούλια, 2 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 1 από όλους τους άλλους  συνδυασμούς!!!

Στις Κοινότητες με 2001 έως 10.000 κατοίκους θα ορίζονται στα πενταμελή συμβούλια, 3 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 2 από όλους τους άλλους  συνδυασμούς !!!Στο ενδεκαμελές συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης, θα ορίζονται 7 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 4 από όλους τους άλλους συνδυασμούς !!!

Συγχωριανοί από όλες τις παρατάξεις, χάνουν το δημοκρατικό δικαίωμα να εκλέγουν στα Χωριά τους Πρόεδρο και Συμβούλιο , όποιους εκείνοι θέλουν, αφού με τον νόμο τους βάζετε  στο εκβιαστικό δίλλημα  να επιλέξουν Δήμαρχο και Συμβούλιο Κοινότητας, πακέτο !

Εφόσον οι Πρόεδροι Κοινοτήτων θα ανήκουν στις δημαρχιακές παρατάξεις, παύονται αν διαγραφούν από τη δημοτική τους παράταξη, σύμφωνα με τη νομολογία για εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων σε Συμβούλια και Επιτροπές. Επομένως κάθε Πρόεδρος που θα γίνεται ενοχλητικός, λόγω διεκδίκησης λύσεων προβλημάτων Συγχωριανών του, μπορεί να καθαιρεθεί !

Για  να επιβληθούν τα  παραπάνω, καταργήθηκαν τα αυτόνομα ψηφοδέλτια για τα Συμβούλια των Κοινοτήτων και όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι ή Σύμβουλοι,  θα πρέπει να γίνουν  παρατρεχάμενοι ψηφοκουβαλητές, στα δημαρχιακά ψηφοδέλτια.

Δήμαρχος θα  εκλέγεται όποιος πάρει το 43% των ψήφων στον πρώτο γύρο (!!!), ή βγει πρώτος στον δεύτερο γύρο. Στα  35  μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, οι 21 σύμβουλοι θα είναι από τον συνδυασμό του Δημάρχου( που μπορεί στον πρώτο γύρο να έχει βγει  δεύτερος ) και οι 14 από όλους τους άλλους συνδυασμούς !!! τα  25  μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου  Δυτικής Λέσβου, τα 15 μέλη θα είναι από το συνδυασμό του Δημάρχου και τα 10 από όλους τους άλλους  συνδυασμούς !!!Δημοτικές Ενότητες ( πρώην  Καποδιστριακοί Δήμοι) θα έχουν μειωμένη ή καμιά εκπροσώπηση στα Δημοτικά Συμβούλια.

Με  βεβαιότητα ο νόμος 4804 που επέβαλε η Κυβέρνηση το 2021, θα  απομακρύνει από τις Κοινότητες και τους Δήμους, πολλά  αυτοδιοικητικά στελέχη ,  με εμπειρία θητειών, αλλά και  πρωτοεκλεγμένους με τα αυτόνομα ψηφοδέλτια στις Δημοτικές Εκλογές του 2019, που αγωνίζονται καθημερινά για τα προβλήματα των Συγχωριανών τους και αντιστέκονται στον μαρασμό των Χωριών μας. Αρχές και Δημότες, ζητούν λογαριασμό από τους Προέδρους για κάθε έλλειψη, ζημιά ή ανάγκη. Πως οι Πρόεδροι θα ανταποκριθούν, χωρίς ευρύτερη στήριξη, χωρίς διαχείριση πόρων και άσκηση τοπικών  αρμοδιοτήτων, στα πλαίσια της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης ? 

Αξιώνουμε επαναφορά των Αυτόνομων Ψηφοδελτίων  για τις Κοινότητες, μαζί με διαχείριση πόρων του δημοτικού προϋπολογισμού για αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας των Συγχωριανών μας και άσκηση τοπικών αρμοδιοτήτων, σαν στοιχειώδη μέτρα για να μην εγκαταλειφτούν Κοινότητες και Χωριά.


 

Μοιράσου το άρθρο!