Skip to main content
|

Τέλος από την Αντιδημαρχία του Δήμου Λέσβου ο Γιάννης Τσακίρης

Τέλος από την Αντιδημαρχία του Δήμου Λέσβου ο Γιάννης Τσακίρης
Τέλος από την Αντιδημαρχία του Δήμου Λέσβου ο Γιάννης Τσακίρης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
8'

«Η παραίτηση μου είναι οριστική και αμετάκλητη» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λέσβου Γιάννης Τσακίρης. Ο κ. Τσακίρης υπέβαλε χθες το απόγευμα την παραίτηση του στο Δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, επισημαίνοντας την διαφωνία του για την κατάτμηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν την αντιδημαρχία των έργων. «Για τα έργα του Δήμου θα εμπλέκονταν τρεις αντίδημαρχοι πλέον, αναλαμβάνοντας και από μια διαφορετική φάση ο καθένας. Μια τέτοια πολυφωνία πιστεύω πως θα έχει επιπτώσεις στην ομαλή και άμεση εξέλιξη των έργων. Αυτό ήταν το κύριο σκέλος της διαφωνίας μου με το Δήμαρχο. Παραμένω και στηρίζω την Δημοτική Αρχή ως απλώς Δημοτικός Σύμβουλος» συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης.

πηγή: Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ


Διαβάστε συνέντευξη του Γιάννη Τσακίρη  (Μαρίνα Πολλάτου - ΕΜΠΡΟΣ) πριν από μερικές μέρες

 

Αισθάνεστε ικανοποιημένος μετά από τη διετή θητεία σας ως αντιδημάρχου και Προγραμματισμού, απ’ την «ετοιμότητα» έργων που υπάρχει στο Δήμο; Πόσο πραγματικά δύσκολο ήταν να «συνενωθούν» τα τεχνικά προγράμματα 13 δημοτικών ενοτήτων;
«Εάν το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτούργησε ο Δήμος Λέσβου, ήταν αυτό που ξέραμε προ “Καλλικράτη”, σαφώς και δε θα ήμουν ικανοποιημένος. Κληθήκαμε όμως να καταρτίσουμε τεχνικά προγράμματα χωρίς ΣΑΤΑ και χωρίς ιδίους πόρους. Έτσι, εκτός απ’ την πρώτη χρονιά που υπήρχε αισιοδοξία για ανάλογες με το παρελθόν χρηματοδοτήσεις απ’ το κράτος, οπότε και καταρτίστηκε ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα, μετά προσγειωθήκαμε ανώμαλα και αναγκαστικά περιοριστήκαμε μόνο σ’ ό,τι υπήρχε δυνατότητα να εντάξουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η μειωμένη κατά 60% και πλέον ΣΑΤΑ που μας δόθηκε, εξαντλήθηκε όπως είναι γνωστό σε οφειλές προηγούμενων ετών, αφού ως δημοτική αρχή θέσαμε σε προτεραιότητα την ανάγκη να ξοφλήσουμε τα χρέη του παρελθόντος.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα, κατ’ αρχάς έγινε μια καταγραφή των μελετών που υπήρχαν στους τέως δήμους και στην ΤΥΔΚ, αλλά και των εκκρεμοτήτων που εντοπίζονταν στα εν εξελίξει έργα. Ακόμη χρειάστηκε να καταγράψουμε ένα μεγάλο αριθμό έργων που βρέθηκαν κυριολεκτικά στον αέρα απ’ την ξαφνική διακοπή του προγράμματος “Θησέας”.

Ομοίως έγινε καταγραφή των αιτημάτων των δημοτικών ενοτήτων, αλλά και κάθε δημοτικής και τοπικής κοινότητας, έτσι όπως μας τέθηκαν απ’ τα συμβούλιά τους.

Μόνο στο ΕΣΠΑ
»Στη συνέχεια, με συνεχή επαφή τόσο με τον περιφερειάρχη και με τη Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου, αλλά και τους κεντρικούς φορείς διαχείρισης τομεακών προγραμμάτων (για περιβάλλον, αγροτική ανάπτυξη, με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης κ.ά.), προσπαθούσαμε να εκμεταλλευτούμε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία.

Σε συνεργασία με τα στελέχη του Γραφείου Προγραμματισμού (που με την ευκαιρία θέλω να τους ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα) διαμορφώθηκε μια βάση δεδομένων, με μελέτες, έργα υλοποιούμενα, έργα προς ωρίμανση, ή και έργα ώριμα προς αναζήτηση χρηματοδότησης, με την οποία και κινηθήκαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Βέβαια, στην προσπάθεια ωρίμανσης έργων και επικαιροποίησης μελετών βοήθησαν καθοριστικά και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, παρά τις αρρυθμίες, που ήταν και επόμενο κατά την άποψή μου να παρατηρηθούν, εξ αιτίας της έλλειψης αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, πράγμα που ο δήμαρχος διαπίστωσε και αντιμετώπισε με τον ορισμό του Κώστα Φραγκόπουλου.»

Αποτιμώντας την έως τώρα πορεία των έργων, απ’ τη μια η δημοτική αρχή παρουσιάζει καταστάσεις με 79 ενταγμένα έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, απ’ την άλλη όμως μερίδα της αντιπολίτευσης μιλά για λίστες χωρίς περιεχόμενο και για τραγικές καθυστερήσεις. Πού βρίσκεται κατά την άποψή σας η αλήθεια;
«Σε ό,τι αφορά στη λίστα που δώσαμε στη δημοσιότητα, χωρίς καμμία αμφιβολία είναι έργα ενταγμένα, τα μισά υλοποιούνται και τα υπόλοιπα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την έναρξή τους. Χρειάζεται να πω ότι για πολλά απ’ αυτά τα έργα, τα οποία τα βρήκαμε σε φάση απένταξης (π.χ. Βιολογικός Πέτρας, Ύδρευση - αποχέτευση Γέρας, Βιολογικός Σιγρίου, Αποχέτευση Σκάλας Λουτρών κ.ά.), καταβάλαμε σοβαρή και χρονοβόρα προσπάθεια διάσωσής τους, που τελικά είχε αποτέλεσμα.

Στη λίστα αυτή χρειάζεται να σημειώσω ότι δεν αναφέρονται έργα που ενώ θεωρητικά είχαν τελειώσει, παρουσίαζαν εκκρεμότητες και σοβαρά προβλήματα που τα καθιστούσαν μη λειτουργικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πίσω εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτήσεις. Αναφέρομαι ενδεικτικά στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλονής, στο Γηροκομείο Πολιχνίτου, αλλά και στο βιολογικό Καλλονής, για τον οποίο μάλιστα ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, ήταν στην Αθήνα προχθές, αναζητώντας πίστωση για τη λειτουργική του αποκατάσταση, ώστε να σωθεί κι αυτό το έργο όπως τα άλλα δύο.»

Υπήρξαν, έστω και λίγα καινούργια έργα, που δεν κληρονομήσατε έτοιμα απ’ τις προηγούμενες δημοτικές αρχές κι έχετε ξεκινήσει για αυτά μελέτες ή και τα έχετε εντάξει;
«Περίπου τα μισά απ’ τα 79 έργα που ανακοινώσαμε, αποτελούν δράσεις που η παρούσα δημοτική αρχή ολοκλήρωσε σε επίπεδο μελετών, ωρίμασε τους φακέλους τους, πρότεινε προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ή σε άλλα προγράμματα, εντάχθηκαν και παίρνουν ή πήραν ήδη τη σειρά τους για δημοπράτηση.

Πέρα απ’ αυτό, υπάρχει προς ένταξη η καινούργια πρόταση του Δήμου Λέσβου, στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ), ύψους περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, που αφορά έργα τα οποία θα συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου, με κορωνίδα τις δράσεις οι οποίες θα υποστηρίξουν την αξιοποίηση της ένταξής μας στο Δίκτυο των Γεωπάρκων. Και αυτό θα επιδιώξουμε, να προβάλλουμε τη Λέσβο ως νησί-Γεωπάρκο και με έργα, μικρά και μεγάλα, σε χωριά που συνδέονται με αυτόν το στόχο.»

Με την ευκαιρία που αναφερθήκατε στην ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, γιατί ο Δήμος έχει δώσει τόσο μεγάλη έμφαση σ’ αυτό το γεγονός; Τι μπορεί να προσδοκά το νησί απ’ αυτό;
«Θεωρούμε ότι είναι μιας πρώτης τάξης δυνατότητα παγκόσμιας προβολής για το νησί, που μάλιστα το κάνει διακριτό, το ξεχωρίζει απ’ άλλες νησιωτικές περιοχές, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά όλου του κόσμου. Επισφραγίζει ταυτόχρονα το χαρακτήρα του νησιού μας ως προορισμού οικολογικής, πολιτισμικής και γεωλογικής μοναδικότητας, συνδέεται με προηγούμενες ή και νέες προσπάθειες (δίκτυο μονοπατιών απ’ την ΕΤΑΛ Α.Ε., παρατηρητήρια πουλιών, καταδυτικός τουρισμός που στόχος όλων είναι να ξεκινήσει) και θεωρώ ότι έστω κι αν χάσαμε το τραίνο του μαζικού τουρισμού παλαιότερα, αυτή είναι η σύγχρονη ευκαιρία, ο σύγχρονος τρόπος προσέλκυσης επισκεπτών. Και συνειδητά δε χρησιμοποιώ τον όρο τουρίστες, αλλά αναφέρομαι σε επισκέπτες, αφού αυτή είναι η σύγχρονη τάση στην τουριστική προσπάθεια.

Είμαι υπερήφανος που συνέβαλα προσωπικά τα μέγιστα στην προσπάθεια αυτή, την οποία έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και φίλος μου, Νίκος Ζούρος.»

Εκτός απ’ τις υποδομές και την ένταξη στο Δίκτυο Γεωπάρκων, υπάρχουν άλλες συνιστώσες σε επίπεδο προγραμματισμού στις οποίες έχετε δρομολογήσει δράσεις;
«Μέχρι σήμερα έχουν γίνει προτάσεις ή και έχουν υλοποιηθεί ήδη δράσεις, σε προγράμματα όπως το Interreg για την ανάδειξη των αλυκών, για τα κεραμικά, και φυσικά η πρόταση για την τουριστική προβολή που είναι τώρα σε εξέλιξη. Και αναφέρω κάποια απ’ τα εγκεκριμένα έργα, γιατί είναι σε φάση αξιολόγησης και άλλες προτάσεις μας, ενώ κάποιες άλλες - δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά είναι ανταγωνιστικά και δέχονται αμέτρητες προτάσεις από πολλούς φορείς - δυστυχώς δεν εντάχθηκαν.

Μια καινούργια πρόταση που θεωρώ πως έχει σοβαρές προοπτικές ένταξης στο ΕΣΠΑ, αφορά στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την αποκομιδή των απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Είναι ύψους περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει προμήθεια απορριμματοφόρων, κάδων, κάδων ανακύκλωσης κ.λπ., αλλά και συστήματος παρακολούθησης ψηφιακά της κίνησης των απορριμματοφόρων κι όλων των μηχανημάτων του Δήμου, παλιών και νέων, ώστε να υπάρχει αφενός σαφής γνώση πού είναι τι ανά πάσα στιγμή, και αφετέρου καταγραφή της κατανάλωσης καυσίμων, των βλαβών, των σέρβις κι ό,τι χρειάζεται η παρακολούθηση ενός τέτοιου τεράστιου στόλου.»

Ο Προγραμματισμός, αλλά και οι άλλες αρμοδιότητες που έχετε ως αντιδήμαρχος, «μπλέκονται» με εκείνες άλλων συναδέλφων σας; Αναφέρομαι σε παρέμβασή σας πριν λίγες μέρες προς το δήμαρχο, στην οποία και μιλήσατε για επικαλύψεις.
«Κατ’ αρχάς θεωρώ ότι προγραμματισμός έργων χωρίς τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας δεν μπορεί να υπάρξει. Έως τώρα την ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας την είχε ο δήμαρχος, αλλά άτυπα, τόσο εγώ για τα έργα τού ΕΣΠΑ, όσο και ο Γιάννης Βατός για τομείς ευθύνης του, λόγω υπεραπασχόλησης του δημάρχου με το σύνολο των θεμάτων του Δήμου, “τρέχαμε” και ζητήματα της συγκεκριμένης Υπηρεσίας. Με την τοποθέτηση αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κρίνω ότι την ευθύνη του Προγραμματισμού πρέπει να την έχει ο ίδιος αντιδήμαρχος, ο Κώστας Φραγκόπουλος, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός του δημοτικού έργου, κι αυτό έχω ζητήσει απ’ το δήμαρχο.

Άλλωστε, το ΕΣΠΑ παρουσιάζει ήδη σοβαρές υπερδεσμεύσεις και είναι ελάχιστες πια οι ευκαιρίες ένταξης νέων έργων. Όσο για το επόμενο πλαίσιο στήριξης, το ΕΣΠΑ ΙΙ, είναι φανερό ότι τις μελέτες θα τις αναλάβει όποιος έχει την ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας.»

Να υποθέσουμε ότι περιμένατε ως αντιδήμαρχος Προγραμματισμού να αναλάβετε εσείς και την ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας; Πιστεύετε ότι δεν αναγνωρίστηκε η συμβολή σας στα έργα με την επιλογή άλλου αντιδημάρχου; Εν τέλει, μήπως σηματοδοτεί αυτή η παρέμβασή σας διαφοροποίηση απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας;
«Ποτέ στη ζωή μου δεν εγκατέλειψα μία προσπάθεια. Συνεχίζω να είμαι στη δημοτική ομάδα και δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να βρεθώ αντιμέτωπος με το δήμαρχο, ο οποίος με τίμησε με την εμπιστοσύνη του σε καίρια θέση ως τώρα. Εξάλλου, παρά τα προβλήματα θεωρώ ότι η δημοτική αρχή, με τις όποιες αδυναμίες δημιούργησε ο “Καλλικράτης”, διαχειρίζεται συνολικά τις τοπικές υποθέσεις καλύτερα απ’ ό,τι αν θα ήταν στη δημοτική αρχή οποιοσδήποτε άλλος απ’ τους συνδυασμούς που διεκδίκησαν το Δήμο.»

Πώς σχολιάζετε όλα αυτά που απ’ την αρχή του χρόνου έχουν ταράξει το Δημοτικό Συμβούλιο; Συμφωνούσατε με τις διαγραφές τεσσάρων συναδέλφων σας;
«Δεν είναι μυστικό ότι εγώ πολιτικά διαφώνησα με τις διαγραφές, αλλά δημοκρατικά συντάχθηκα με την πλειοψηφία των συναδέλφων της δημοτικής ομάδας. Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου, θεωρώ ότι εκτός απ’ την επίδειξη δύναμης της αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να πρυτανεύει το συμφέρον του τόπου, για το οποίο προϋπόθεση είναι η ομαλή λειτουργία του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε για τη λειτουργία του Συμβουλίου, που δεν τιμά κανένα απ’ τα 45 μέλη του, έχω πολλές φορές εκφράσει δημόσια τη λύπη μου κι έχω ζητήσει “συγγνώμη” απ’ τους συνδημότες μας.»

Προηγουμένως αναφέρατε ότι η δημοτική αρχή Βουνάτσου τα έχει πάει καλύτερα απ’ ό,τι αν είχε εκλεγεί κάποια άλλη. Συνολικά πώς αποτιμάτε το έργο της πλειοψηφίας;
«Θα ήταν υπερβολή να δηλώσω ικανοποιημένος, αλλά θα επαναλάβω αυτό που πιστεύω, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (πρωτόγνωρο θεσμικό πλαίσιο “Καλλικράτη” με συγκεντρωτική αντίληψη, πρόεδροι χωριών χωρίς αρμοδιότητες και πόρους, έλλειψη χρηματοδοτήσεων, τεράστιος γεωγραφικά Δήμος, κληρονομηθείσες εκκρεμότητες και χρέη από τέως δήμους, συνεχείς αλλαγές νομοθεσίας) μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή έχει ανταποκριθεί επαρκώς.»

Απαίτηση οι περισσότεροι δήμοι

Ελπίζετε πως ο σχεδιασμός για «Καλλικράτη ΙΙΙ» θα χωρίσει τη Λέσβο σε περισσότερους δήμους; Προσωπικά θα ηγηθείτε ή θα μετέχετε, και υπό ποιες προϋποθέσεις, σε κάποιο συνδυασμό στις επόμενες δημοτικές εκλογές;
«Όχι μόνο ελπίζω, απαιτώ ως αυτοδιοικητικός η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το λάθος που διεπράχθη στη Λέσβο καθιστώντας την πειραματόζωο του “Καλλικράτη”, να προβεί σε άμεση επανόρθωση, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του συμπατριώτη μας υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου, συγκροτώντας περισσότερους δήμους στο νησί, για να ανατραπεί έτσι και η διαφαινόμενη “ερημοποίηση” του βόρειου τμήματος.

Προσωπικά είναι πολύ νωρίς για να προγραμματίσω οτιδήποτε για την επόμενη περίοδο. Θα εξαρτηθούν πολλά και απ’ τις εξελίξεις στο θεσμό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Αποτιμώντας την προσωπική μου πορεία ως δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου, οφείλω να τονίσω ότι έχω βιώσει ιδιαίτερα δύσκολες και δυσάρεστες ώρες λόγω των οξυτάτων αντιπαραθέσεων που υπάρχουν, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν είναι πολιτικές και σε καμμία περίπτωση δε βοηθούν το δημοτικό έργο, αλλά και ούτε και τη δική μου λειτουργία. Έχω μάθει να λειτουργώ καλύτερα σε περιβάλλον σύμπνοιας και συνεννόησης κι όχι σε περιβάλλον αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων.

Για αυτό και δεν έχω απολύτως καμμία διάθεση να αναμιχθώ εκ νέου με την αυτοδιοίκηση αν προοιωνίζεται ανάλογη κατάσταση στείρας αντιπαράθεσης. Άλλωστε η ενασχόλησή μου με το Δήμο μού έχει στερήσει την επαφή με τον κτηνοτροφικό κόσμο και την ύπαιθρο της Λέσβου. Διαρκώς δέχομαι παραινέσεις από φίλους να επανέλθω στα καθήκοντα του κτηνιάτρου γιατί υπάρχουν προβλήματα, τόσο στην κτηνοτροφία, όσο και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία στην οποία υπηρέτησα επί 30 χρόνια και τελευταία έχει αποστελεχωθεί.»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία