Πολιτική

01/08/2012 - 17:17

Τέρενς Κουίκ: επιβεβλημένη η χωροταξική αναδιάρθρωση του Καλλικράτη στη Λέσβο

Τέρενς Κουίκ φώτο αρχείο Lesvosnews ερώτηση για Καλλικράτη

yle="text-align: justify; "> 

Ερώτηση για την ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ χωροταξική αναδιάρθρωση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στη Λέσβο, κατέθεσε σήμερα 1η Αυγούστου 2012, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, έχοντας και  την ειδικότερη κοινοβουλευτική ευθύνη για την εκλογική περιφέρεια της Λέσβου.
 
Η ερώτηση κατατέθηκε μετά από πρωτοβουλία του Τομέαρχη Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τέως βουλευτή και επικεφαλής πολιτευτή του κινήματος στη Λέσβο Σπύρου Γαληνού.
 
Όπως αναφέρει ο Τέρενς Κουίκ, σήμερα, μετά από 17 μήνες λειτουργίας, όλοι οι φόβοι και όλες οι ανησυχίες επαληθεύτηκαν. Η ζωή του κατοίκου της Λέσβου, ιδιαίτερα στα χωριά, έχει δυσκολέψει πολύ εξαιτίας του «Καλλικράτη».
 
Ενέργειες που μπορούσαν να γίνουν, προβλήματα που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά στο επίπεδο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, παραπέμπονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Γνωμοδοτικές, δηλαδή,  εισηγήσεις από τις 23 δημοτικές και 50 τοπικές κοινότητες (73 εν συνόλω) παραπέμπονται και κατακλύζουν το Δημοτικό Συμβούλιο, που έχει εγκλωβισθεί σε μια άκρως δυσλειτουργική και γραφειοκρατική διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
 
Το δόγμα «ένας δήμος ανά νησί» δεν ταιριάζει στη Λέσβο και τα μεγάλα νησιά μας.
 
Και πόσο μάλλον όταν η Λέσβος είναι ο μεγαλύτερος Δήμος σε έκταση στη χώρα, μεγαλύτερος από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μαζί.
 
Δηλαδή ένας Δήμος η Λέσβος με σχεδόν 100.000 κατοίκους, ένας Δήμος ο Αη Στράτης με σχεδόν 400 κατοίκους! Τέτοια παράνοια στο μυαλό του νομοθέτη, του πρώην μνημονιακού υπουργού Γιάννη Ραγκούση.
 
Στην ουσία ο «Καλλικράτης» καταργεί την αυτοδιοίκηση αλλά και την δημοκρατική εκπροσώπηση των κατοίκων της περιφέρειας.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουν θέσει από την προεκλογική περίοδο στο Κυβερνητικό τους πρόγραμμα τη δέσμευση ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα τροποποιηθεί όπου το ζητήσουν οι τοπικές κοινωνίες.
 
Υπενθυμίζεται επίσης ότι μέχρι πέρυσι ο σημερινός μνημονιακός Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί για την αλλαγή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στη Λέσβο. Αλλά τώρα σιωπά, προφανέστατα διότι φοβάται τη Τρόικα.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη:
 
Τι σκοπεύει να πράξει ώστε να μεθοδευτεί η απαραίτητη αναδιάρθρωση της χωροταξικής διάστασης του  «Σχεδίου Καλλικράτης» και να δημιουργηθούν περισσότεροι του ενός δήμου στην Λέσβο;
 
Τι σκοπεύει να πράξει ώστε ένας κρίσιμος όγκος αποφάσεων και λειτουργιών να ξαναπεράσει στο τοπικό επίπεδο;

Μοιράσου το άρθρο!