Πολιτική

21/11/2019 - 11:01

Θ. Βαλσαμίδης: Αποκλειστικά και μόνο μια δομή (κλειστή) στη Λέσβο 2.000 ατόμων στη Μόρια

Η καθιέρωση κλειστών κέντρων προσωρινής πρώτης υποδοχής & φιλοξενίας ήταν βασικό σημείο του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την δημιουργία κλειστών κέντρων είναι θετικές και έρχονται σε εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Σε ότι αφορά τα νησιά μας όμως:

Γιατί πρέπει να δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή και δεν επανέρχεται η Μόρια σε καθεστώς ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣ, όπως άλλωστε ήταν όταν πρωτοξεκίνησε να λειτουργεί και με χωρητικότητα 2.000 άτομα και με ταυτόχρονη απομάκρυνση όλων των λοιπών αυθαίρετων επεκτάσεων και κατασκευών ;;;

Η επιλογή αυτή δεν θα δημιουργήσει νέα αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, μπορεί να υλοποιηθεί σχετικά άμεσα, χωρίς μεγάλο κόστος και χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος λόγω των αυξημένων ροών να μας απομείνουν τελικά 2 Δομές.

Η συνολική χωρητικότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2.000 άτομα, αναλογία που είναι σαφώς μεγαλύτερη του 1% επί του πληθυσμού του νησιού, όπως θα ισχύσει σε όλη την Ελλάδα. Το ίδιο προφανώς πρέπει να γίνει και στη Χίο και στη Σάμο.

Τα νησιά μας δέχονται το βάρος της υποδοχής ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να δέχονται και το βάρος της φιλοξενίας, είτε μεταναστών, είτε προσφύγων.

Ταυτόχρονα:
- Η δομή του ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ θα πρέπει να κλείσει άμεσα, δεδομένου ότι είναι αυθαίρετη.
- Η Πολιτεία θα πρέπει να θεσμοθετήσει ΑΜΕΣΑ το να μην υπάρχει η δυνατότητα να ενοικιάζονται ακίνητα από τις ΜΚΟ στα νησιά και να μετατρέπονται σε ξενώνες φιλοξενίας, γεγονός που έχει μετατρέψει τις πόλεις μας σε ένα απέραντο KYT.
- Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για την δημιουργία δομής φιλοξενίας ανηλίκων στην Αγιάσο.

Τέλος, το σημαντικότερο είναι κατά τη γνώμη μου η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ μας, όσο δύσκολο και αν είναι.

Κλείνω λέγοντας ότι τούτη την ώρα απαιτείται καθαρή φωνή απ’ όλους, ενότητα & συνεργασία, αν θέλουμε να οδηγηθούμε σε ρεαλιστικές λύσεις και όχι σε νέα αδιέξοδα.

Με τιμή

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!