Πολιτική

18/09/2020 - 09:05

Θ. Βαλσαμίδης: Είναι ώρα ευθύνης για όλους ..

Προτάσεις Θ. Βαλσαμίδη στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό

Στο νησί της Λέσβου ζούμε τις τελευταίες 10 ημέρες μια πρωτόγνωρη κατάσταση μετά τον εμπρησμό και την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας. Αγωνία όλων μας είναι να επανέλθει άμεσα η ηρεμία στο νησί και το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Μόνο με ενότητα, συνεργασία & συνένωση δυνάμεων μπορούμε να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο. Και πρέπει να βγούμε.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτω τις εξής προτάσεις:

 

  • Να ξεκινήσει συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, τους Δήμους και το σύνολο των φορέων του τόπου προκειμένου να υπάρξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την επαναφορά του νησιού στην καθημερινή ζωή με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών, το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όλους. Κανένας δεν μπορεί να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και να βρισκόμαστε μπροστά σε τετελεσμένα.
  • Να ολοκληρωθεί το συντομότερο η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από την εθνική οδό Μυτιλήνης – Παναγιούδας. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή πρέπει να αποζημιωθούν για τις ζημιές, που έχουν υποστεί.
  • Η «υγειονομική βόμβα», που υπάρχει στην πόλη θα πρέπει να απομακρυνθεί πριν να είναι πολύ αργά. Όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να οδηγηθούν στην προσωρινή δομή και να υποβληθούν σε τεστ άμεσα. Τα θετικά κρούσματα πρέπει να μπουν σε καραντίνα σε ειδικό χώρο μέσα στην προσωρινή δομή και όχι στο Νοσοκομείο, το οποίο δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση.
  • Να εξεταστούν τρόποι για την επιτάχυνση των διαδικασιών σταδιακής αποσυμφόρησης του νησιού, με ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί πιστά. Με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση του συνόλου των μεταναστών είναι έως το επόμενο Πάσχα. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Το διάστημα αυτό θα μπορούσε να μειωθεί σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Η αποσυμφόρηση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.
  • Η δομή του Καρά Τεπέ πρέπει να είναι προσωρινή. Με αυτό το δεδομένο, καμία επέκταση με την ενοικίαση ακινήτων δεν πρέπει να γίνει.
  • Οι αυθαίρετες δομές που έχουν δημιουργηθεί από ΜΚΟ μέσα στην πόλη πρέπει να κλείσουν.
  • Νέα κατασκευή στην Μόρια δεν μπορεί να υπάρξει. Το κεφάλαιο αυτό πρέπει να κλείσει οριστικά. Το οφείλουμε στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που έχουν υποστεί τόσα δεινά όλα αυτά τα χρόνια. Σας ζητώ να αναλάβετε πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης και τα αρμόδια Υπουργεία, καταρχήν για τον καθαρισμό του ελαιώνα και την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών και σε δεύτερη φάση για την εκπόνηση  σχεδίου ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής που έχει καταστραφεί με την φύτευση νέων ελαιοδέντρων.
  • Τα νησιά μας δέχονται το βάρος της υποδοχής, δεν μπορούν να δέχονται και το βάρος της φιλοξενίας. Πρότυπο νέο κέντρο δεν μπορεί να γίνει στο Λέσβο. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει είναι μια μικρή δομή για την υποδοχή και την καταγραφή όσων φθάνουν στο νησί. Μικρή δομή τόσο σε χωρητικότητα, όσο και σε έκταση.
  • Το πρόβλημα δεν είναι Τοπικό, ούτε Εθνικό, αλλά αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει  συζητήσεις για την αλλαγή της πολιτικής της Ευρώπης σε ότι αφορά την μετανάστευση και το άσυλο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προτείνω να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας με την ισχύουσα πολιτική που τα έχει μετατρέψει τα τελευταία χρόνια σε αποθήκες ψυχών και να διεκδικήσουμε την αλλαγή την νομοθεσίας. Αυτό πιστεύω είναι το κλειδί για την οριστική λύση του προβλήματος.

 

Κλείνω λέγοντας ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους.

Το «νίπτω τα χείρας μου» δεν είναι υπεύθυνη στάση.

Απαιτείται ενότητα & συνεργασία όλων.

Οι πολιτικές ή όποιες άλλες διαφορές πρέπει να παραμεριστούν.

Το οφείλουμε στον τόπο μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας !!!

 

Θεόδωρος Σ. Βαλσαμίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!