Πολιτική

02/02/2022 - 12:09

Θα διακοπούν οι εργασίες στη Βάστρια; Ερώτηση στη Βουλή

Από την Βουλευτή Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Θέμα: Διακοπή των εργασιών για το στήσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών  στην τοποθεσία Βάστρια της Λέσβου
 

Παρά την γενική αντίθεση και κατακραυγή του Λεσβιακού λαού, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το στήσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών  στην τοποθεσία Βάστρια της Λέσβου  στην καρδιά του τεράστιου πευκοδάσους του νησιού.

Την πάνδημη αντίθεση του Λεσβιακού λαού εξέφρασε, για άλλη μια φορά,  το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, κατά τη  συνεδρίασή του της 31 Ιανουαρίου, με ομόφωνη απόφαση, που απαιτεί να σταματήσει άμεσα η κατασκευή  αυτής της απάνθρωπης φυλακής.  Οι ξεριζωμένοι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων δεν είναι εγκληματίες, για να κλείνονται σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αντίθετα, το κράτος οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης και τις άλλες διεθνείς συμβάσεις, που παραβιάζονται συστηματικά με ευθύνη της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Ήδη με το ξεκίνημα των εργασιών, έχουν κοπεί και θα συνεχίζουν να κόβονται χιλιάδες δέντρα μέσα στο δάσος, τόσο για το στήσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης όσο και για τη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί σ' αυτό. Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που συντελείται για την κατασκευή αυτής της δομής – φυλακής, μπορεί να πάρει ακόμα και ανυπολόγιστες διαστάσεις σε περίπτωση εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς στην καρδιά του πυκνού πευκοδάσους της Λέσβου.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν, σεβόμενος την απαίτηση του Λεσβιακού Λαού, θα σταματήσει και θα ακυρώσει την κατασκευή του στρατοπέδου συγκέντρωσης, θα εξασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς επαναπροωθήσεις ή τον εγκλωβισμό τους στα νησιά και στις νέες υπερδομές-φυλακές.

 

 

Η Βουλευτής
 

Κομνηνάκα Μαρία

Μοιράσου το άρθρο!