Πολιτική

31/01/2020 - 18:25

Θα δώσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρήματα για τους επιλαχόντες Σχεδίων Βελτίωσης;

Ανακοίνωση Αγροτικού Γραφείου της ΝΕ ΣΥ.ΡΙΖ.Α Λέσβου για την ανάγκη εξεύρεσης επί πλέον πόρων για την ένταξη όλων των επιλαχόντων επενδυτών στα Σχέδια Βελτίωσης του ΠΑΑ:

Το ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης ζητά επί πλέον κονδύλια για τα Σχέδια Βελτίωσης, η Περιφέρεια Κρήτης ζητά να ενταχθούν σ΄ αυτά όλοι οι επιλαχόντες της Περιφέρειάς της, στην Πελοπόννησο περιφερειακοί Σύμβουλοι διαμαρτύρονται  για την σχετική κατανομή που τους αφορά και ζητούν περισσότερα, και απ’ ότι φαίνεται, μόνο η Περιφέρεια Β. Αιγαίου η οποία έλαβε και την χαμηλότερη αναλογικά κατανομή σε όλη χώρα, ύψους 57% επί του αιτηθέντος ποσού, φαίνεται να είναι ικανοποιημένη από την κατανομή της Υπερδέσμευσης.

Θα έπρεπε η Περιφερειακή Αρχή να είναι ικανοποιημένη;;; Όχι, γιατί:

Αγνόησαν εδώ και τέσσερις μήνες υποδείξεις μας πως υπάρχει από την προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα Υπερδέσμευση ύψους 300 εκατ. Ευρώ για τα Σχέδια βελτίωσης.

Δεν άσκησαν  καμιά πίεση στο ΥΠΑΑΤ και δεν έκαναν καμιά διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για να δοθούν επί πλέον πόροι στην  τελευταία Περιφέρεια σε ανάπτυξη της ΕΕ, με ιδιαιτερότητες και μειονεκτήματα (νησιωτικότητα, προσφυγικό, δεκαετής καραντίνα καταρροϊκού, ευλογιά, κ.α).

Εμφάνισαν την κατανομή της Υπερδέσμευσης, που δόθηκε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ως  αποτέλεσμα της  επίσκεψης  του Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ Κώστα Σκρέκα εκδίδοντας μάλιστα και σχετική ανακοίνωση!

Με την κατανομή όμως που δόθηκε είναι αδύνατον να λυθούν  τα αναπτυξιακά και διαρθρωτικά  προβλήματα που έχει ο αγροτικός μας τομέας, και για άλλη μία φορά η Περιφέρειά μας θα μείνει ουραγός όλων των άλλων Περιφερειών της χώρας και της Ευρώπης.

Δεν είναι δυνατόν Περιφέρειες όπως της Κρήτης με κάλυψη δημόσιας δαπάνης ύψους 74% να ζητούν επί πλέον πόρους και η Περιφέρειά μας με κάλυψη δαπάνης μόλις 57% να εμφανίζεται ικανοποιημένη.

Καλούμε την Περιφέρεια αλλά και το ΓΕΩΤΕΕ εάν πραγματικά θέλουν την ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα και της βελτίωσης του εισοδήματος των αγροτών μας, να πάψουν να εξυπηρετούν τις πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες του κ. Αθανασίου, να παραδειγματιστούν από τις άλλες Περιφέρειας της χώρας και ειδικά την Περιφέρεια της Κρήτης και να ζητήσουν επιπλέον πόρους για την ένταξη όλων των επιλαχόντων επενδυτών (ή να καλύψει η ίδια η Περιφέρεια, από το δικό της προϋπολογισμό, τους επιλαχόντες).

Πέρυσι η Περιφέρεια, είχε διαθέσει έξτρα 20 εκατ. Ευρώ, πέραν του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομίας, για πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που αφορούσε τις τουριστικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο και είχε καλύψει δεκάδες προτάσεις. Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή να πράξει ανάλογα και να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλοι οι επιλαχόντες.

Τέλος, για άλλη μια φορά πληροφορούμε κάθε αρμόδιο  ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα φρόντισε να εξασφαλίσει με Υπερδέσμευση επί πλέον χρηματοδότηση ύψους 175 εκατ. ευρώ. και για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που υλοποιούνται από το πρόγραμμα Leader.

Ας μη ολιγωρήσουν κι εδώ και ας φροντίσουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πιστώσεις που απαιτούνται και ζητεί η ΕΤΑΛ Α.Ε. γιατί οι επενδύσεις που εντάσσονται και στο πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των νησιών μας.

Μοιράσου το άρθρο!