Πολιτική

06/09/2012 - 17:27

Θα γίνει άρση της Βουλευτικής ασυλίας;

Θα γίνει άρση της Βουλευτικής ασυλίας;

«Η καθυστέρηση που υπάρχει δεν έχει την παραμικρή σκοπιμότητα και είναι απόρροια των συνεχών νομοθετικών ρυθμίσεων και των τυπικών διαδικασιών που είναι υποχρεωμένη η Περιφέρεια να ακολουθεί», τόνισε ο Ν. Γιακαλής. Όσο για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, ο Π. Βογιατζής επισημαίνει ότι αυτή αίρεται με απόφαση της Βουλής και μόνο εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα και φυσικά κριθεί απαραίτητο κάτι τέτοιο. 

 
Τη διαπίστωση ότι προχωρούν με ρυθμούς χελώνας οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκκαθάριση της ΑΕΝΑΛ, έκαναν χθες κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου οι επικεφαλής των παρατάξεων «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας και «Λαΐκής Συπείρωσης» Στρατής Κόρακας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. 
Οι σχετικές αναφορές έγιναν στη συζήτηση του 5ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε στην «έγκριση ανάθεσης της εκκαθάρισης της «Αμιγούς Νομαρχιακής Επιχείρησης της πρώην Ν.Α. Λέσβου με την επωνυμία Α.Ε.Ν.Α.Λ. στους ορκωτούς λογιστές Παναγιώτη Αλαμάνο και Επαμεινώνδα Γκίπαλη της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές Α.Ε.» 
Σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, έχουν έρθει οι δύο ορκωτοί λογιστές στη Λέσβο, προκειμένου να αναλάβουν το έργο. Το κόστος, θα περάσει από την οικονομική επιτροπή. 
 
ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Παίρνοντας το λόγο ο Β. Τεντόμας, υπογράμμισε ότι το θέμα είναι σοβαρό και μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι υποχρεώσεις και τα σπασμένα που πρέπει να πληρωθούν. «Εδώ έχουμε διάσταση απόψεων, της προηγούμενης Νομαρχιακής Αρχής και του διάδοχου σχήματος που είναι η Περιφέρεια. Από τη μία, ο Π. Βογιατζής αναφέρει ότι η Περιφέρεια δεν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες που δρομολόγησε η Νομαρχία, αλλά δεν μπόρεσε να τελειώσει και από την άλλη, είναι οι ισχυρισμοί του Περιφερειάρχη ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να νομιμοποιήσει ενέργειες του παρελθόντος, που βρίσκονται υπό διοικητική και δικαστική έρευνα. Ανάμεσα σ αυτές τις δύο απόψεις, η υπόθεση προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Αναρωτιέμαι τι διαφορά έχει η απόφαση που πήραμε πριν τρεις μήνες μ αυτή που λαμβάνουμε σήμερα. Πρέπει κατά την άποψή μου να προχωρήσει άμεσα η ανάθεση και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της αμοιβής και να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάριση και όχι αοριστολογίες του τύπου από τρεις μήνες έως τρία χρόνια». 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Στρατή Κόρακα, που σημείωσε ότι οι διαδικασίες αυτές θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί και σήμερα να έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα. «Υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση για μια σημαντική υπόθεση που αποτελεί ανοιχτή πληγή και δημιουργεί σχόλια εναντίον ανθρώπων κ.λπ. Πρέπει τελικά να δούμε ποιος έφταιξε και εντέλει ποιος θα πληρώσει». 
 
ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ
Ο Ν. Γιακαλής, απαντώντας στους Τεντόμα και Κόρακα σημείωσε ότι η καθυστέρηση που υπάρχει δεν έχει την παραμικρή σκοπιμότητα και είναι απόρροια των συνεχών νομοθετικών ρυθμίσεων και των τυπικών διαδικασιών που είναι υποχρεωμένη η Περιφέρεια να ακολουθεί. «Εξάλλου, τόνισε ο Ν. Γιακαλής, υπήρξε και μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, να στείλει την απάντησή του στο αίτημά μας και χρειάστηκαν επανειλημμένες οχλήσεις για να καταλήξουμε κάπου». 
 
Θ ΑΡΘΕΙ Η ΑΣΥΛΙΑ;
Η συζήτηση έκλεισε με την ερώτηση του Β. Τεντόμα προς τον Παύλο Βογιατζή, αν θα ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, σε περίπτωση που υπάρξουν δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της ΑΕΝΑΛ. 
Ο Π. Βογιατζής απαντώντας στο Β. Τεντόμα, είπε μεταξύ άλλων ότι η βουλευτική ασυλία αίρεται με απόφαση της Βουλής και μόνο εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα και φυσικά κριθεί απαραίτητο κάτι τέτοιο. 
 
πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!