Πολιτική

15/11/2019 - 06:30

Θέλει και δεν θέλει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ... Τι απαντά ο Π. Πίτσιος για τη συμμετοχή του Δήμου στον Ο.Τ.Α.Λ.

Είναι προφανέστατο ότι ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου, σήμερα δεν εκπροσωπεί το νέο Δήμο Δυτικής Λέσβου, όπως δεν εκπροσωπεί και το νέο Δήμο Μυτιλήνης, δεδομένου ότι παρά τις επίμονες προσπάθειές μου ως συντονιστής του (από την ακριβώς επόμενη ημέρα των εκλογών), για συνεύρεση όλων των εμπλεκομένων, ώστε να υπάρξει τροποποίηση καταστατικού (λόγω της διάσπασης του ενιαίου Δήμου) και σύγκλισης Γενικής Συνέλευσης για τον ορισμό - εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, δεν υπήρξε ακόμη ανταπόκριση.

Και φυσικά οι εμπλεκόμενοι που συμμετέχουν στον Ο.Τ.Α.Λ., όπως είχα ενημερώσει τη νέα (εν δυνάμει) Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Τουρισμού - Πολιτισμού κατά την πρόσφατη συνάντησή μας, είναι όλοι οι τουριστικοί φορείς του τόπου (δημόσιοι και ιδιωτικοί), γεγονός που μετά από καθολική επιθυμία, συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της Λέσβου (ασχέτως αν, για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή μου, το Δ.Σ. έχει να συνεδριάσει πολύ καιρό, ενώ ουδέποτε ο Οργανισμός χρηματοδοτήθηκε από τους βασικούς υποστηρικτικούς πυλώνες, σε αντίθεση με άλλους μη θεσμικούς φορείς).

Ωστόσο, όπως ακριβώς είχα συζητήσει με το Γεν. Γραμματέα κ. Άρη Ελευθερίου, ο Ο.Τ.Α.Λ. συνεχίζει να λειτουργεί με το ισχύον σχήμα (όπως ίσχυε με το Δήμο Λέσβου), μέχρι που να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τροποποιητικές διαδικασίες (στην αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχει κενό εξουσίας, όπως συμβαίνει με όλα τα νομικά πρόσωπα).

Στο πλαίσιο αυτό, έλαβα γραπτή εντολή από το σημερινό Πρόεδρο του Ο.Τ.Α.Λ. κ. Σπύρο Γαληνό (αρ, πρωτ. 63 / 9.9.2019), η οποία απευθυνόταν και στους δύο νεοσύστατους Δήμους, προκειμένου να οργανώσουμε τη συμμετοχή της Λέσβου, σε 5 εκθέσεις του εσωτερικού, μέχρι το τέλος του 2019.

Στις τηλεφωνικές επαφές με όλους τους αρμόδιους παράγοντες του Δήμου Δυτικής Λέσβου, καθώς και με τους αντίστοιχους του Δήμου Μυτιλήνης, που ακολούθησαν την επιστολή Γαληνού, δεν υπήρξε καμία άρνηση για τη διοργάνωση των εκθέσεων αυτών (ούτε προφορική προς εμένα, ούτε έγγραφη προς την επιστολή Γαληνού). Η μόνη άρνηση που πράγματι υπήρξε, ήταν η χρηματοδότησή τους, δεδομένων των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο νέοι Δήμοι, με τους προϋπολογισμούς τους, κ.ο.κ. Αντιθέτως μάλιστα, ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Ταξιάρχης Βέρρος, υπερθεματίζοντας, μου είχε τονίσει, ότι όχι μόνο θα συμμετέχει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, αλλά θα εκπροσωπηθεί με τη συμμετοχή της αιρετής συμβούλου κ. Μιχαέλλας Καψάλη, η οποία είχε σχετική εμπειρία από αντίστοιχες δράσεις του παρελθόντος. Ακολούθησαν αρκετές επαφές με την ίδια, στο πλαίσιο διοργάνωσης της πρώτης από τις 5 εκθέσεις, αλλά προσωπικοί λόγοι δεν της επέτρεψαν να ξαναασχοληθεί (όπως μου είχε αναφέρει).

Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω (συμμετοχή ή όχι των Δήμων, στην παρούσα φάση), ο Ο.Τ.Α.Λ. διοργανώνει την παρουσία στις εκθέσεις αυτές, προωθώντας το σύνολο της Λέσβου και φυσικά όλες τις περιοχές του νησιού. Με δεδομένο δε, ότι τα πάντα χρηματοδοτούνται μέσω ιδιωτικών χορηγιών, η μόνη ανάμειξη των δύο νεοσύστατων Δήμων, αν εξαιρέσουμε τη διάθεση ενός υπαλλήλου, είναι η εμφάνισή τους στη μετώπη των περιπτέρων και η αναγραφή τους (ως υποστηρικτές) στις διάφορες ετικέτες που χρησιμοποιούνται, καθώς και στα δελτία τύπου.

Δεδομένου δε ότι αύριο το πρωί (15 Νοεμβρίου 2019), ξεκινάει η έκθεση "GREEK PANORAMA: ALTERNATIVE TOURISM & GASTRONOMY" στο Ζάππειο Μέγαρο, στην οποία συμμετέχει ο Ο.Τ.Α.Λ. σε στενή συνεργασία με την "Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής" και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι πολλών Συλλόγων αποδήμων της Δυτικής Λέσβου, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, αν ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, θα εμφανίζεται ή όχι στα προαναφερόμενα εμφανή σημεία του stand. Είναι προφανές από τα προαναφερόμενα, ότι βάσει του μέχρι σήμερα σχεδιασμού, προβλέπεται να εμφανίζεται, αλλά με το εν λόγω μήνυμα ενότητας, που μόλις τώρα διάβασα, δεν είναι αυτονόητο.

  

Με εκτίμηση, 

ΠΑΝΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ 

Συντονιστής Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε.

 

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!