Πολιτική

04/10/2018 - 05:43

"Θέλω η Μόρια να μην είναι η μοίρα τους"

Τ

ο Ποτάμι συνεχίσει την καμπάνια του με τίλο: https://thelopotami.gr/ και σήμερα επικεντρώνεται στο θέμα της Μόριας . "Θέλω η Μόρια να μην είναι η μοίρα τους".
 


“Είναι πρώτιστη ανάγκη η προστασία των ανηλίκων στα κέντρα υποδοχής καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου”

Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας Ασύλου, 36.227 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στη χώρα μας, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2018. Απ’ αυτούς οι 8.823 ήταν παιδιά ηλικίας μέχρι 13 ετών ενώ 2.800 ήταν έφηβοι μέχρι 17 ετών. Περίπου το ένα τρίτο δηλαδή όσων αιτήθηκαν άσυλο ήταν ανήλικα άτομα, ενώ αρκετά απ’ αυτά ήταν ασυνόδευτα.

Από τους ανήλικους που έχουν εισέλθει στη χώρα μας, ένα μεγάλο ποσοστό διαμένει σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά υποδοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, στο οποίο συνωστίζονται περίπου τριπλάσιοι άνθρωποι από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί. Η αυτοψία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη κατέδειξε για άλλη μια φορά τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, την περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ενώ καθημερινές είναι οι αναφορές για περιστατικά έντονης βίας, ακόμα και σεξουαλικής, με θύματα πολλές φορές μικρά παιδιά. Τρομακτική είναι επίσης η διαπίστωση ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών 6-18 ετών που ελέγχθηκαν, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας, είχαν αυτοτραυματιστεί, είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Το Ποτάμι θεωρεί επιτακτική και πρώτιστη ανάγκη την προστασίας των ανηλίκων στα κέντρα υποδοχής καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου.

Για τη διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα έχει λάβει επανειλημμένα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων, ωστόσο οι συνθήκες διαβίωσης παιδιών και ενηλίκων στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες. Η σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό θα εξασφαλιστεί αν υπάρχουν έλεγχοι και διαφάνεια και όχι μικροπολιτικές συμπεριφορές που ευνοούν την δράση κυκλωμάτων.

Μοιράσου το άρθρο!