Πολιτική

22/01/2020 - 12:00

Θέλουμε πίσω τα νησιά μας... θέλουμε πίσω τη ζωή μας!!!

Μυτιλήνη, Δημοτικό Θέατρο - Τετάρτη 22 Ιανουαρίου ώρα 12:00

Οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες κινητοποιήσεις για το μεταναστευτικό με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

 

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου  Λέσβος - Χίος - Σάμος 

22 Ιανουαρίου θα κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα καταστήματα με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων και στις 12 το μεσημέρι στην πρωτεύουσα κάθε νησιού θα γίνει συγκέντρωση - διαμαρτυρία με συμμετοχή όλων των φορέων. Για τη Λέσβο η συγκέντρωση θα γίνει  έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ( σε περίπτωση βροχής θα γίνει εντός του  Δημοτικού  Θέατρο) 

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου - Αθήνα, Υπουργείο Εσωτερικών 

 23 Ιανουαρίου οι  Δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου   και  ο Περιφερειάρχης θα μεταβούν στην Αθήνα για την επίδοση σχετικού ψηφίσματος των νησιωτών. 

 

Αυτή είναι η πρώτη φάση των κινητοποιήσεων καθώς ανάλογα με τη στάση της Κυβέρνησης θα υπάρχει κλιμάκωση. 

δ

------

Ποιοι συμμετέχουν εκτός από τους Δήμους και την Περιφέρεια:

(Το  άρθρο ενημερώνεται διαρκώς με όλες τις ανακοινώσεις )

 

Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης:

Στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Καταστημάτων Εστίασης Μυτιλήνης "ΑΣΠΙΔΑ" που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 αποφασίστηκε μεταξύ άλλων θεμάτων η καθολική συμμετοχή των μελών μας στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Περιφέρεια την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. Τα καταστήματα μας θα είναι κλειστά και θα ενώσουμε την φωνή μας με όλους τους κατοίκους του νησιού για την απαράδεκτη κατάσταση που βίωνουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια από το μεταναστευτικό -προσφυγικό ζήτημα.  Όταν οι προεκλογικές υποσχέσεις για αποσυμφόρηση και λύση του θέματος που υπάρχει τόσα χρόνια έρχονται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις για νέες δομές,  χωρίς κανένας να μπορεί να μας πείσει ότι οι ροές θα σταματήσουν, θεωρούμε ότι ΟΛΟΙ πρέπει να φωνάξουμε ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.  Απαιτούμε να βρεθούν  άμεσα λύσεις και δεν μας αρκεί μια προσωρινή αποσυμφόρηση με αντάλλαγμα μία νέα δομή ούτε η επέκταση των υφιστάμενων.

 Ο Σύλλογος μας αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της  οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού. Περιμένουμε από την Περιφέρεια και τους υπόλοιπους φορείς να μας ενημερώσουν σχετικά με τις δράσεις που προτίθενται να κάνουν και τους καλούμε για μία ακόμη φορά να συνεργαστούν με τον σύλλογο μας γιατί η επιτυχία των δράσεων βασίζεται στην ενότητα και στην  μαζική συμμετοχή όλων των φορέων του τόπου.

 

Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης:

O Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης , ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλο το Βόρειο Αιγαίο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό,  καλεί τους καταστηματάρχες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου όλη την ημέρα και να παρευρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 12:00 το μεσημέρι.

 

Επιμελητήριο Λέσβου

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου σε έκτακτη συνεδρίαση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, αποφάσισε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, και καλεί τις επιχειρήσεις μέλη του, να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις αυτές.

 

 Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου 

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου, πιστή στις ηθικές αξίες που πρεσβεύει και αναλογιζόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στην κοινωνία, συντάσσεται μαζί με τους κατοίκους ολόκληρης της Λέσβου προκειμένου όλοι μαζί να στείλουμε ένα ηχηρό, ειρηνικό και χωρίς ακρότητες μήνυμα για άμεση λύση του μεταναστευτικού.

 Το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό την Τετάρτη 22/01/2020.

 • ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
 • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ
 • ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ
 • ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ….

 

Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου

Το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου με ομόφωνη απόφαση του Δ. Συμβουλίου στηρίζει αγωνιστικά τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει η Περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς του Βορείου Αιγαίου και καλεί τα  μέλη του να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση για το μεταναστευτικό που διοργανώνεται την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στην Μυτιλήνη.

 

Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λέσβου

Αγαπητοί επιβάτες σας πληροφορούμε ότι την ΤΕΤΑΡΤΗ 22/01/2020 δεν θα εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο από και προς τα χωριά λόγω της συμμετοχής του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

Ψήφισμα  Λεσβιακών   Συλλόγων  της Αττικής

To  προσφυγικό –μεταναστευτικό συνεχίζει να ταλανίζει τα χωριά και το νησί μας. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και αυξάνονται. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση θα χειροτερεύει και για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και για αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους.

Οι  Λεσβιακοί  Σύλλογοι  της Αττικής που συνυπογράφουμε  ζητάμε

 • Tην άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, με στόχο το ταχύτερο κλείσιμο του «σύγχρονου Νταχάου» της Μόριας.
 • ΚΑΜΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.
 • Ο έλεγχος χορήγησης ασύλου να γίνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε οι πρόσφυγες- μετανάστες να μετακινούνται στις χώρες που επιθυμούν.
 • Όσοι παραμείνουν στη χώρα μας να μεταφερθούν σε χώρους αξιοπρεπούς διαβίωσης ή σε σπίτια και να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Οι συμφωνίες των προηγούμενων και τωρινής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία δεν απέδωσαν.Να σταματήσουν οι πόλεμοι και να βοηθηθούν οικονομικά οι χώρες προέλευσης  για να εκλείψουν οι λόγοι προσφυγιάς και μετανάστευσης.

Υπογράφουν: Σύλλογος των Απανταχού Αγριτών Λέσβου /  Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου / Σύλλογος Βρισαγωτών / Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων “Ο Θεόφραστος /  Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου / Σύλλογος  ΝΕΟΧΩΡΙΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ «0  ΜΠΟΡΟΣ» / Παγγεραγωτικός Σύλλογο Μυτιλήνης Αθηνών  / Σύλλογος  Παφλιωτών Αθήνας (Πάμφιλα, Μόρια, Παναγιούδα, Αφάλωνας, Θερμή)  /  Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής ” Βενιαμίν ο Λέσβιος / Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Σιγριανών ”Το Σίγρι” / Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών Αμαρουσίου και Όμορων Δήμων”Νόστος2006” /  Παλλεσβιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΜΟΡΙΑΣ-ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Οι κάτοικοι των όμορων με το ΚΥΤ  Μόριας κοινοτήτων μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέου κλειστού και φυλασσόμενου κέντρου, τις αντιδράσεις από ομάδες συμφερόντων , τις λαικιστικές, τοπικιστικές, διχαστικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις και τη σχεδιαζόμενη κινητοποίηση από την Περιφέρεια στις 22 και 23 τρέχοντος μηνός, ενημερώνουμε  τους συμπολίτες μας  ότι

Συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις.
Στηρίζουμε την Περιφέρεια στην προσπάθειά της αυτή .

Εξακολουθούμε όμως να εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει , για  την οποία αγωνιζόμαστε 2 χρόνια τώρα και η οποία  υπήρξε και η προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης , της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφέρειας.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Αυτό θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που εμείς βιώνουμε εδώ και 5 χρόνια. Το που και πως θα γίνει δεν είναι δικό μας θέμα αλλά της Κυβέρνησης. Εκείνη διαχειρίζεται τον επιχειρησιακό σχέδιασμό του. Το ζήτημα για μας είναι το κατά πόσο θα υλοποιηθεί σωστά και αποτελεσματικά.

Κάθε εμπόδιο ή άρνηση με τη μορφή του ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ  θεωρούμε ότι στρέφεται εναντίον μας, δέχεται, διαιωνίζει και νομιμοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση  και συνοδεύεται από τις ευθύνες που  αναλογούν.

Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι λύση του μεταναστευτικού χωρίς επαρκή και αποτελεσματική επιτήρηση των συνόρων , έλεγχο  των ΜΚΟ , επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και επαναπροωθήσεις δε νοείται. Ελπίζουμε όμως όλα τα παραπάνω να καταφέρουν να υλοποιηθούν και να λειτουργήσουν συνδυαστικά.

 • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου    Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας   και όμορων Κοινοτήτων  Αθανάσιος Ψούνος           
 • Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μόριας Ιωάννης Μαστρογιάννης
 • Ο Πρόεδρος της Κοινότητας  Παναγιούδας  Ευάγγελος Βιόλατζης                                            
 • Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αφάλωνα Κωνσταντίνος Κουρογένης
 • Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παμφίλων Αντωνέλλος Αντώνιος
 • Ο Πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Μόριας Γκάγκας Μιχάλης

 

Η διαφοροποίηση από το Εργατικό Κέντρο

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παλλεσβιακής απεργίας για την Τετάρτη 22/1 ενάντια στα νέα σχέδια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων (Hot Spots). 
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

Η Κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας την σκυτάλη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες ενώ την ίδια στιγμή παραμένει αδιάφορη για τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού. Η αντίδραση του Λεσβιακού λαού στα σχέδια της Κυβέρνησης για νέα hot spot είτε κλειστά είτε ανοιχτά πρέπει να είναι αντίδραση που να χτυπάει στη ρίζα του προβλήματος και να προβάλλει την μόνη ρεαλιστική λύση που δεν είναι άλλη από το κλείσιμο των hot spot και τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. 
Απαιτούμε – Διεκδικούμε:
•    Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο - φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.
•    Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
•    Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
•    Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
•    Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
•    Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των «hot spots» ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Μοιράσου το άρθρο!