Πολιτική

31/05/2011 - 11:55

Θεσσαλονίκη:Καλοκαίρι ελπίζουν και στο "Μυτιλήνη"

Μόλις ένα πλοίο με ένα δρομολόγιο την εβδομάδα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα νησιά του Αιγαίου. Η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου από αύριο βρίσκει για μία ακόμη χρονιά τη Θεσσαλονίκη ακτοπλοϊκά απομονωμένη, καθώς προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως άλλο δρομολόγιο. Ετσι, όσοι προγραμματίζουν τις διακοπές τους έγκαιρα, είναι υποχρεωμένοι, εφόσον θέλουν να μεταβούν σε κάποιο νησί, να κλείνουν είτε αεροπορικά εισιτήρια είτε ακτοπλοϊκά από τον Πειραιά.

Σύμφωνα με τους ναυτιλιακούς και τουριστικούς πράκτορες, αυτήν τη στιγμή εκτελείται μόλις ένα δρομολόγιο πλοίου από τη Θεσσαλονίκη. Το ΕΓ/ΟΓ «Ταξιάρχης» αποπλέει κάθε Δευτέρα στις 19:00 (στις 17:00 από την επόμενη εβδομάδα) για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Βαθύ Σάμου. Οι τουριστικοί πράκτορες αναμένουν και τη δρομολόγηση του πλοίου «Μυτιλήνη», το οποίο θα εκτελεί, πιθανόν, κάθε Σάββατο το δρομολόγιο για Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο και Πειραιά, καθώς και του πλοίου «Αλκυόνη» κάθε Κυριακή (και ενδεχομένως Τετάρτη, από τις αρχές Ιουλίου) για Σκόπελο και Σκιάθο. Πάντως, μέχρι στιγμής τα δρομολόγια των δύο συγκεκριμένων πλοίων δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν είναι δυνατές οι κρατήσεις θέσεων για επιβάτες και οχήματα.

Το ίδιο ισχύει και για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα Δωδεκάνησα και τη Σάμο. Την περασμένη εβδομάδα από το Επιμελητήριο της Σάμου έγινε γνωστό ότι πλοίο της «Blue Star Ferries» (πιθανόν το «Blue Horizon», που μεταφέρει 1.505 επιβάτες και 630 οχήματα) θα ξεκινήσει άμεσα δρομολόγια μια φορά την εβδομάδα από Θεσσαλονίκη για Λέσβο, Χίο, Σάμο, Πάτμο, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο. Μέχρι στιγμής ούτε η εταιρία επιβεβαιώνει την έγκριση του συγκεκριμένου δρομολογίου, ούτε από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων έχει ανακοινωθεί η έγκριση του δρομολογίου αυτού. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εφόσον το πλοίο αναλάβει την επιδοτούμενη γραμμή για τα Δωδεκάνησα, θα εκτελεί ακόμη ένα δρομολόγιο την εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη για τα νησιά των Κυκλάδων (ίσως και την Κρήτη).

«Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση και ούτε έχουμε τη δυνατότητα να εκδίδουμε εισιτήρια για άλλο πλοίο εκτός από τον ''Ταξιάρχη''. Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά το καλοκαίρι έφτασε και ακόμη δε γνωρίζουμε ούτε πόσα ούτε ποια πλοία θα έχουμε από τη Θεσσαλονίκη. Κόσμος έρχεται και ζητάει πληροφορίες, όμως δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε από τη Θεσσαλονίκη και μετακινούνται από το λιμάνι του Πειραιά», σημείωσε ο Βλαδίμηρος Καραχαρίσης, ναυτιλιακός πράκτορας.

Από τον Πειραιά...

«Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά η Θεσσαλονίκη είναι απομονωμένη ακτοπλοϊκά. Εμείς δεν μπορούμε να οργανώσουμε εκδρομές με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και υποχρεωνόμαστε, για όποιον θέλει να κλείσει από τώρα διακοπές, είτε να κλείνουμε αεροπορικά εισιτήρια σε όποιο νησί υπάρχει αεροδρόμιο, είτε να τον στέλνουμε από τον Πειραιά», πρόσθεσε ο Δημήτρης Μαντούσης, πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης.

Σημειώνεται ότι, παρά τις δεσμεύσεις ακτοπλόων ότι θα προχωρούσαν σε μείωση των ναύλων έως 10% από την 1η Ιουνίου, λόγω της κατάργησης ορισμένων τελών υπέρ τρίτων, μέχρι στιγμής οι ναύλοι παραμένουν σταθεροί, όπως διαμορφώθηκαν από τις αρχές του έτους, αυξημένοι περίπου κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι. Ενδεικτικά, από τη Θεσσαλονίκη το εισιτήριο επιβάτη για Λήμνο ανέρχεται σε 24 ευρώ και για το ΙΧ σε 66 ευρώ, ενώ για τη Μυτιλήνη ο επιβάτης πληρώνει 38 ευρώ και για το ΙΧ 127 ευρώ.

πηγή: Αγγελιοφόρος

Μοιράσου το άρθρο!