Πολιτική

05/08/2020 - 16:34

Θετικές εκτιμήσεις για το έργο του βιολογικού της νότιας πόλης στη συνάντηση Χιωτέλλη - Φλώρου

Στα πλαίσια της παρακολούθησης και του ελέγχου της πορείας ενός πολύ σημαντικού έργου για τους κατοίκους της πόλης της Μυτιλήνης, του έργου της ΔΕΥΑΛ «Αποχέτευση και Επεξεργασία Λυμάτων των οικισμών της Νότιας περιοχής Δ.Ε. Μυτιλήνης» με χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ,με απόφαση ένταξης Α.Π.41739 /30-05-2019 του τότε Υπουργού Εσωτερικών Α.Χαρίτση,  η επικεφαλής της παράταξης με «ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» Χιωτέλλη Εριφύλη,επισκέφθηκε  τον  Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ Φλώρο Γεώργιο για να ενημερωθεί σχετικά.

Σας θυμίζουμε πως σε προηγούμενη ενημέρωση της παράταξής μας (Φεβρουάριο του 2020) η υπηρεσία, μας είχε ενημερώσει ότι:

α)Το έργο του βιολογικού της νότιας πόλης (όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε) είναι ένα έργο προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων  ευρώ περίπου. Τα χρήματα αυτά αφορούν το έργο της αποχέτευσης,  που έχει προϋπολογιστεί για το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, καθώς  και το έργο της ύδρευσης που έχει προϋπολογιστεί  για το ποσό των 10 εκ. ευρώ περίπου.

β)Μελέτη υπάρχει και για το έργο της ύδρευσης και για το έργο της αποχέτευσης. Αυτό που χρειάζεται είναι η επικαιροποίηση  της.  

 

γ) Στο Φιλόδημοείναι  είναι ενταγμένο μόνο το κομμάτι της αποχέτευσης  για 5 εκ ευρώ περίπου.  Μια άλλη διαδικασία η οποία εκκρεμεί και πρέπει να ολοκληρωθεί για να μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών  της έγκρισης δανείου για το υπόλοιπο ποσό από το παρακαταθηκών, μια διαδικασία  που ακολουθείται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις .

Ενημερωθήκαμε λοιπόν από τον κ. Φλώρο πως η επικαιροποίηση της μελέτης έχει γίνει, αλλά προέκυψε μια νέα καθυστέρηση εξαιτίας της αλλαγής του χρηματοδοτικού προγράμματος με την κατάργηση του Φιλόδημου και την ενεργοποίηση του προγράμματος Αντώνη Τρίτση. Η αλλαγή αυτή επέφερε αίτημα εκπλήρωσης επιπλέον όρων από το παρακαταθηκών,προκειμένου να προχωρήσει στην έγκριση του δανείου. 

Η εκτίμηση του κ Φλώρου είναι πως πολύ γρήγορα θα ολοκληρωθεί η εκπλήρωση των επιπλέον όρων από την υπηρεσία.

Αμέσως μετά και πιθανόν μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεδριάσει το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων για την έγκριση της μελετοκατασκευής. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Φλώρο θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΥΑΛ να δημοπρατήσει το έργο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά μας τονίσαμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη υλοποίησης αυτού του έργου και επισημάναμε, πως η ΔΕΥΑΛ πρέπει άμεσα να δρομολογήσει την ένταξη της χρηματοδότησης  των επιπλέον 10 εκ. ευρώ που χρειάζονται για την ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης αλλά και των 10 εκ. ευρώ,  για το έργο της ύδρευσης. Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώτης Τρίτσης φαίνεται να δίνει τέτοιες δυνατότητες και για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά επείγουσα η σύνταξη πρόταξης ένταξης χρηματοδότησης του υπόλοιπου έργου, μέχρι το τέλος του 2020.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του έργου και να πιέζουμε για την ολοκλήρωση του.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

 

Μοιράσου το άρθρο!