Πολιτική

31/05/2020 - 10:20

Τι δουλειά έχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΕΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ

ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ» ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ 

Ακαδημαϊκοί του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετέχουν μαζί με κυβερνητικά στελέχη στο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοσύστατου «Παρατηρητήριου για την δημοκρατία στα Βαλκάνια , την Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο», που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη συνεδρίαση του δόθηκε με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές ο στόχος: «Αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση η Ελλάδα, πρέπει να αναβαθμιστεί και να ενδυναμώσει τον ρόλο και την επιρροή της στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς , λειτουργώντας ως δύναμη εμπιστοσύνης και σημείο αναφοράς σε μια ευαίσθητη περιοχή».

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, λέει ο λαός μας…

Έτσι και τα ευχολόγια του Δ.Σ. ότι «μέσα από τον διάλογο και τις συνεργασίες που θα προκύψουν, να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στην εδραίωση της δημοκρατίας, της ασφάλειας, της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή…», δεν κάνουν την πραγματικότητα!

Γιατί η πραγματικότητα σήμερα πεισματικά φωνάζει:

  • ότι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου, έχει μετατραπεί σε ένα εύφλεκτο ναρκοπέδιο από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. 

  • Ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ με την στήριξη και των υπολοίπων αστικών κομμάτων που χώνει όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, μας οδηγεί σε μεγάλους κινδύνους όπως και τους λαούς των γειτονικών χωρών. 

Τίποτα καλό δεν έχει να περιμένει ο λαός και η νεολαία από την «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας μας!

Ας σκεφτούμε, η ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης:

  • Απέτρεψε μήπως την τούρκικη προκλητικότητα, την ανοιχτή αμφισβήτηση των συνόρων όταν από την αρχή του χρόνου οι παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα έφτασαν περίπου τις 1.000, ενώ οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο τις 300;

  • Εμπόδισε τις ορέξεις τις τούρκικης αστικής τάξης να αμφισβητήσει τα σύνορα στον Έβρο, όπως αυτά είχαν καθοριστεί από το 1926 λόγω της υποχώρησης του νερού του ποταμού;

  • Φρέναρε την αξιοποίηση από πλευράς Τουρκίας, της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τον αυθαίρετο καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, με σκοπό την έναρξη ερευνών νότια της Κρήτης; 

  • Σταμάτησε μήπως το παζάρι που κάνει η Τουρκία, αξιοποιώντας τους ξεριζωμένους ως «διαπραγματευτικό χαρτί» , όταν εκτοξεύει απειλές περί έντασης των προσφυγικών ροών στα νησιά και ενδεχομένως προς τον Έβρο;

Η αλήθεια είναι ότι η «ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας μας στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς», βυθίζει τον λαό και την νεολαία στην δίνη επικίνδυνων εξελίξεων την ευρύτερη περιοχή. Καμία δουλειά δεν έχει η χώρα μας να στέλνει στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, να παίρνει ενεργά μέρος στο αιματοκύλισμα των λαών, παραχωρώντας λιμάνια, γη και αεροδρόμια.

Καμία ασφάλεια δεν μπορούμε να νιώθουμε όταν η χώρα μας (όπως και η Τουρκία) όντας μέλος του ΝΑΤΟ, συμμετέχει σε επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των λαών. 

Τι δουλειά έχουν τα Ακαδημαικά Ιδρύματα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σχεδιασμούς που μόνο περιπέτειες, αμφισβητήσεις, κυριαρχικών δικαιωμάτων, πόνο και δυστυχία σημαίνουν για τους λαούς;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν είναι η πρώτη φορά που προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες. Δεν είναι πολύ μακριά το καλοκαίρι του 2019, όταν το ίδρυμα παραχωρούσε οπτικές ίνες σε μη επανδρωμένο αερόπλοιο της FRONTEX τύπου Ζέπελιν, που βρέθηκε στη Σάμο για να «παρακολουθεί τα εδαφικά και θαλάσσια σύνορα》. Δεν εμπόδισε ούτε αυτή η 《προσφορά》 τις εκατοντάδες παραβιάσεις, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Είναι τουλάχιστον προκλητικό , το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που έχει έδρα τα νησιά που γνωρίζουν τα αποτελέσματα των επικίνδυνων σχεδιασμών, που είναι εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ξεριζωμένοι από το φυτίλι των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας, να επιλέγει να γίνεται «επιστημονικός συνεργάτης» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. 

Η θέληση μας για να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα την επιστήμη μας δεν έχει καμία σχέση με τέτοιους σχεδιασμούς! Αντίθετα, η μελέτη και η εξέλιξη των επιστημών μπορούν και πρέπει να αφιερώνονται στο σχεδιασμό που θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής του λαού!

 

Το πανεπιστήμιο, οι ακαδημαϊκοί, οι φοιτητές του, πρέπει να είναι στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του! Όχι απέναντι του!

Όλοι οι φοιτητές, οι καθηγητές, όλο το προσωπικό του Ιδρύματος να εντείνουμε την πάλη μας για:

  • Την μη αλλαγή συνόρων

  • Την απεμπλοκή της χώρας μας , από τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή

  • Την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ

  • Το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των υπόλοιπων βάσεων και την αποχώρηση από όλες τις αποστολές εκτός συνόρων.

  • Τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και άμεση μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.

Μοιράσου το άρθρο!