Πολιτική

09/11/2020 - 14:06

Τι έλεγχοι έχουν γίνει στις σχολικές μονάδες του Βορείου Αιγαίου; - Ερώτηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου απηύθυναν την παρακάτω ερώτηση προς τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κ. Στ. Καμπούρη :

 

Προς: Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Στ. Καμπούρη

Κοιν: Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού κ. Παν. Χριστόφα

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Θέμα: Μέτρα ελέγχου της στατικής ικανότητας των εκπαιδευτικών μονάδων και προσεισμικός έλεγχος αυτών στα 10 νησιά της Περιφέρειας μας.

 

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου ,πού έπληξε τη Σάμο ,τη Χίο ,την Ικαρία και τα άλλα νησιά της περιοχής μας, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, καθώς συγκατελέγεται στις σεισμογενείς περιοχές, με έντονα, αρκετές φορές τα φυσικά αυτά φαινόμενα.

Να σας θυμίσουμε ότι στις 12 Ιούνη 2017 είχαμε μια αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα στη νότια Λέσβο, όπου ισοπεδώθηκε ένα ολόκληρο χωριό, η Βρίσσα μαζί και το Δημοτικό Σχολείο της. Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν και στα σχολικά κτίρια των γύρω χωριών, όπως του Πολιχνίτου.

Η ΛΑΣ Β. Αιγαίου και τότε είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά άπ' ότι φάνηκε σε “σε ώτα μη ακουόντων” αφού ως σήμερα δεν δόθηκε καμιά σημασία, δεν έγινε απολύτως τίποτα..Και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ούτε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή δεν υλοποίησε κάποιο σχεδίο προσεισμικού ελέγχου στις εκπαιδευτικές μονάδες και γενικότερα στους εργασιακούς χώρους του Ιδιωτικού και δημόσιου τομέα .

Να σας θυμίσουμε επίσης ότι κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 29ης Οκτωβρίου του 2020, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα, η Τροποποίηση του Τεχνικού προγράμματος της ΠΒΑ, όπου εμφανίζεται να υπάρχει το ποσό των 252.000 ευρώ, χωρίς καμιά πίστωση για το 2020 κάτι που σημαίνει ότι καμμιά ενέργεια  δεν εχει γίνει μέχρι σήμερα για προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτηρίων. Τουναντίον, το ποσό αυτό, μειωμένο κατά 25.000 ευρώ διατέθηκε προκειμένου να φτιαχτεί καμαναριό εκκλησίας...

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

 

1)Πόσες εκπαιδευτικές μονάδες και σε ποιες εκπαιδευτικές βαθμίδες υπάρχουν σε κάθε νησί της Περιφέρειάς μας;

2)Σε ποιες έγινε έλεγχος, μετά το σεισμό της 30ης Οκτώβρη και σε ποιες έγινε προσεισμικός έλεγχος από το σεισμό της 12 Ιουνίου 1017;

3)Ποια τα αποτελέσματα κατά νησί και σε πόσα έγινε αντισεισμική θωράκιση;

4)Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε για την αντιμετώπιση των ζημιών σ’ αυτά;

5)Τι μέτρα προτείνετε για την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων;

6)Πώς θα σχεδιάσετε την αξιοποίηση των 227.000 ευρώ πλέον, μετά την τροποποίηση (ποσό μηδαμινό λέμε εμείς, μπροστά στις ανάγκες και την υποχρέωση που έχουμε στην Ανθρώπινη Ζωή) που κάνατε, για προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων και γενικά των δημόσιων δομών και άλλων χώρων εργασίας και ψυχαγωγίας. 

7)Πόσα τα ετοιμόρροπα κτίρια και τι σκοπεύετε να κάνετε γι αυτά;

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑ.Σ

Αγλαία Κυρίτση

Γιώργος Αμπαζής

Σταμάτης Φιλιππής

Στυλιανός Σταμούλος

Μοιράσου το άρθρο!