Πολιτική

26/01/2023 - 15:21

Τι συμβαίνει με την ανάκληση της οικοδομικής άδειας στο Αφεντέλι της Ερεσού;

    Προς

τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κον. Ταξιάρχη Βέρο

 

Κύριε,

 Στις   30.3.3.22   το δημοτικό συμβούλιο της δυτικής Λέσβου συνεδρίασε εκτάκτως δια περιφοράς μετά από αίτημα 19 μελών του δημοτικού συμβουλίου.   Εκεί αποφασίστηκε  να ζητηθεί από τη ΥΔΟΜ η ανάκληση της οικοδομικής αδείας της κας. Καραγιάννη  για την κατασκευή που θέλει να ανεγείρει στην περιοχή Αφεντέλλη, μέχρις ότου οριστικοποιηθούν οι όροι δόμησης με βάση το Περιφερειακό Σχέδιο Βορείου Αιγαιου  και ζητούσε από εσάς να μεριμνήσετε για την υλοποίησή του.. Η απόφαση είχε λαβει τον αρ.47/22.

Εσείς ως επικεφαλής του δήμου και θεματοφύλακας των δημοτικών συμφερόντων ,παρόλο που   η δική σας παράταξη απείχε σύσσωμη από εκείνη τη συνεδρίαση, θα έπρεπε να το είχατε κάνει.

          Παρόλα αυτά , μπορείτε να το κάνετε τώρα  που έχετε στα χέρια σας   την απόφαση του διοικητικού εφετείου Πειραιά ,στο οποίο είχε προσφύγει η  πρωτοβουλία υπεράσπισης της παραλίας Ερεσού, σύμφωνα με την οποία  : αναστέλλει την εκτέλεση της Α/Α 383708/31.03.22 οικοδομικής άδειας  κατηγορίας 1 με προέγκριση της ΥΔΟΜ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ και επιβάλλει μάλιστα  στον δήμο την δικαστική δαπάνη των αιτούντων( 118 ευρώ). 

 

Απλά θα συνταχθείτε με την πλευρά του δημοσίου.

Ζητάμε λοιπόν  στο πλαίσιο της ομαλής  και δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου. να προχωρήσετε  άμεσα στην εκτέλεση αυτή της απόφασης.

Αν πάλι το έχετε κάνει, όπως υποστήριξε  ο πρόεδρος  στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση  παρακαλούμε να μας δοθεί ένα αντίγραφο της επίσημης οδηγίας σας προς την ΥΔΟΜ.. 

 

                  Με εκτίμηση

            Ζωγράφου Χρυσούλα, 

            Τσάκου Μαριανθη,

            Ζαφείρης Ευστράτιος,

            Πίτσα Ελένη

           Χήρας Νικόλαος,

           Καραθανάσης Γεώργιος

            Συκάς Ιωάννης

           Πανταχός Αντώνιος

            Βαξεβάνης Σταύρος

.......................................................................................................

 

 

Το σχόλιο από την Δημοτική Σύμβουλο Χρυσούλα Ζωγράφου για την απόφαση του εφετείου: 

 Η απόφαση του εφετείου αποτελεί μια νίκη των ανθρώπων που αγωνίζονται για τη διάσωση της παραλίας.

Οι δικαιολογίες στις οποίες η δημοτική αρχή στήριζε την μη υποστήριξη του αγώνα τους καταρρίπτονται από το σκεπτικό   επί του οποίου το διοικητικό εφετείο Πειραιά στήριξε την απόφασή του  και , ας το θυμηθούμε με λίγα λόγια, είναι το παρακάτω::

 

     .Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από την ΥΔΟΜ 

1.   ενώ είχε λήξει η προέγκριση, κάτι που δεν είναι σύννομο

2     ενώ το οικόπεδο ΔΕΝ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο καθώς ΔΕΝ έχει πρόσβαση μήκους 25 μέτρων σε αναγνωρισμένη οδό. Αντίθετα έχει πρόσωπο 4.5 μέτρα σε μη αναγνωρισμένη οδό.                                                                                                                                                                                                                                     

3.    χωρίς να έχει προηγηθεί υποχρεωτική έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης. Καθώς στο πλάνο  προβλέπονται  89 θέσεις στάθμευσης,                                               

 4.   για δόμηση ΜΗ κύριου τουριστικού καταλύματος μικρής δυναμικότητας. Όμως χωρίς  να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση και εκπόνηση ειδικής οικολογικής αξιολόγησης για την διατήρηση των περιοχών NATURA καθώς πρόκειται για τουριστικό συγκρότημα ΥΨΗΛΗΣ όχλησης. με κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 89 θέσεις στάθμευσης και αθλητικές εγκαταστάσεις.      Για το λόγο αυτό θα έπρεπε οι κατασκευές αυτές να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά ΠΡΙΝ την έκδοση της οικοδομικής άδειας. 

 Και τέλος, κάτι που καταρρίπτει τον ισχυρισμό  του δημάρχου ότι δεν ευθύνεται  για την ΥΔΟΜ αφού δεν είναι δική της προϊσταμένη αρχή : επιβάλλει στον Δήμο Δυτικής Λέσβου    την δικαστική δαπάνη των αιτούντων ίση προς 118 ευρώ!!!                                                              

Παρόλ΄  αυτά κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη. Μέχρι τη επαναχάραξη των γραμμών του αιγιαλού και της παραλίας. Μέχρι την έγκριση του χωροταξικού σχεδιασμού της περιοχής που θα λαμβάνει υπ΄όψιν του το μέγεθος της αξίας του τόπου.

Και ένα τελευταίο σχόλιο :  στον επόμενο δικαστικό αγώνα, χαρτί της υπεράσπισης θα είναι και η ακτομηχανική μελέτη της παραλίας.

Το πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι πρόθυμο να  την εκπονησει από πέρισυ .

Μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει υπογραφεί η προγραμματική  σύμβαση μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου!!! Γιατί κάτι που έψαχναν τα χρήματα, κάτι που έπρεπε να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός και κάτι που μετά

ξέχασαν την ανάληψή τους, πάει , πέρασε η χρονιά.  Και τώρα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού 2023, αφού στις αρχικές εγγραφές ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται το ποσόνι!!

Αν έγινε σκόπιμα ή όχι δεν το γνωρίζω. Εκείνο όμως που είναι γνωστό είναι ότι η γυναίκα του καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται.

Χρυσούλα Ζωγράφου

Μοιράσου το άρθρο!