Πολιτική

20/01/2021 - 08:08

Τι θα είναι τελικά το γραφείο του ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια; Άρθρο- παρέμβαση του Στρατή Νικολάου

Γράφει ο Στρατής Νικολάου *

Εκεί που το οργανωμένο  κράτος απουσιάζει οι πατέντες του κ. Αθανασίου θριαμβεύουν!

Το «Γραφείο» ΕΛΓΑ που φτιάχνεται στην Περιφέρεια χωρίς να είναι παράρτημα του ΕΛΓΑ, χωρίς να έχει δηλαδή καμία οργανική σύνδεση με τον ΕΛΓΑ, δεν  είναι τίποτα άλλο παρά ακόμα ένα εκλογικό γραφείο του κ. Αθανασίου που θα στελεχώνεται με δημόσιους υπαλλήλους της υπο-στελεχωμένης Περιφέρειας και ειδικά της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης που αντί να της δίνουν προσωπικό της αφαιρούν. Περισσεύουν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας και ειδικά οι γεωπόνοι ώστε η Περιφέρεια να στελεχώνει υποτιθέμενα  γραφεία του  ΕΛΓΑ, ενώ ο ΕΛΓΑ πρόσφατα απέλυσε έντεκα υπαλλήλους του;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να προχωρήσει στην γρήγορη έκδοση των συντάξεων και των αγροτικών αποζημιώσεων όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί, αντί να φτιάχνει δομές και κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών  στην περιφέρεια, αντί να βελτιώσει τα συστήματα  και την διαδικασία γρήγορης απονομής αγροτικών αποζημιώσεων και αγροτικών συντάξεων, αντί να βάλει έστω ένα υπάλληλο να σηκώνει τα κεντρικά τηλέφωνα του ΟΓΑ και να δίνει άμεσες και σωστές πληροφορίες στους αγρότες συντάσσει μνημόνια που επιτρέπουν τον κ. Αθανασίου  να  φτιάχνει «παραμάγαζα» για να εκμεταλλεύεται την αγωνία και τον πόνο της κοινωνίας «μοιράζοντας χάντρες σε ιθαγενείς».

Ένα γραφείο  ΕΛΓΑ βεβαίως και είναι απαραίτητο στο νησί μας, όμως πρέπει να δημιουργηθεί ως παράρτημα του ΕΛΓΑ στελεχωμένο με  τακτικούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ που γνωρίζουν  την εκτιμητική διαδικασία. Από το γραφείο,  που ετοιμάζουν τώρα, πρακτικά ο παραγωγός δεν θα έχει καμία ωφέλεια αφού ούτε το ύψος της εκτίμησης και των αποζημιώσεων θα καθορίζεται από αυτό, αλλά ούτε και η συντόμευση των διαδικασιών θα γίνει γρηγορότερη.  Αν ο γεωπόνος που θα το στελεχώσει δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις και απλά μαζεύει τις αιτήσεις των αποζημιώσεων, πράγμα που τώρα κάνει το δίκτυο ανταποκριτών του ΕΛΓΑ στους Δήμους, τι απομένει να κάνει αυτό «το Γραφείο» εκτός από τα ρουσφέτια του κ. Αθανασίου; 

Ο πολίτης σήμερα  θέλει σύγχρονους κρατικούς θεσμούς που θα τον εξυπηρετούν δικαιωματικά και όχι γραφεία πελατειακών σχέσεων, ρουσφετιού και αναξιοπρέπειας.  Οι αγρότες μας έχουν ανάγκη από το  πραγματικό ενδιαφέρον της Πολιτείας, η κοινωνία μας θέλει κράτος δικαίου, η δημοκρατία μας θέλει ενδυνάμωση, με θεσμούς ανθεκτικούς και βιώσιμους, που θα προάγουν το αίσθημα της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών.  

ΟΙ Λέσβιοι αγρότες θέλουν γρήγορη, σωστή και δίκαιη απονομή των συντάξεων και των αγροτικών τους αποζημιώσεων χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πολιτική εκμετάλλευση.  Στην εποχή της ψηφιοποίησες αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει αν υπάρχει  η πολιτική βούληση. Η ψηφιακή εκτίμηση, τα συστήματα ευφυούς γεωργίας και το σύστημα  γνώσης και καινοτομίας (ΑΚΙS) του υπουργείου ανάπτυξης πρέπει να μπουν στην υπηρεσία και του ΕΛΓΑ.  

Είναι φανερό πια, σε όλους, ότι η Περιφέρεια και ο κ. Αθανασίου αδυνατούν να οργανώσουν τα πράγματα με ένα ορθολογικό τρόπο.  Αδυνατούν να δημιουργήσουν ένα σωστό αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο στον αγροτικό τομέα και στους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού μας, αδυνατούν να εκσυγχρονίσουν τις διοικητικές δομές και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και γι αυτό καταφεύγουν στις «πατέντες» στα «παραμάγαζα», στα «μνημόνια συνεργασίας».  

Έτσι όμως η  Λέσβος μετατρέπεται με γρήγορους ρυθμούς σε μια μετα-Περιφέρεια  στην οποία αντί να λειτουργούν οι θεσμοί του κράτους και της οργανωμένης Πολιτείας λειτουργεί ο νόμος του κ. Αθανασίου. Κάπως έτσι όμως και με τον τρόπο αυτό λειτουργούσαν τα πασαλίκια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όχι οι Διοικητικές Περιφέρειες ενός σύγχρονου δυτικού κράτους.

 

Στρατής Νικολάου

Υπεύθυνος Αγροτικού Γραφείου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!