Τηλεδιάσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου.
Τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με θέμα το νεοσυσταθέν μητρώο χειριστών-βοηθών ασύλου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι ο δικηγορικός κλάδος θα έχει καθοριστική συμβολή στην αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου. Το μητρώο θα λειτουργήσει πιλοτικά στα τρία νησιά μέσα στο 2020, με στόχο την έκδοση 5.000 αποφάσεων και σταδιακά, εντός του 2021, η εφαρμογή του θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. 'Αμεσα αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθορίζονται η αμοιβή των μελών του μητρώου και άλλες λεπτομέρειες της εφαρμογής.
Εξάλλου, σήμερα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, ο υπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχει αύξηση των αποφάσεων ασύλου στο πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά 88% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, ενώ προανήγγειλε ότι μέσα στο έτος θα κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.
Ο κ. Μηταράκης στηλίτευσε και τις πρακτικές των πολυετών επιδομάτων που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πολύχρονα επιδόματα ουσιαστικά χρηματοδοτούν τους λαθροδιακινητές». «Το διεθνές δίκαιο μάς υποχρεώνει να στηρίζουμε τους αιτούντες άσυλο γι' αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να πάρουν την απόφαση. Όταν πάρουν την απόφαση πλέον είναι εκτελεστέα, είτε μένουν οπότε δουλεύουν και είναι ανεξάρτητοι είτε φεύγουν. Το κακό είναι ότι όταν τους δίνεις επιδόματα, για πάρα πολλά χρόνια, ουσιαστικά χρηματοδοτείς τους λαθροδιακινητές, που τους φέρνουν. 'Αρα, στόχος της στήριξης πρέπει να είναι η προστασία των στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης, αλλά όχι η χρηματοδότηση των διεθνών κυκλωμάτων με ελληνικό και ευρωπαϊκό χρήμα», παρατήρησε.