Πολιτική

08/04/2021 - 15:43

Την αύξηση της δυναμικότητας του Δημοτικού Ιδρύματος «Ζαχάρειος Μονάδα Ηλικιωμένων» ζητά ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Την αύξηση της δυναμικότητας του Δημοτικού Ιδρύματος «Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Αγ. Παρασκευή», ζητά με επιστολή του στους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Πρόνοιας και Οικονομικών ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

Ο Δήμαρχος στην επιστολή του αφού παρουσιάζει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του Ιδρύματος που είναι της τάξης των 50 κλινών εκ των οποίων τις 25 καλύπτει ο ΕΟΠΥ και τις υπόλοιπες 25 οι γηροκομούμενοι, ζητά ουσιαστικά την ενεργοποίηση της προοπτικής αξιοποίησης των γηροκομείων Πολιχνίτου και Ερεσού Αντίσσης και της συνένωσής τους με εκείνο της Αγίας Παρασκευής ως παραρτήματα.

Πιο αναλυτικά ο Δήμαρχος στην επιστολή του αναφέρεται στο ιστορικό των τριών γηροκομείων:

«Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου και συγκεκριμένα στην Δημοτική Κοινότητα Άντισσας κατά το παρελθόν, ο τότε Δήμος Ερεσού -Αντίσσης, κατασκεύασε κτήριο, προκειμένου να στεγαστεί εκεί Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του τότε Δήμου. Το κτήριο ανεγέρθηκε, εξοπλίστηκε με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, αλλά δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να συσταθεί η εν λόγω μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, ούτε από τον Δήμο Ερεσού- Αντίσσης, ούτε από τον Δήμο Λέσβου. Η δυναμικότητα του κτηρίου αυτού είναι 60 κλινών.

Επίσης στην Κοινότητα Πολιχνίτου, της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου του Δήμου, το έτος 2010, ανακαινίσθηκε κτήριο προκειμένου να λειτουργήσει ως Γηροκομείο, 12 κλινών, έχει εγκριθεί ο εξοπλισμός του όμως μέχρι σήμερα ουδέποτε λειτούργησε για λόγους οικονομικούς.

Εμείς σήμερα σαν Δήμος Δυτικής Λέσβου θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κτήρια αυτά για να καλύψουμε τις ανάγκες φροντίδας ηλικιωμένων του Δήμου μας, λόγω του ότι η δυναμικότητα της Ζαχάρειου Πρότυπης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων δεν επαρκεί. Οι δε ανάγκες είναι πολλές και επιτακτικές για τον λόγο ότι ο πληθυσμός των χωριών του Δήμου μας, είναι κατά μεγάλο ποσοστό υπερήλικες.

Προτείνουμε λοιπόν να επεκτείνουμε την δυναμικότητα της Ζαχάρειου Πρότυπης Μονάδας Ηλικιωμένων, σε 100 κλίνες, ιδρύοντας παράρτημα στην Δημοτική Κοινότητα Άντισσας και στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου, χρησιμοποιώντας τα εξοπλισμένα κτίρια που προαναφέρουμε τα οποία έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές γηροκομείων.

Τούτο κατά τη γνώμη μας μπορεί να επιτευχθεί με τροποποίηση του Π.Δ. 354/12-10-2001, στα εξής σημεία:

Στο Αρθρο 1 να προστεθεί η φράση «Με παράρτημα 50 κλινών στην Δημοτική Κοινότητα Άντισσας και στην Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου»
Στο Άρθρο 5 να προστεθεί παράγραφος που να περιλαμβάνει, «Με έσοδα του Δήμου που προέρχονται από την λειτουργία ανεμογεννητριών στην Δ.Κ. Άντισσας και θερμοπηγών της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου»
Στο Άρθρο 7 το Διοικητικό Συμβούλιο από 7μελές να γίνει 9μελές , με μέλη που θα προέρχονται από την Δ.Κ. Αγίας Παρασκευής, 5 μελών, Ερεσσού – Αντίσσης, 2 μελών και Πολιχνίτου, 2 μελών.
Αν για κάποιους νομικούς ή άλλους λόγους δεν είναι εφικτή η τροποποίηση του Π.Δ., η αύξηση της δυναμικότητας να γίνει με νέο Π.Δ.».

Μοιράσου το άρθρο!