Skip to main content
|

Την Κλειού και την Άργενο επισκέφτηκε ο Βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Σε συζήτηση που είχε με αγρότες των δύο χωριών ανέφερε τα παρακάτω:

“Οι αγρότες έδωσαν για τριάντα εννιά μέρες έναν μεγάλο αγώνα που ο Σύριζα σεβάστηκε. Η κυβέρνηση δεν κατατάσσει  τους αγρότες γενικά στους αντιπάλους της. Δεν επιθυμεί την ταπείνωσή τους. Αναζητεί λύσεις σε συνεργασία μαζί τους, γιατί γνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων του αγροτικού χώρου, γιατί αντιλαμβάνεται πως αυτά δεν αντιμετωπίζονται χωρίς τους αγρότες και πολύ περισσότερο εναντίον τους.



Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στη σημερινή ασφυκτική συγκυρία, προσπαθεί να εφαρμόσει μια δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές, για να αποχτήσει το δικαίωμα να διεκδικήσει την αναδιάρθρωση του χρέους, ως της πιο βασικής προϋπόθεσης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στα πλαίσια αυτά αγωνίζεται από την αρχή να περισώσει την τεράστια πλειοψηφία της ελληνικής αγροτιάς (90%), επιβαρύνοντας  υπόλοιπο 10% που ακόμα αντέχει.

Οι αγρότες είχαν εξ αρχής και από το πρώτο σχέδιο πολύ μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με άλλους κλάδους επαγγελματιών και μεγαλύτερα ανταλλάγματα συγκριτικά.  Οι προτάσεις που συναποφάσισαν οι αγρότες με την κυβέρνηση  στις  συναντήσεις που έγιναν είναι πολύ πιο θετικές και σημαντικές για τους αγρότες. Αγρότης για παράδειγμα με 12.500 ευρώ καθαρό εισόδημα καλείται να καταβάλλει συνολικά λιγότερο φόρο και εισφορές με το σημερινό καθεστώς.

Αιτιάσεις που υποστηρίζουν πως παρακρατείται το 70% του καθαρού εισοδήματος των αγροτών, είναι απλά ψέματα. Η κυβέρνηση συμπληρώνει τις παραπάνω βελτιώσεις με την εξαγγελία σειράς μέτρων (Μητρώο αγροτών, κάρτα αγρότη, έλεγχο τιμών στα εφόδια, κ.λ.π), που στοχεύουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τομέα. Είναι η σειρά των αγροτών να επιδείξουν την κατανόηση στο γενικότερο πρόβλημα της χώρας και να απαντήσουν.

Από τις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό απουσίαζε η Λέσβος, με ευθύνη των ίδιων των «εκπροσώπων» του αγροτικού χώρου της Λέσβου και των νησιών του Β. Αιγαίου.  Οι συζητήσεις που έγιναν με τον πρωθυπουργό δεν ήταν μονόλογος. Ήταν συναντήσεις πολύωρες και διεξοδικές, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι αγρότες, και ο πρωθυπουργός άκουσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα των αγροτών όλης της χώρας πλην των νησιών μας.

Εκτέθηκαν όσοι εξαντλούν τους αγώνες των αγροτών μας σε τοπικό επίπεδο απουσιάζοντας από ένα τέτοιο διάλογο. Ο αγροτικός τομέας των νησιών έχει ιδιομορφίες που έπρεπε να κατατεθούν στο τραπέζι του κυβερνητικού διαλόγου. Δεν θα ήταν χρήσιμο να ακούσει ο πρωθυπουργός και τα προβλήματα της Λέσβου; Χαμένοι απ’ αυτή την εξέλιξη είναι οι αγρότες του τόπου μας, που στερήθηκαν εξ αιτίας των «εκπροσώπων» τους αυτή την ευκαιρία.

Είναι ανάγκη να επισημάνουμε πως ανάμεσα στα κρίσιμα προβλήματα του αγροτικού χώρου, κατέχει πρωταρχική θέση και ένα τεράστιο κενό εκπροσώπησης. Τα παλιά σχήματα έχουν καταρρεύσει στη συνείδηση των ίδιων των αγροτών και τα όποια σημερινά απομεινάρια τους δεν εκφράζουν πλέον την πραγματική τους θέληση. Στην υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται να γεννιέται μια νέα εκπροσώπηση. Και αυτό είναι θετικό. Δεν βλέπουμε ανάλογη θετική εξέλιξη στην Λέσβο δυστυχώς.

Τούτο το πρόβλημα όμως είναι υπόθεση των ίδιων των αγροτών, ιδιαίτερα των νέων και όλων εκείνων που δραστηριοποιούνται στο χώρο παράγοντας νέα ή και παλιά προϊόντα με ποιότητα, με εξωστρέφεια και με γυρισμένη την πλάτη σε κάθε τι αρρωστημένο και αρνητικό του παρόντος και του πιο πρόσφατου παρελθόντος. Απ’ αυτούς εξαρτάται το μέλλον αυτού του τόπου.

Αυτοί μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν την νέα εκπροσώπηση των αγροτών της Λέσβου και σ’ αυτούς η κυβέρνηση οφείλει να εδράσει την πολιτική της αναγκαίας παραγωγικής ανασυγκρότησης. Το παλιό πεθαίνει έτσι κι αλλιώς. Δεν θα παρασύρει στο χαμό του ούτε τον αγροτικό τομέα ούτε τη χώρα.”

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία