Πολιτική

13/07/2011 - 16:31

Τίτλοι τέλους για το μαγαζάκι-φαγοπότι-ρουσφέτι του Lesvoshop - Θα πάει κανένας φυλακή ;

Την απόφαση για τη διάλυση της λειτουργίας της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop Α.Ε., έλαβε χθες το Περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στη χθεσινή συνεδρίαση του, παραπέμποντας σε αρμόδιο δικαστήριο το διορισμό εκκαθαριστή τους, ο οποίος και θα αποφασίσει σχετικά με την πληρωμή των υποχρεώσεων που υπάρχουν. Παράλληλα αποφασίστηκε η ενημέρωση όλων των σχετικών εποπτικών αρχών, οι οποίες και θα προχωρήσουν στην επιβεβαίωση των οφειλών και στην απόδοση των ευθυνών.

 

Με προηγούμενη απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε αναθέσει στην εταιρεία ορκωτών ελεγκτών  της «Grant Thornton» τη διενέργεια ελέγχου που είχε ως σκοπό την αποτύπωση της οικονομικής θέσης των δύο Εταιρειών με ημερομηνία 31.12.2010 σε Εταιρικό και Ενοποιημένο επίπεδο προκειμένου να λάβει αποφάσεις.

 

Σημειώνεται ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή δεν έχει αναλάβει ακόμη τη διοίκηση των δύο αυτών εταιρειών αναμένοντας ενημέρωση για τα διαχειριστικά και οικονομικά θέματα που υπάρχουν.  Έτσι δεν είχε κάνει και δεκτή την επιστολή παραίτησης της προηγούμενης διοίκησης.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ο οποίος έγινε δίχως την παραμικρή συνεργασία της διοίκησης των δύο εταιρειών, αποτυπώθηκαν τα οικονομικά στοιχεία και έγινε η αναμόρφωση τους προκειμένου αυτά να παρουσιάζουν κατά το δυνατόν πληρέστερα την πραγματική κατάσταση.  Οι ΑΕΝΑΛ και Lesvoshop AE, σταμάτησαν τη λειτουργία τους τον Απρίλιο του 2010.  Με βάση λοιπόν τα ευρήματα του ελέγχου οι δύο εταιρείες με ημερομηνία 31.12.2010 έχουν συνολικές υποχρεώσεις προς τράπεζες, προμηθευτές, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προσωπικό, ενοίκια όπως επίσης και υποχρεώσεις από επιταγές πληρωτέες ποσού συνολικού 3,4 εκατ. ευρώ.  Το ποσό αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη αδιασταύρωτες υποχρεώσεις σε εξέλιξη.

Από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων οικονομικά βγαίνει το συμπέρασμα πως μια καλή επιχειρηματική ιδέα όπως αυτή του Lesvoshop κατέληξε σε μεγάλη οικονομική αποτυχία λόγω της καταστροφικής διαχείρισης.  Από τα αποτελέσματα χρήσης της ΑΕΝΑΛ διαφαίνεται ότι:

  • Τα έσοδα της εταιρείας είχαν σταθερά πτωτική πορεία και από 1,7 εκατ. ευρώ το 2007 διαμορφώθηκαν σε 135 χιλιάδες Ευρώ το 2010
  • Παρότι που ως εμπορική εταιρεία ήταν λογική η επιδίωξη κέρδους ενώ τα έσοδα ακολουθούσαν πτωτική πορεία υπήρχε αύξηση των λειτουργικών εξόδων της Εταιρεία.  Το 2010 τα εμπορεύματα εκποιούταν μισοτιμής με βάση όχι την τιμή πώλησης αλλά την τιμή αγοράς κάνοντας αθέμιτο ανταγωνισμό στην τοπική αγορά.
  • Τα άλλα έξοδα της Εταιρείας, εκτός του κόστους των εμπορευμάτων, κυμάνθηκαν σε καταστροφικά επίπεδα της τάξης των 850-900 χιλιάδων ευρώ για την τριετία 2007-2009.
  • Οι ζημιές που συσσωρεύονταν σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της εταιρείας.

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή κλήθηκε να δώσει λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα για το οποίο δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη και λαμβάνοντας υπόψη:

  • Την δεινή οικονομική κατάσταση των δύο Εταιρειών όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εκθέσεις των ελεγκτών.
  • Το δυσβάσταχτο ύψος των υποχρεώσεων για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας.
  • Τις ποινικές ευθύνες που υπάρχουν από υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Τις ποινικές ευθύνες που υπάρχουν από επιταγές που έχουν υπογραφεί από τις προηγούμενες διοικήσεις
  • Την ελλειμματική έως ανύπαρκτη λογιστική παρακολούθηση που υπήρχε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των δύο εταιρειών
  • Τη μη τήρηση βιβλίου επιταγών με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται επιταγές της Εταιρείας σε χέρια τρίτων που ποτέ δεν είχαν κάποια σχέση με τη λειτουργία της
  • Τη μηνυτήρια αναφορά του Προέδρου των δύο αυτών Εταιρειών και τέως Νομάρχη κου Βογιατζή σχετική με την κακοδιαχείριση που υπήρχε

Έφερε προς ψήφιση την πρόταση για τη διάλυση των εταιρειών, την οποία και ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μοιράσου το άρθρο!