Πολιτική

17/10/2019 - 15:23

Τοποθετήσεις παρατάξεων - συμβούλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το προσφυγικό

Από τη χθεσινή συνεδρίαση (5ωρη) που έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα

Θεόδωρος Βαλσαμίδης /  Εμείς για το Αιγαίο

- Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πριν έρθει ο χειμώνας. Οι δυνατότητες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων στα νησιά εξαντλούνται στην δυναμικότητα των 3 υφιστάμενων ΚΥΤ σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

- Ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου σε συνδυασμό με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την εξέταση των 75.000 αιτήσεων που εκκρεμούν.
- Έλεγχος της δραστηριότητας των ΜΚΟ που βρίσκονται στα νησιά.
- Φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων
- Καμία νέα δομή φιλοξενίας σε κανένα νησί, σε κανένα Δήμο.
- Ενίσχυση των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού Λιμενικού, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Νοσοκομείων, ΕΚΑΒ κλπ.
- Δημιουργία δομής για την παροχή υπηρεσιών υγείας εντός του ΚΥΤ Μόριας, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
- Διατηρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα μικρά νησιά της Περιφέρειας με αποσύνδεση τους από το μεταναστευτικό - προσφυγικό.
Και το σπουδαιότερο στενή συνεργασία όλων των φορέων, Δήμων και Περιφέρειας για την κατάθεση προτάσεων προς την Κυβέρνηση και την διεκδίκηση άμεσων και ρεαλιστικών λύσεων.
Οι προτάσεις που κατέθεσα στην αποψινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με θέμα το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

-------

Σημεία τοποθέτησης του Παναγιώτη Χριστόφα και της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» για το μεταναστευτικό, όπως κατατέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το μεταναστευτικό είναι όντως το μεγαλύτερο ζήτημα, που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα νησιά μας. Είναι επίσης ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζεται σε ανώτερο επίπεδο από αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, όμως, και η Κυβέρνηση εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ανέτοιμη να το αντιμετωπίσει.

H Περιφέρεια ωστόσο και η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα, μπορεί να είναι ένας από τους εταίρους για τη διευθέτηση του τεράστιου αυτού ζητήματος. Η θέση της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» είναι σταθερή και αφορά διεκδικήσεις από την κεντρική κυβέρνηση για:

  • Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, άμεση μεταφορά όσων έχουν κριθεί ευάλωτοι στην ενδοχώρα (που είναι μερικές χιλιάδες) και άρση του γεωγραφικού περιορισμού λόγω των έκτακτων συνθηκών.
  • Διεκδίκηση αναθεώρησης της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

  • Κανένα νέο hot spot είτε κλειστού, είτε ανοικτού τύπου.

  • Λειτουργία των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα όρια της χωρητικότητάς τους: αυτό συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία τους και στην αξιοπρεπή διαβίωση των φιλοξενούμενων και στη βελτίωση της εικόνας των νησιών προς τα έξω.

  • Φύλαξη των περιοχών πέριξ των κέντρων φιλοξενίας για την ενίσχυση της ασφάλειας. Περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

  • Δημιουργία στελεχωμένων ιατρείων εντός των ΚΥΤ.

  • Ενίσχυση επιχειρησιακής δυνατότητας των νησιών να διαχειριστούν την κατάσταση, που σημαίνει μεταξύ άλλων: ενίσχυση υλικοτεχνικών υποδομών, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε άλλη εμπλεκόμενη υπηρεσία ή φορέα.

  • Αποζημίωση κατοίκων, που έχουν υποστεί ζημιές. 

Οι παραπάνω διεκδικήσεις αφορούν τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Προεκλογικά πολλοί σήκωσαν ψηλά το θέμα επίλυσής του, όμως η πραγματικότητα είναι πως όσο δεν σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα, όσο δεν παίρνουμε πρωτοβουλίες, όσο δεν είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και με τους εαυτούς μας, παραμένουμε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του.

Οι διεκδικήσεις αυτές πρέπει να είναι δυναμικές, σαφείς και στη σωστή βάση. Δεν κάνουμε πολιτική επαιτεία. Δεν ζητάμε ανταλλάγματα. Ζητάμε αυτά που δικαιωματικά πρέπει να μας ανήκουν. Για παράδειγμα επανέρχεται το ζήτημα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ λόγω μεταναστευτικού και για το 2020. Ωστόσο το μειωμένο ΦΠΑ είναι νησιωτικό κεκτημένο, δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την εξέλιξη του μεταναστευτικού! Επιβάλλεται, επομένως, όχι μόνο η διατήρησή του, αλλά και να γίνει επαναφορά του ΦΠΑ στο μειωμένο συντελεστή και στα υπόλοιπα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο γιγαντώνεται όταν χρησιμοποιείται ως χαλί, κάτω από το οποίο κρύβονται αδυναμίες και άλλα προβλήματα. Πρέπει να δούμε άμεσα εξαιρετικά κρίσιμα ζήτημα της Περιφέρειας, όπως ο πρωτογενής τομέας, η σωστή αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων, η απασχόληση και η επιχειρηματικότητα, η απώλεια εργατικού και επιστημονικού προσωπικού, το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση, στην τελευταία των ευρωπαϊκών περιφερειών στους δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Το έχουμε επισημάνει αρκετές φορές και επιμένουμε: Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τους κατοίκους τους δεν υπάρχει περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο.

-------

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοποθέτηση Μαρίας Νικολάρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το προσφυγικό( 16.10.2019)

Η συζήτησή μας γίνεται σε μέρες φορτισμένες από την Τουρκική εισβολή στις Κουρδικές περιοχές της Συρίας  .Απ τη δημιουργία νέων προσφύγων. Είναι φορτισμένες επίσης γιατί στην Περιφέρεια του Β.Αιγαίου το προσφυγικό – μεταναστευτικό βρίσκεται στο κόκκινο. Ο υπερπληθυσμός και στα τρία ΚΥΤ των νησιών μας σε σημείο που θυμίζουν τις δύσκολες μέρες του 2015, μαζί με γεγονότα όπως  η φωτιά στη Μόρια, η φωτιά στο ΚΥΤ της Σάμου, η παρεμπόδιση πλοίου ΜΚΟ να δέσει στο Μόλυβο ή τη Σκαμιά από συμπολίτες μας, η έρπουσα φημολογία στη Δυτική Λέσβο και τόσα άλλα είναι στοιχεία που αποδεικνύουν που βρισκόμαστε

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβίστηκε  στις ιδεοληψίες της. Κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, έδιωξε απ τις θέσεις τους όλους τους ανθρώπους με εμπειρία και αδιαφόρησε ή ακύρωσε όλα τα προγράμματα που είχε έτοιμα η προηγούμενη κυβέρνηση, ανάμεσά τους και τις 13000 θέσεις για μετεγκαταστάσεις στην Ηπειρωτική χώρα μέχρι το Νοέμβρη. Γι αυτό και τώρα η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Κάθε βδομάδα μέχρι τον περασμένο Ιούνιο βάσει σχεδίου, έφευγαν απ την Μόρια 300- 350 άτομα. Τώρα ποιο είναι το σχέδιο ?Το έχει δει κάποιος?  

Η  κυβέρνηση  βρίσκεται διπλά παγιδευμένη, αφού  προεκλογικά υποσχέθηκε πράγματα ανεδαφικά και το ήξερε. Τώρα δυσκολεύεται  να μεταφέρει στην ενδοχώρα αιτούντες άσυλο απ τα νησιά μας ,μιας και προεκλογικά είχε τάξει   ότι θα απελάσει τους παράτυπα  εισερχόμενους, θα φυλάξει καλά τα σύνορα που η κακιά κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε ανοιχτά, ή θα φτιάξει κλειστά κέντρα ή θα θα θα. Όμως είναι η ώρα να βγει επιτέλους να ομολογήσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες, αυτά δηλαδή που έκρυβε προεκλογικά προς άγραν  εκλογικής πελατείας για να μην ζει ο κόσμος  στην άγνοια και τον φόβο. Ας μην κρύβεται πίσω απ τα φιλικά της ΜΜΕ .Ήδη  ο κ.Κουμουτσάκος ομολόγησε στη Βουλή πως η κυβέρνηση δεν θέλησε να αποσυμφορήσει τα νησιά για’’ να μην στείλει μήνυμα προσέλκυσης νέων ροών’’. Εσκεμμένα για 3 μήνες άφησαν να εξελιχτεί το χάος. Οι καθημερινές ροές όμως και οι πάνω από 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώθηκαν αποδεικνύουν πως έχουμε να κάνουμε με ιδεοληψίες και ανοησίες που τις πληρώνουν πρόσφυγες και μόνιμοι κάτοικοι στα νησιά μας. Και ας μην μιλάμε μόνο για την Ευρώπη που έκλεισε τα σύνορά της , ας μιλήσουμε και για την Κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη που με τις επιλογές της έκλεισε στην πράξη και τα σύνορα μέσα στην Ελληνική επικράτεια. Αυτό ζούμε τώρα. Και οι τοποθετήσεις  του κ.Περιφερειάρχη που έκαναν το γύρο της Ελλάδας, περί θρησκευτικής ή πολιτιστικής αλλοίωσης δίνουν επιχειρήματα σε άλλες περιοχές για να μη δέχονται τη μεταφορά προσφύγων απ τα νησιά μας  και συνεχίζουν να προκαλούν φόβο, ξενοφοβία  και ρατσισμό. Ακόμα και η σωστή του θέση για  δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μετά την άμεση ή έμμεση άρνηση πολλών περιοχών φαίνεται  τελικά να δίνει άλλοθι στην Κυβέρνηση

Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό που απαιτείται είναι  λογική, ψυχραιμία, ειλικρίνεια, ενημέρωση και πράξη. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Οι ροές τρέχουν, οι συνθήκες που αναγκάζουν τον κόσμο να φεύγει γίνονται  χειρότερες, τα νησιά μας είναι δίπλα στην οδό διαφυγής- που ειρήσθω εν παρόδω έχουν χρησιμοποιήσει και 7000 Τούρκοι πολίτες που διώκονται απ το καθεστώς Ερντογάν. Αυτοί αλήθεια τι είναι πρόσφυγες ή μετανάστες?. 

Εδώ όμως δεν βρισκόμαστε για να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να πάμε σπίτι. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και τις έχουμε δημοσιοποιήσει κατ επανάληψη. Πρέπει να δούμε τι οφείλει αλλά και τι μπορεί  ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων της να κάνει η Περιφέρεια Β.Αιγαίου για το ζήτημα. Και είναι επικίνδυνο ο κ. Περιφερειάρχης να βγαίνει στα κανάλια με τη θεσμική του ιδιότητα και να δηλώνει ότι πανικοβλήθηκε από την κατάσταση στη Μόρια τη βραδιά της κρίσης, γιατί δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες και μεταφέρει τον πανικό στα πρωτοσέλιδα. Μπορεί να αξιοποιήσει θετικά το κύρος και την επιρροή του. 

Απ το 2015 μάταια καταθέτουμε προτάσεις  για τη διαχείριση των προβλημάτων, για την άρση των αρνητικών συνεπειών αλλά και για πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης. Θα το επιχειρήσουμε και σήμερα. Προτείνουμε λοιπόν 3 άξονες .

 1. Συνεχής πίεση προς την Κυβέρνηση για αποσυμφόρηση 

2. Υποστήριξη και ενίσχυση των κατοίκων των νησιών αλλά και της οικονομίας τους ιδιαίτερα στους τομείς που πιέζονται  απ την προσφυγική- μεταναστευτική κρίση και 

3. Διαρκείς  προσπάθειες  για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής  προσφύγων και μεταναστών για όσο διάστημα παραμένουν  στα νησιά.

Στα πλαίσια αυτά απαιτείται:

1.Να ζητηθεί από την Κυβέρνηση η εκπόνηση και άμεση εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος αποσυμφόρησης με εβδομαδιαίο προγραμματισμό. Πρέπει να ξέρουμε κάθε μήνα πόσοι θα φεύγουν και μάλιστα με συνθήκες που να αρμόζουν σε ανθρώπους ταλαιπωρημένους από κακουχίες. 

2. Να απαιτηθεί από την Κυβέρνηση μόνιμη και ειλικρινής επικοινωνία και συντονισμός με συγκρότηση συγκεκριμένης επιτροπής μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφέρειας έτσι που η Περιφέρεια να μιλάει και να ακούγεται. Διαφορετικά κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. Να αποσαφηνιστούν οι πραγματικές διαθέσεις της :  θέλουν να κάνουν τα νησιά φυλακές ή δεν μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα ;

3.Διεκδικούμε να παραμείνουν τα νησιά υπό την προσοχή και το ενδιαφέρον ΚΑΙ της παρούσας κυβέρνησης με μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, αποζημιώσεις πληγέντων , ειδικά προγράμματα μέσω ΠΔΕ, ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών του προσφυγικού για έργα ειδικού σκοπού, κατά παρέκκλιση ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα των Δημόσιων υπηρεσιών και των άλλων φορέων που έχουν επιβαρυνθεί από το προσφυγικό.

4. Ανασύσταση με πρωτοβουλία της Περιφέρειας της επιτροπής διαχείρισης κρίσης στον τουρισμό που να επεξεργαστεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ ένα σχέδιο επικοινωνίας και προβολής των νησιών για την απαλοιφή των αρνητικών επιπτώσεων.

5. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υπαρκτή και επιδεινούμενη κατάσταση των συνθηκών διαβίωσης και εξασφάλισης της υγείας  προσφύγων και μεταναστών .Η βελτίωση των συνθηκών στέγασης, σίτισης, η πρόσβαση σε ασφαλές νερό, η επαρκής αποχέτευση, η αποτελεσματική πρόσβαση στα συστήματα υγείας η εφαρμογή μαζικών εμβολιασμών και η έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών είναι συνθήκες απαραίτητες που εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους ,τον ασφαλή συγχρωτισμό με τις τοπικές κοινωνίες και την μείωση των εντάσεων. Απαιτείται λοιπόν συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στα ΚΥΤ .Γι αυτό λοιπόν ζητάμε

Α. Επαναφορά του ΑΜΚΑ σε όλους τους αιτούντες άσυλο  έτσι που να υπάρχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες εν μέσω του επικείμενου χειμώνα. Να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για να αποσυρθούν οι πρόσφατες ρυθμίσεις Βρούτση.

Β.Ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές υγείας για την αρωγή όλων των κατοίκων και για την ανακούφιση των ίδιων που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με τον υπερπληθυσμό στα ΚΥΤ. Παροχή κινήτρων για την προσέλκυση τους και μάλιστα προσλήψεις με διαδικασίες έκτακτης  ανάγκης και έκτακτων συνθηκών.

Γ. Οι Αρμόδιοι  για την πολιτική προστασία χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικού  να μεριμνήσουν για την ύπαρξη σκηνικού  κ.λ.π υλικού που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις θεομηνιών ή ακραίων καιρικών φαινομένων τόσο για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών όσο και για τους φιλοξενούμενους. Εικόνες σαν αυτές που ζει η Σάμος τούτες τις μέρες προσβάλουν κάθε ανθρωπιστική έννοια και εκθέτουν σε ντόπιους και τουρίστες την αυτοδιοίκηση , η οποία τους τελευταίους μήνες δείχνει αδρανοποιημένη ακολουθώντας τις θέσεις της Κυβέρνησης.

5. Να μιλήσει η Περιφερειακή αρχή με ειλικρίνεια και χωρίς μεγαλοστομίες στην κοινωνία και ιδιαίτερα στο πιο ακραίο μέρος του ακροατηρίου  της προκειμένου να μην υπάρχει χώρος για ξενοφοβικές ή ρατσιστικές φωνές, για να υπάρχει αποτελεσματική παρέμβαση στη διαχείριση του ζητήματος. Δεν υποτιμούμε τη διαμαρτυρία όταν είναι υγιής και απαλλαγμένη από φόβους και άγνοια. Χρειάζεται ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταναστευτικού. 

6. Αξιοποίηση των ΜΚΟ για την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, για την απαλοιφή φόβου και του θυμού, για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων που διαβιούν στα hot spot, για την αλληλοκατανόηση μεταξύ προσφύγων- μεταναστών και τοπικών πληθυσμών, για τη μείωση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. Και ας σταματήσει αυτή η καραμέλα με τις δήθεν «άγνωστες ΜΚΟ» και το ρόλο τους. Το κράτος και η αυτοδιοίκηση έχουν συνέχεια. Οι ΜΚΟ καταγράφηκαν με ευθύνη των χωρικών αντιπεριφερειαρχών της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής. Ο νυν Δήμαρχος Μυτιλήνης ήταν αντιπεριφερειάρχης στη Λέσβο, δεν έκανε την δουλειά του σωστά; Ο νυν Δήμαρχος Χίου ο κ. Κάρματζης το ίδιο; Η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε; Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Κι αν υπάρχουν «κακές» ΜΚΟ, που χρησιμοποιούν ύποπτες πρακτικές, που δημιουργούν προβλήματα και προσβάλουν τον τόπο, γιατί καθυστερούμε; Να προσκομιστούν τα στοιχεία - τα στοιχεία όχι οι φήμες - στον εισαγγελέα και να αποπεμφθούν. Αλλά ας σταματήσει η καλλιέργεια αυτού του κλίματος που μόνο κακό κάνει. Να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για να υπάρξει εμπιστοσύνη από τον κόσμο. Όσοι δουλεύουν στο πεδίο, μαρτυρούν πως η συμβολή των ΜΚΟ  ήταν και είναι θετική. Η Περιφέρεια αντί να κουνά το δάχτυλο, ας συνεργαστεί μαζί τους ώστε όλοι μαζί να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση της διαμονής των προσφύγων όσο αυτή διαρκεί

7. Θετικές δράσεις συστηματικής καθοδήγησης  και υποβοήθησης , όλων των φορέων που ασχολούνται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό στα νησιά μας είναι ένας ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει η Περιφέρεια. Είναι υποκριτικό να κλείνει η Περιφέρεια χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στη Μόρια και μετά με κροκοδείλια δάκρυα να θρηνούμε το φριχτό θάνατο του 5χρονου, αντί οι υπηρεσίες μας να καθοδηγήσουν για την αδειοδότηση και την ασφαλή λειτουργία του.Ή αντί να βοηθάει η Περιφέρεια στην αντιμετώπιση θεμάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσα στα ΚΥΤ ,να επιβάλει πρόστιμα χιλιάδων για ύπαρξη εντόμων. Ας μην ανάβουμε άλλες φωτιές, ο ρόλος μας είναι να φροντίζουμε να σβήνουν οι υπάρχουσες.

Μαζί με όλα αυτά απαιτείται εξωστρέφεια,. απαιτείται πίεση στην ΕΕ για διαμοιρασμό των αιτούντων  άσυλο σε όλες τις χώρες. Κυρώσεις γι αυτούς που δε δέχονται πρόσφυγες με αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε οι ίδιοι και οι ίδιοι , σκληρός διπλωματικός αγώνας με τους γείτονες .

Και το σημαντικότερο. Πίεση για να σταματήσουν οι αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές. 

 

 

-----

 

Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Πλεόνασμα αντιπροσφυγικής ρητορικής από τον κ. Μουτζούρη

Συνεχίζει την αντιπροσφυγική ρητορική η Περιφερειακή Αρχή του βορείου Αιγαίου. Χθες Τετάρτη το βράδυ ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης κλείνοντας την συζήτηση, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το προσφυγικό ζήτημα στα νησιά, επανέλαβε ότι υπάρχει  κίνδυνος αλλοίωσης της πληθυσμιακής σύνθεσης των νησιών. Πολύ πιο έντονους αντιπροσφυγικούς τόνους χρησιμοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηκομνηνός ο οποίος αναγνώρισε μόνο την ύπαρξη λαθρομεταναστών, υπερασπίστηκε αυτούς που πετροβόλησαν το σκάφος open arms στο λιμανάκι της Σκαμιάς, αναφερόντας ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν ταυτότητες αλλά έχουν πανάκριβα κινητά τηλέφωνα κλπ κλπ. Στην ουσία η Περιφερειακή Αρχή αξιοποίησε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την συζήτηση του θέματος, ώστε να κερδίσει πίστωση χρόνου για την κυβέρνηση, να καθησυχάσει στους συντηρητικότερους των ψηφοφόρων της και να προετοιμάσει το έδαφος για πιο ακραίες πολιτικές επιλογές κατά των προσφύγων. 

Από εκεί και πέρα η Περιφερειακή Αρχή, δια του Αντιπεριφερειάρχη προσφυγικής κρίσης κ. Κουρσουμπά δήλωσε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα και κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης. 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην τοποθέτηση του τόνισε πως: “τα Hot – Spot/ κολαστήρια στα νησιά και σε όλη την χώρα είναι η συνειδητή επιλογή των Ελληνικών κυβερνήσεων, του βαθέως κράτους και της Ε.Ε. για την αποτροπή εισόδου των προσφύγων. Αυτή η πολιτική δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η πολιτική δημιουργεί σειρά προβλημάτων και στους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα κολαστήρια. Αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται, όσο πρόσφυγες και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών είναι σε αντιπαράθεση. Δεν πρέπει να τους κάνουμε την χάρη. Οι νησιώτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κοινός αντίπαλος όλων μας είναι οι αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων”. 

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως η αντιπροσφυγική ρητορική της Περιφερειακής Αρχή έχει ως στόχο, εκτός των άλλων, “να συμβάλει στην διαμόρφωση της κοινωνικής αποδοχής των ακόμη πιο απάνθρωπων πολιτικών που σχεδιάζουν κυβέρνηση και Ε.Ε. Η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής στο προσφυγικό αποτελεί την τοπική έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής η οποία με απόλυτη βεβαιότητα θα οδηγήσει στην δημιουργία μεγαλύτερων προβλημάτων από αυτών που ήδη έχουμε ζήσει”. 

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης ζήτησε κατ' επανάληψη η εισήγηση του να μπει σε ψηφοφορία, κάτι που το προεδρείο αρνήθηκε πεισματικά. Αντίθετα το προεδρείο επέλεξε να βάλει σε ψηφοφορία μόνο το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ένα κείμενο που πάρα τα θετικά του σημεία, είναι πολύ κατώτερο από το πλαίσιο που έχει κατακτήσει το κίνημα αλληλεγγύης. Ειδικότερα το σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν αναγνώρισε την ανάγκη κοινών αγώνων ντόπιων – προσφύγων - μεταναστών, δεν δέχτηκε την ενσωμάτωση των προσφύγων – μεταναστών στις κοινωνίες των χωριών και των πόλεων της χώρας (δέχτηκε μόνο την διαμονή τους σε “δομές φιλοξενίας”, δηλαδή γκέτο, στην ηπειρωτική Ελλάδα), επιπλέον δεν υπήρχε καμία αναφορά στην απαίτηση για πλήρη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Ο περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία που έγινε για το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος.

 

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του π.σ. της Ανταρσία στο Αιγαίο έχει ως εξής:

‘’Η αντιπροσφυγική – αντιμεταναστευτική πολιτική των Ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. δολοφονεί. Μια γυναίκα κάηκε ζωντανή στην Μόρια, δύο παιδιά πνίγηκαν στο Αιβαλί, λίγες εβδομάδες νωρίτερα πνίγηκαν πρόσφυγες και προσφυγόπουλα έξω από τις Οινούσες, ένα 15χρονο παιδί μαχαιρώθηκε στην “ασφαλή ζώνη” της Μόριας, προχθές στο κολαστήριο που αποκαλείται Κέντρο Υποδοχής στο Βαθύ της Σάμου ξέσπασε πυρκαγιά δημιουργώντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για ντόπιους και πρόσφυγες, νωρίτερα συμπλοκή μεταξύ των προσφύγων είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να μεταφερθούν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. 

Τα παραπάνω είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής αποτροπής εισόδου των προσφύγων στην «πολιτισμένη» Ευρώπη, της πολιτικής του εγκλεισμού τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Μόρια, το Βαθύ στη Σάμο, η ΒΙΑΛ στη Χίο, οι άθλιες συνθήκες σε όλα τα στρατόπεδα σε όλη την χώρα είναι η συνειδητή επιλογή των Ελληνικών κυβερνήσεων, του βαθέως κράτους και της Ε.Ε. για την αποτροπή εισόδου των προσφύγων. Αυτή η πολιτική δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η πολιτική δημιουργεί σειρά προβλημάτων και στους κατοίκους των περιοχών βρίσκονται κοντά στα κολαστήρια. Αυτή η πολιτική θα συνεχίζεται όσο πρόσφυγες και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών είναι σε αντιπαράθεση. Δεν πρέπει να τους κάνουμε την χάρη. Οι νησιώτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κοινός αντίπαλος όλων μας είναι οι αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων. 

Υπεύθυνοι για αυτή τη κατάσταση δεν είναι άλλοι από την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ). Η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ εντείνουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με Ρωσία, από τη μια επεμβαίνουν, βομβαρδίζοντας χώρες για να τις ελέγξουν πολιτικά και οι πολυεθνικές να τις εκμεταλλευτούν οικονομικά, εξωθώντας τους λαούς τους στην προσφυγιά. Από την άλλη κλείνουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, αντιμετωπίζοντας τους ως εισβολείς που πρέπει να αποτραπούν. Αυτοί που μιλούν για την φύλαξη των συνόρων που απειλούνται από τους πρόσφυγες είναι οι ίδιοι που παραβιάζουν τα σύνορα των χωρών των προσφύγων με τις εισβολές τους. 

Η αντιπροσφυγική πολιτική της Ε.Ε. πέρασε σε νέα φάση με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας το Μάρτιο του 2016. ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκαν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, κι από διαφορετική θέση το κάθε κόμμα συνέβαλε για να μετατραπεί η Ελλάδα σε ανθρωποφύλακα της ΕΕ, επέτρεψαν και ενίσχυσαν την παρουσία της Frontex και τις περιπολίες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Από τη πολιτική αποτροπής οδηγούμαστε στη πολιτική απάνθρωπης μεταχείρισης και των μαζικών απελάσεων.  Η συνέχιση αυτής της ρατσιστικής πολιτικής θα δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις, τροφοδοτώντας ακραίες ανθρωποφαγικές αντιδράσεις, κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά και τους φασίστες. Η Ευρώπη-Φρούριο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι η Ευρώπη - Φυλακή των μέτρων λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη. 

Σε τοπικό επίπεδο το τελευταίο δίμηνο αναπτύσσεται μια αντιπροσφυγική ρητορική από την Περιφερειακή Αρχή που ενισχύει τις μισαλλοδοξες αντιλήψεις που εμφανίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα νησιά μας. Η ρητορική αυτή συμβάλει στην διαμόρφωση της κοινωνικής αποδοχής των ακόμη πιο απάνθρωπων πολιτικών που σχεδιάζουν κυβέρνηση και Ε.Ε. Η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής στο προσφυγικό αποτελεί την τοπική έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής η οποία με απόλυτη βεβαιότητα θα οδηγήσει στην δημιουργία μεγαλύτερων προβλημάτων από αυτών που ήδη έχουμε ζήσει. Δεν ξεχνάμε ότι την προεκλογική περίοδο η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, δηλαδή η παράταξη της κ. Καλογήρου, είχε περάσει ψήφισμα από το Συμβούλιο που αρνούνταν το δικαίωμα της εκπαίδευσης στα προσφυγόπουλα. Κι παράταξη του κ. Χριστόφα συμμετείχε στην αντιπροσφυγική κινητοποίηση που έγινε στην Σάμο το περασμένο Απρίλιο. Έχουν κι αυτές οι παρατάξεις τις ευθύνες τους για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στα νησιά μας.

Η ελπίδα για το σταμάτημα των προσφυγικών ροών βρίσκεται στο αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης διότι μόνο με την αποτροπή των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων θα σταματήσουν να δημιουργούνται νέα προσφυγικά κύατα. Η Ανταρσία στο Αιγαίο συμμετέχει και στηρίζει ολόψυχα αυτά κινήματα, πιστεύουμε ότι ο μαζικός κοινός διεθνιστικός αγώνας ντόπιων - προσφύγων – μεταναστών είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι λαοί σε Ευρώπη και Ασία.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο, μαζί με τις αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις των περιφερειών της χώρας, διακηρύσσει ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι να ενταχτούν στις γειτονιές, στα χωριά και τις πόλεις μας και να ζουν ελεύθεροι, σε αντίθεση με το κλίμα ξενοφοβικής υστερίας που προσπαθούν να καλλιεργήσουν οι καθεστωτικές δυνάμεις προβάλλοντας ότι δήθεν παντού υπάρχουν αντιδράσεις και ότι οι πρόσφυγες είναι ανεπιθύμητοι. Αυτή είναι η συνεπής στάση για τους αριστερούς και τους κομμουνιστές κι όχι η συμπόρευση με εθνικιστικούς κύκλους σε αντιπροσφυγικές κινητοποιήσεις. 

Η Ανταρσία στο Αιγαίο αγωνίζεται και καλεί σε κοινή δράση όλες τις δυνάμεις του λαϊκού και εργατικού κινήματος κάθε αριστερή πολιτική δύναμη για:

- Τερματισμό της εμπλοκής της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Όχι στην κατάπτυστη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τους Αμερικανούς. Κλείσιμο όλων των βάσεων.  Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

- Άμεση νομιμοποίηση όλων των προσφύγων και μεταναστών. Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παροχή ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν. Ελεύθερη μετακίνηση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μέσα στη χώρα, ανοικτά σύνορα για τους πρόσφυγες. Όχι στον γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά, απεγκλωβισμό των προσφύγων. Να κλείσουν η Μόρια, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα. 

- Καμιά διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες από ΜΚΟ. Η ευθύνη ανήκει σε Κυβέρνηση και Περιφέρειες. Τα χρήματα να διατίθενται για στέγαση με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής των προσφύγων μέσα στις πόλεις σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σπίτια, για σίτιση, ιατρική και ψυχολογική φροντίδα, ιδιαίτερη προστασία των ασυνόδευτων παιδιών και των γυναικών. Όχι στη δαιμονοποίηση των καταλήψεων στέγης για τους πρόσφυγες και των δομών αλληλεγγύης.  Να διατεθούν τα χιλιάδες κλειστά και χωρίς ιδιοκτήτη ακίνητα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα για τη στέγαση των άστεγων και των προσφύγων με την κατάλληλη διαμόρφωση και εργασίες.

- Ελεύθερη πρόσβαση όλων των προσφύγων σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές, εργασία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να τάζει υπηκοότητα και χρυσή βίζα στα κοράκια που αρπάζουν γη και περιουσίες και να αρνείται τα στοιχειώδη στους κολασμένους αυτής της γης.’’

Μοιράσου το άρθρο!