Skip to main content
|

Τοποθέτηση Παναγιώτη Χριστόφα για την πολιτική προστασία με αφορμή τον σεισμό στην Αττική

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
1'

Έχουν περάσει λίγα εικοσιτετράωρα μόλις από έναν μεγάλο σεισμό στην Αττική, που τρόμαξε τους κατοίκους, αλλά ευτυχώς δεν άφησε πίσω του ανθρώπινα θύματα, ενώ ακόμη αναμετριόμαστε με τα πλήγματα του προπέρσινου μεγάλου σεισμού της Λέσβου. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε κάποια δεδομένα, τα οποία θέλουν τη χώρα να είναι μια από τις πιο σεισμογενείς στον κόσμο.

Τι εννοούμε, όμως, με τον όρο της «προσαρμογής»; Αφορά, φυσικά, την προληπτική δράση και την οργανωμένη εκ των υστέρων αντίδραση, τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα ασφάλειας των έργων και των υποδομών (δημόσιων και ιδιωτικών) και την πλήρη στελέχωση και σωστή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα (κεντρικό και αυτοδιοικητικό) και τη συνεχή στήριξη εθελοντικών οργανώσεων πολιτών, με ειδική κατάρτιση, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σχετικών περιστατικών.

Εξίσου σημαντική είναι, όμως, και η ενημέρωση των πολιτών. Μετά τον σεισμό της περασμένης Παρασκευής, είδαμε δεκάδες δημοσιεύσεις ΜΜΕ σχετικά με τις ενέργειές μας πριν και μετά από έναν σεισμό. Οι δημοσιεύσεις αυτές είναι χρήσιμες, άλλα όχι αρκετές. Είναι απαραίτητο να υπάρχει από την Πολιτεία μια ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το πως μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις περιουσίες τους, με ιδιαίτερη έμφαση στα σχολεία. Η καμπάνια αυτή, να πλαισιώνεται από σωστά οργανωμένες ασκήσεις σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, και να ενθαρρύνονται και να υποστηρίζονται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό αντίστοιχες ασκήσεις και στον ιδιωτικό τομέα. 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, αλλά να μας γίνει βίωμα, πως ο σωστά ενημερωμένος πολίτης είναι και ο πιο ασφαλής.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία