Πολιτική

25/01/2014 - 11:08

Τώρα που φεύγουν αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο χάλι της Μυτιλήνης...

yle="text-align: justify;">Μαρία Χατζηγεωργίου / Εφημερίδα Δημοκράτης

Στην εκπνοή της θητείας της, η Δημοτική Αρχή αποφασίζει αλλαγές, με αυστηρή αστυνόμευση στους παράδρομους του Ιστορικού Κέντρου, στις οδούς Ερμού και Χριστουγέννων 44, στις πλατείες Αλυσίδας και Κωνσταντινουπόλεως, στην Κουμιδιά, στο Τουρκικό Λουτρό, στο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ.

Να αλλάξει την εικόνα της πόλης και να διορθώσει τα κακώς κείμενα λίγους μήνες πριν τις εκλογές, σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή Λέσβου, αποφασισμένη να μην λογαριάσει το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος και να μετατρέψει τη Μυτιλήνη σε «αγνώριστη πόλη» μέχρι το καλοκαίρι.

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις θα γίνουν μετά από την ομόφωνη απόφαση που έλαβε την Τετάρτη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών ομάδων.
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την Ερμού, τη Χριστουγέννων, την Πλατεία Αλυσίδας, την Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως (Υπεραστικά ΚΤΕΛ), την Κουμιδιά, το Τουρκικό Λουτρό και το χώρο του πάρκινγκ απέναντι από το Βερόπουλο.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Γιάννης Βατός, αναφέρθηκαν στο σχεδιασμό που υπάρχει, χαιρετίζοντας παράλληλα τη διάθεση συνεργασίας των φορέων με το Δήμο.
Ο Δήμαρχος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, που έστω και στο τέλος της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, κάποια από τα στοιχήματα που είχε βάλει προεκλογικά ο ίδιος και οι συνεργάτες του, καταφέρνουν να τα υλοποιήσουν.


Οι στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται, αφορούν:
Οδός Ερμού
Πεζοδρομείται από 1η Φεβρουαρίου, η αγορά της Μυτιλήνης και μέρος του ιστορικού κέντρου, μαζί με τους παράδρομους από τη δεξιά και αριστερή πλευρά της Ερμού, με πιθανή λειτουργία μπαρών. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ερμού, ενώ το μέτρο θα ισχύσει με κάποια ανεκτικότητα τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του. Στη συνέχεια θα υπάρξει, σύμφωνα με το Δήμαρχο, ιδιαίτερα αυστηρή αστυνόμευση και πρόστιμα αν χρειαστεί στους παραβάτες. Ουσιαστικά απαγορεύεται η διέλευση παντός είδους οχημάτων από την αγορά. Τα μόνα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν πλέον στην Ερμού, είναι τα αυτοκίνητα εφοδιασμού των καταστημάτων από τις 8 έως 10 το πρωί, που επιβάλλεται να είναι μικρού κυβισμού, καθώς και τα απορριμματοφόρα του Δήμου, που και αυτά θα είναι μικρά και ευέλικτα. Οι μόνες κάθετες οδοί που θα μείνουν ανοιχτές, είναι το τμήμα της οδού Αγ. Θεράποντος έως την οδό Νιάνια, η οδός Πιττακού στο ύψος του Παρθεναγωγείου και η οδός Μητροπόλεως μέχρι το μικρό Βερόπουλο. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Αντιδήμαρχος, αν παρουσιαστούν προβλήματα, θα υπάρξουν αλλαγές στη διάρκεια της εφαρμογής του μέτρου.
Κουμιδιά - Λαδάδικα
Εκπονούνται μελέτες για την ανάπλαση της Κουμιδιάς, με κύριο στόχο το συμμάζεμα της σημερινής δυσάρεστης εικόνας, όπου οι δρόμοι και παράδρομοι της περιοχής μετατρέπονται σε γκέτο, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Η μελέτη αυτή προχωρά και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου, θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του 2ου ΕΣΠΑ, που άνοιξε στις αρχές Ιανουαρίου. Στόχος είναι το σημερινό γκέτο να μετατραπεί σε μία φιλόξενη παραδοσιακή γωνιά της πόλης μας, όπως η Πλάκα στην Αθήνα. Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε όλους τους παράδρομους της Κουμιδιάς.
Πλατεία Αλυσίδας
Οι αλλαγές που θα γίνουν στην περιοχή σχετίζονται κυρίως με την εικόνα που παρουσιάζουν τα αναρίθμητα παρκαρισμένα οχήματα, που στην ουσία δημιουργούν σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα σ ένα χώρο αρκετά επιβαρυμένο.
Αποφασίστηκε με διαρκή και αυστηρή αστυνόμευση της περιοχής, να «καθαρίσει» η Πλατεία Αλυσίδας και οι δύο παράδρομοί της, οδός Φιλελλήνων και οδός Αγίου Παντελεήμονος, από όλα τα παρκαρισμένα οχήματα. Στο σημείο της νησίδας θα μπει ένα παλλόμενο κίτρινο φανάρι, ώστε να υπάρξει καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον παρέμβαση για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, θα προστεθούν δύο φανάρια στην αρχή της οδού Αγ. Παντελεήμονος και στην αρχή της οδού Φιλελλήνων, για την καλύτερη λειτουργία.
Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως (Υπεραστικά ΚΤΕΛ)
Στην Πλατεία των Υπεραστικών ΚΤΕΛ, επικρατεί μία αλλοπρόσαλλη και εν δυνάμει επικίνδυνη κατάσταση, η οποία αποτελεί δυσφήμιση για το κέντρο της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Γ. Βατό, το σκηνικό τύπου «γιουσουρούμ» σύντομα θα αλλάξει, με αυστηρή αστυνόμευση και στόχο να νοικοκυρευτεί κάπως η εικόνα. Το επόμενο βήμα για την Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως θα είναι η μετεγκατάσταση των ΚΤΕΛ σε χώρο που προβλέπεται μέσα από το Γ.Π.Σ. της Μυτιλήνης. Στο σημείο αυτό, προβλέπεται λαχαναγορά. «Θεωρώ ότι θα μπορούσε η πλατεία αυτή να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσει ένα φιλόξενο χώρο για τους παραγωγούς μας, που θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, αλλά και για τους καταναλωτές που επιθυμούν να ψωνίσουν. Από την άλλη, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη μεταφορά των πολιτών που θα θέλουν να μετακινηθούν προς την πόλη με τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ. Το πιθανότερο είναι ότι η μετακίνησή τους από το σταθμό των Υπεραστικών θα γίνεται με τα μίνι μπας του Δήμου μας.
Πάρκινγκ έναντι Βερόπουλου
Στο χώρο αυτό που βρίσκεται στην οδό «Οδυσσέα Ελύτη», καθημερινά παρατηρείται το αδιαχώρητο, τόσο με μικροπωλητές που τριγυρίζουν γύρω από το σούπερ μάρκετ, όσο και από διπλο-τριπλο παρκαρισμένα αυτοκίνητα που κλείνουν το δρόμο. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι στο σημείο αυτό να γίνει επέκταση του πάρκινγκ, με δεδομένο ότι μετά την πεζοδρόμηση της Ερμού, την απαγόρευση στην Πλατεία Αλυσίδας και την Κουμιδιά, το βάρος της κυκλοφορίας θα πέσει στην Προκυμαία.
Τουρκικό Λουτρό
Στο Τουρκικό Λουτρό, η Δημοτική αρχή Λέσβου σχεδιάζει να επισκευάσει το λιθόστρωτο που υπάρχει εκεί. Παράλληλα, στο απέναντι οικόπεδο που αγοράστηκε από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, θα δημιουργηθεί ένα καλαίσθητο μικρό πάρκο.
Οδός Χριστουγέννων Φανάρι
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο, να αλλάξει η όψη του δρόμου αυτού, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, ο Δήμος θα κάνει προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο, προκειμένου να γίνει διόρθωση των χρήσεων γης στο Φανάρι. Το Γ.Π.Σ. της Μυτιλήνης προβλέπει για τη μισή οδό Χριστουγέννων απ την πλευρά της Περιφέρειας καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ για την άλλη μισή, στο ύψος του ΣΕΑΛ, όχι. Η αστοχία αυτή, σύμφωνα με το Γ. Βατό, θα πρέπει να διορθωθεί.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ
Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Λέσβου αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με φόντο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην προκυμαία της Μυτιλήνης και την εικόνα που παρουσιάζει η βιτρίνα της πόλης μας, στήριξε με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές τις επιλογές και τις απαιτήσεις του Κώστα Κορδώνη, προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, δεν είναι δυνατόν η προκυμαία της πρωτεύουσας του νησιού να είναι τυλιγμένη με κακόγουστα νάιλον σε όλο το μήκος της. Ωστόσο, δεν έχασε ευκαιρία να αναφέρει ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να περιέλθει το Λιμενικό Ταμείο στα χέρια του Δήμου Λέσβου, ώστε η Δημοτική Αρχή να έχει τον ουσιαστικό έλεγχο του Δήμου και φυσικά να καρπώνεται και τα μεγάλα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου.
 

Μοιράσου το άρθρο!