Πολιτική

11/07/2020 - 16:14

Τώρα θυμήθηκαν να μισθώσουν το χώρο στο "Μεγάλα Θέρμα"

Άλλο ένα μπάχαλο με το μεταναστευτικό στη Λέσβο

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο νησί μας ζούμε ένα μεγάλο αλαλούμ σχετικό με αποφάσεις που σχετίζονται με το μεταναστευτικό.

Όλοι μέχρι χθες γνωρίζαμε τη δομή προσωρινής καραντίνας στα "Μεγάλα Θέρμα" στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.  Πριν από μερικές ημέρες αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" το έγγραφο για τις διαδικασίες μίσθωσης του χώρου. Προσέξτε η ημερομηνία ανάρτησης στη "Διαύγεια" είναι 1 Ιουλίου 2020 και ημερομηνία τροποποίησης 10 Ιουλίου 2020!

Δείτε την απόφαση όπως αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Η απόφαση έχει τίτλο : Απόφαση απ’ ευθείας σύναψης σύμβασης μίσθωσης γεωτεμαχίων στην Δυτική Λέσβο με σκοπό τη δημιουργία δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

και αναφέρει :

"Την απ’ ευθείας σύναψη σύμβασης μίσθωσης γεωτεμαχίων, συνολικού εμβαδού 35.002,50 τ.μ. στην θέση «ΚΑΣΤΕΛΙΑ» της αγροτικής περιφερείας Αργέννου Λέσβου, όπως αυτό αναφέρεται στο από 03.06.2020 Πιστοποιητικό Ιδιοκτησίας – Βαρών και μη Διεκδικήσεων του Υποθηκοφυλακείου Μηθύμνης, με σκοπό τη δημιουργία δομής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, διάρκειας έξι (6) μηνών, από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής Σύμβασης, με την ιδιοκτήτρια και υπεκμισθώτρια Μαρίας Καιτατζή του Νικολάου με ΑΦΜ 111060134 Δ.Ο.Υ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, αντί του συνολικού ποσού ύψους τεσσάρων χιλιάδων διακοσίων ευρώ (4.200,00€) μηνιαίως, άνευ χαρτοσήμου."

 

Λεπτομέρεια: αξίζει να τονιστεί αυτή η απόφαση ΔΕΝ είναι παράταση κάποιος υπάρχουσας μίσθωσης μεταξύ της ιδιοκτήτριας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

 

Η  απόφαση αφορά τη δομή  και μόνο τη δομή στα "Μεγάλα Θέρμα" που είναι η γνωστή δομή καραντίνας.  Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πως λειτουργούσε τόσο καιρό αυτή η δομή χωρίς να έχει γίνει η διαδικασία μίσθωσης;  Λειτουργούσε δηλαδή με την ανοχή του Υπουργείου ένας παράνομος χώρος; 

Την απόφαση που αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" αποκάλυψε χθες ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στράτος Γεωργούλας. 

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος ξεκαθάρισε όχι μόνο ότι το έγγραφο δεν αφορά καμία νέα δομή αλλά έδωσε και την είδηση ότι αδειάζει το Stage 2 στη Σκάλα Συκαμιάς καθώς ο Δήμος Δυτικής Λέσβου δεν αποδέχθηκε την δωρεά των οικίσκων.

 Σε σημερινή του ανάρτηση ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος αναφέρει:

"Υπάρχουν ειδήσεις και ειδήσεις. Πχ σήμερα κυκλοφορεί η "νέα δομή" στην Δυτική Λέσβο. Δεν είναι τίποτα άλλο από τον χώρο καραντίνας που νοικιάστηκε μέχρι τις 31/12.Περσινά ξινά σταφύλια. Υπάρχει όμως και μια πραγματική είδηση. Η Υπατη Αρμοστεία άδειασε στο stage 2.Οπως είναι γνωστό ο Δ. Δ. Λέσβου δεν αποδέχτηκε την δωρεά των οικίσκων. Είναι λοιπόν η πρώτη δομή που έκλεισε επίσημα.Αυτά όμως δεν "πιασάρικα", υποθέτω."

 

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στράτος Γεωργούλας που αποκάλυψε όπως αναφέραμε το έγγραφο μίσθωσης αναφέρει:

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και η δομή προσφύγων στα Μ. Θέρμα Δυτ. Λέσβου.

Από χθες που ανεφερα την απόφαση της Διαύγειας για τη δημιουργία (νομιμοποίηση ήδη λειτουργουσας)δομής, έχω δεχθεί από ήπιες μέχρι προσβλητικές αναφορές με κάθε τρόπο (ΜΜΕ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσωπικά μηνύματα).

Χρήζουν μιας απάντησης σύμφωνα με το ουσιαστικό ρόλο μιας αντιπολίτευσης στην τοπική αυτοδιοίκηση που έχω:

1. Η πραγματικότητα είναι ότι από χθες, πραγματολογικά οι κρατικές δομές προσφύγων στο Βόρειο Αιγαίο αυξήθηκαν κατά μια. Όσο και αν - τα κρατικά χρηματοδοτούμενα τοπικά ΜΜΕ θέλουν να βαφτίσουν «το κρέας ψάρι», η πραγματικότητα είναι αυτή και έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις τύπου «Καμία νέα δομή στο Βόρειο Αιγαίο» και «Θελουμε πίσω τον τόπο μας» (πανό αναρτημένο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που αποσύρθηκε πρόσφατα σιωπηλώς), αλλά και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης (φτιάχνουμε νέα δομή και κλείνουμε τη Μορια). Προφανώς τα λόγια τα μεγάλα ήταν ψεύτικα αλλά καλό είναι να μην τα ξεχνάμε αυτά.

2. Αν ασκούσα ένα επάγγελμα ενημερωτικό και δεν είχα υποχρεώσεις λόγω χρηματοδότησης, θα αναρωτιόμουν πως λειτουργούσε τόσους μήνες μια κρατική δομή προσφύγων χωρίς συμβόλαια και τυπικές νομιμοποιήσεις, ποιο ήταν το σκάνδαλο της IRC, πόσα λεφτά και που δόθηκαν για την αρχική δημιουργία αυτής της δομής, για ποιο λόγο σταμάτησε τότε αυτή η προσπάθεια και πως μια κυβέρνηση - που υποτίθεται ότι λειτουργεί με βάση τη νομιμότητα- έρχεται να νομιμοποίησει μια κατάσταση πολύ προβληματική ως προς τα τυπικά χαρακτηριστικά που καθορίζονται από ευρωπαϊκές συμβάσεις. Βέβαια τελικά τα λεφτά είναι πολλά για αυτό και η σιωπή.

3. Φυσικά θα συνεχίσω τον έλεγχο των αποφάσεων και πράξεων τόσο από κυβερνητικής πλευράς όσο και από αυτοδιοικητικής. Καταλαβαίνω ότι η παρούσα κατάσταση ΜΜΕ και πολιτικής δεν ευνοεί να υπάρχει αντιπολιτευτικός λόγος και τα δύσκολα θέματα σε κάνουν παροδικά «εχθρό του λαού». Είναι ένα κόστος που έχω πάρει και στο παρελθόν αλλά είναι μεγαλύτερο το κόστος να ξεχάσω τις αρχές μου. Και αυτές είναι καμία δομή, καμία φυλακή- στρατόπεδο για τους πρόσφυγες, όχι στα νησιά αποθήκες ψυχών· πρόσφυγες και νησιώτες έχουν κοινά συμφέροντα ενάντια σε αυτούς που καθορίζουν, επιβάλλουν και εφαρμόζουν τις υπάρχουσες πολιτικές.

 

----

Λογικά τα ερωτήματα που θέτει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στράτος Γεωργούλας και καλό θα είναι να δοθούν οι απαντήσεις από την Κυβέρνηση. Οι κάτοικοι του νησιού εκτός από το να σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού - μεταναστευτικού θα πρέπει να έχουν και σωστή ενημέρωση χωρίς σκοπιμότητες.

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
ΨΚ3Α46ΜΔΨΟ-Ω68.pdf 181.11 KB

Μοιράσου το άρθρο!