Πολιτική

07/03/2017 - 09:14

Τοξικές ουσίες από φωτιά που σιγοκαίει δίπλα στην παλιά χωματερή της Μυτιλήνης

 

Επίσκεψη στην παλιά χωματερή του Δήμου Μυτιλήνης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 6 Μαρτίου οι Οικολόγοι Πράσινοι, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις πολιτών για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες για περίπου μία βδομάδα σιγοκαίει ποσότητα σκουπιδιών μεταφέροντας ένα σύννεφο επικίνδυνου και τοξικού μαύρου καπνού πάνω από την περιοχή. Παρόλο που έχει κλείσει και έχει αποκατασταθεί η παλιά χωματερή τον τελευταίο καιρό συσσωρεύονται σε παρακείμενη περιοχή απόβλητα από μπάζα, κλαδέματα κλπ και η φωτιά που άναψε δύσκολα θα ξανασβήσει εάν δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση από το Δήμο με χωματοκάλυψη. Οι φωτιές αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες καθώς απελευθερώνονται στο περιβάλλον τοξικές ουσίες που απειλούν τη δημόσια υγεία, ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και το υπέδαφος της περιοχής, ενώ δεν αποκλείεται να περάσουν στην τροφική αλυσίδα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για τους κάτοικους της περιοχής όσο και για τους εργαζόμενους του Δήμου που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα αέρια της καύσης.


Συγκεκριμένα διοξίνες, φουράνια, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (γνωστά με την ονομασία PCBs) και άλλοι οργανικοί ρύποι -ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία- διαφεύγουν καθημερινά στην ατμόσφαιρα. Οι καλλιέργειες και ο υδροφόρος ορίζοντας που βρίσκονται κοντά σε χωματερές εμφανίζουν, σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών, υψηλά ποσοστά διοξινών. Όταν οι χωματερές καίγονται οι συγκεντρώσεις των PCB είναι εξαιρετικά υψηλές και τότε μιλάμε για οξεία έκθεση εδαφών και ατμόσφαιρας σε αυτή την 'επικίνδυνη' οικογένεια τοξικών ουσιών.

Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Βορείου Αιγαίου, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Μετά από αγώνα και προσπάθειες πολλών χρόνων οι παράνομες χωματερές σε όλο το νησί έχουν κλείσει και ευτυχώς έχουν χαθεί οι εικόνες ντροπής που βλέπαμε στο παρελθόν. Είναι αμαρτία αυτή η προσπάθεια να υποδαυλίζεται από αστοχίες σαν αυτή που είδαμε δίπλα στην παλιά χωματερή της Μυτιλήνης. Άμεσα πρέπει να παρέμβει ο Δήμος για να σβήσει η φωτιά και να υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση της περιοχής.»

Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!